modernizarea liberala I si II”

Mesaje primite
x

Ion Coja site ioncojasite@gmail.com

08:35 (acum 11 ore)

către eu
De la: viorel roman <roman@uni-bremen.de>
Subiect: modernizarea liberala I si II

Textul mesajului:

Romanii in laboratorul european / 154 / Modernizarea liberala II
Premierul liberal Ludovic Orban vrea o „a doua mare modernizare a României”: „Moştenirea politică pe care Ion C. Brătianu o vedem astăzi, peste aproape două secole, ca fiind una dintre cele mai de preţ din istoria ţării noastre. Se împlinesc 199 de ani de la naşterea celui care a fost fondator al Partidului Naţional Liberal, primul preşedinte al partidului şi omul care a fost implicat în cele mai importante momente politice ale secolului XIX. Ion C. Brătianu este omul politic ale cărui decizii au determinat cursul istoriei României pe care o cunoaştem astăzi. Numele său a rămas indisolubil legat de câştigarea independenţei de stat, de construirea statului român modern şi de una dintre cele mai fructuoase guvernări liberale pe care le-a avut România. Timp de 12 ani prim-ministru, Ion C. Brătianu a fost pe deplin devotat afirmării naţionale şi clădirii temeliei politice care a făcut posibil, mai târziu, actul Marii Uniri, prin contribuţia decisivă a fiului său, Ion I.C. Brătianu.“
Facebook Guvernul Romaniei
Proiectul liberal I, laic francez din „Statul la romani“: Esenţa proiectului Brătianu este formulat într-un memoriu adresat lui Napoleon III: „Constituirea acestui stat român ar fi cea mai frumoasă cucerire, ce Franţa a făcuto vreodată afară din teritoriul său. Armata Statului Român ar fi armata Franţei în Orient, porturile sale de la Marea Neagră şi de pe Dunăre ar fi antrepozitele comerţului francez, şi, din cauza abundenţei lemnelor noastre de construcţie, aceste porturi ar fi, totodată, şantierele marinei franceze; produsele brute ale acestor avute ţări ar alimenta cu avantaj fabricile Franţei, care ar găsi în schimb un mare debit în aceleaşi ţări. În fine, Franţa va avea toate avantajele unei colonii, fără a avea cheltuielile ce aceasta ocazionează”. Program pare actual.
Infrîngerea Rusiei în războiul Crimeii, 1853-6, a permis Unirea Ţării Româneşti cu Moldova 1859 şi o decisiva reorientare spre Vest. Încercarea lui Alexandru I. Cuza, inca dependent de Sultanul turc si patriarhul sau grec, de unire cu Roma, s-a izbit de rezistenţa ortodoxă în stransa cooperare cu laicismul si cultura franceza. Rezultatul: eludarea fundamentului religios al cooperării româno-occidentale a dus la diminuarea influenţei Şcolii latiniste unite cu Roma, peste Carpaţi, unde domina si azi duhovnicia si sobornicia greco-slava, Moscova. Formele fara fond.
Infrangerea Lagarului ortodoxo-comunist, 1989, permite Romaniei (fara Moldova) orientarea spre Vest, si din nou unire cu Roma, in ciuda vizitelor Fericitului Papa Ioan Paul II, 1999, Sfantului Parinte Francisc, 2019, si aderarii de jure la UE/NATO se izbeste de rezistenţa ortodoxă în cooperare cu cultura euro-atlantica. Formele fara fond. Zicem ca ei si facem ca noi.
Modernizarea liberala I a esuat si fara unirea cu Roma si occidentalizare, modernizarea II e sortita esecului.