Victor Grigor
239 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
82.78.94.173

 

În răspuns la Victor Grigor.

Nu, dumneavoastra tocmai vreti sa demonstrati ipoteza originii precolumbiene a limbilor neolatine vorbite in America de Sud pe baza faptului ca Imperiul Roman nu s-a intins pana acolo!. Faptul ca dincolo de limesul roman de pe Meses astazi se vorbeste incontestabil( pentru o minte lucida) o limba neolatina este pentru dvs. o dovada ca aceasta limba este limba dacica? Faptul ca Australia este patria marsupialelor este cumva dovada apartenentei cainelui dingo la ordinul marsupiale ? Pentru a dovedi aceste ipoteze dvs. trebuie sa ne aratati ca limba romaneasca este limba dacica si ca nemarsupialul caine dingo are marsupiu. Or, dvs. nu faceti acest lucru. Nu raspundeti de ce nu intelegem nimic din antroponimia si toponimia dacica, nici din glosele traco-daco-frigiene( ca doar frigiana este o limba tracica) si nici de ce sub burta cainelui dingo nu se afla nici un marsupiu.

Argumentele geografice pe care la invocati nu au nici o valoare in contextul spatiului carpato-danubiano-pontic aflat in calea tuturor migratiilor. Carpii si dacii liberi au ajuns prin Balcani, gotii au plecat in Spania, romanicii si-au parasit orasele si au fugit in munti , slavii, pecenegii, cumanii si-au lasat stepele dragi ori campiile cultivate recent ocupate si , impinsi de noile valuri de nomazi, s-au refugiat in cele mai izolate vai din Carpati, asa cum toponimia romaneasca ne demonstreaza…iar dvs. excludeti posibilitatea ca niste latinofonii din Dacia Superior sa se fi refugiat, din provincia jefuita de migratori, in Maramuresul abandonat de dacii neromanizati plecati dupa prada prin Imperiul Roman. Pe baza acestei logici infantile, dvs. n-aveti cum sa explicati cum se face ca lntre Nistru si Nipru in secolele XVII_XVIII erau mii de vorbitori de limba romaneasca, de vreme ce acolo locuiau candva sciti, sarmati, goti, huni, avari, unguri, pecengi etc.

Pe baza acestei logici au aparut la noi si unii care sustin ca maramuresenii sunt urmasii celtilor(teurisci) romanizati care au trecut si ei pe acolo.. macar celtistii astia au bunul simt sa admita fenomenul romanizarii. Incapatinarea de a nu discuta materialul lingvistic traco-dacic cunoscut, care infirma in mod zdrobitor ipoteza caracterului tracic al limbii romanesti, dovedeste ca nu doar carente de ordin cultural, intelectual sau emotional stau la baza dacismului, ci si de ordin moral. Eroarea tine de logica ; neintelegerea, de nestiinta sau de minte insuficienta; neacceptarea, de un traumatism emotional nevindecat; dar smecheria este o caracteristica a celor care ignora normele moralei. Fiindca smecherie este sa refuzi a recunoste ca afara e zi pe motiv ca tu preferi sa porti ochelari negri.

 

****

Nota redacțieiTitlul este o replică din piesa Balmeș-Talmeș