Viorel 7 minutes ago  Comentariu la textul 4 Aprilie 1944 – un masacru inutil dpdv militar

.

Semeni vânt, culegi furtună! Poate sună deplasat dar cred că trebuie să ne rugăm pentru sufletele americanilor. Oamenii ăștia nu au habar ce îi așteaptă.
În Japonia, contrar propagandei americane, care înfățișează tot timpul bunele relații americano-japoneze, în straturile societății japoneze lucrurile nu stau deloc așa. Kirai America, cu pumnul ridicat în aer, te întâmpină japonezul care trăiește la țară, dar și cei de prin Tokio. Kirai America a strigat după mine un bătrân cu fața schimonosită de ură, și a trebuit să-i spun că sunt din România, din Europa, că nu sunt american. La școală coăpii au un moment de repaus de câteva minute, când sună soneria, și se ridică toți în picioare și cu pumnul ridicat în aer spun toți în același glas:Kirai America. La televiziunile japoneze nu se dau știri din Statele Unite decât foarte rar, la ore târzii din noapte și foarte telegrafic, de regulă doar ce este rău, doar știrile negative. despre Barak Obama sau George Bush (atunci când am fost eu acolo el era președinte) se dau doar știrile negative și doar cele care sunt ridicole pentru a se râde de ei, pentru a-i ridiculiza. Kirai America înseamnă Urăsc America!
În Corea de Sud lucrurile stau puțin mai bine, în sensul că nu au ajuns încă la ură, deși au fost la un pas de conflict cu populația civilă din Seoul. A fost o adevărată dramă când un tanc american a omorât două fetițe trecând cu șenilele peste ele. Era în perioada campionatului mondial Corea de Sud-Japonia. o coloană de blindate a plecat din unitate din zona Uijeongbu pentru deplasarea în poligonul de antrenament. La un moment dat drumul vira dreapta. Cu antemergător în fața, la câțiva metri, primul tanc după antemergător a virat și el dreapta, când s-a trezit în față cu un alt antemergător de la altă coloană de blindate ce venea din sens opus. Ca să nu se lovească, tancul aflat pe dreapta a virat mult spre dreapta, urcându-se puțin pe coama dealului lateral. Drumul trecea printre două dealuri și era foarte îngust. Deși avea observator la turelă, conducătorul de tanc nu a văzut cele două fetițe ce se deplasau pe marginea drumului. Observatorul le-a văzut târziu și a strigat în microfon:Vezi că ai oameni în dreapta!! Conductorul nu a mai spus decât -O my god! Nu vă puteți imagina ce a fost la Seoul, câtă revoltă a fost în oraș. În centru se strânseseră 4 milioane de oameni! 4 MILIOANE. Toată demonstrația și revolta oamenilor o puteai vedea foarte bine la televizor. Însuși președintele Americii și-a cerut scuze poporului corean, iar procurorul general al Coreei a explicat în detaliu cum s-a petrecut accidentul. S-au calmat spiritele, dar au rămas destule resentimente, care eu unul nu cred că vor dispărea vreodată. oamenii simpli din Asia recepționează soldații americani ca armată de ocupație și se văd efectele cu ochiul liber în viața celor două popoare. părerea mea este că nu prea mai au mult timp la dispoziție până când oamenii se vor sătura de americani.