Un talmes balmes privind istoria otomanilor si niste afirmatii care nu-ti fac cinste asupra armenilor si grecilor.
Chiar daca declinul Imperiului otoman este pus dupa infrangerea in fata Vienei in 1683 acesta nu a fost unul imediat. Interventia Occidentului apare dupa infrangerea otomanilor in timpul Razboiului de Independenta a Grecilor in fata coalitiei formata din Anglia,Franta si Rusia la Navarino.
Capitulatiile otomane erau date inclusiv de Soliman Magnificul si acestea aveau un rol mult mai complex. Astfel, Capitulatiunea de la 1740 incheiata intre Imperiul Otoman si Franta este un veritabil tratat international, care continua linia tratatelor franco-otomane inceputa de Francisc I cu Soliman Magnificul, in care se confirma granita Moldovei, ca entitate statala vasala otomanilor, la Bug si care este acceptata inclusiv de Rusia. Tratatul urmarea, asa dupa cum afirmau francezii in cancelariile europene, „pacificarea Europei intregi”. Rusia va schimba prevederile Capitulatiilor prin infamul Tratat de la Kuciuk Kainargi din 1774. Apoi vor face smecheria cu extinderea numelui Basarabiei pentru a ocupa un teritoriu garantat international si recunoscut de ei in 1740 in urma Tratatului de la Bucuresti din 1812.
Imperiul otoman ajunge „bolnavul Europei” nu datorita infrangerii in fata Puterilor Europene ci datorita infrangerii in fata Egiptului lui Muhammad Ali si neputintei de a opri invazia egipteana fara sprijinul Marilor Puteri. Si cum aritmetica nu minte putem vedea ca boala a durat 77 de ani cu o scurta revenire intre 1853-1877.
Grecii, armenii, evreii nu au controlat niciodata Imperiul otoman,pana la adoptarea Constitutie, sultanul era un stapan absolutist cu drept de viata si de moarte asupra supusilor.
Despre istoria armenilor nu stii nimic, faci afirmatii prostesti si pui la indoiala, fara argumente, genocidul armean.
Nu cred ca ai habar de interesul lui Stefan cel Mare de a aduce in Moldova mestesugari, negustori si oameni de litere armeni care isi vor aduce contributia la dezvoltarea economica si culturala a Moldovei.
” De nu scriu site-urile astea ortodoxe despre exterminarea românilor din Pen. Balcanică?” Pentru ca nu au fost omorati romani ci aromani iar acest lucru se datoreaza grecilor ortodocsi si din aceasta cauza nu se face tam tam .
P.S Armenia este prima tara care a adoptat crestinismul iar monifizismul lor a fost, intr-o anumita perioada, predominant in Imperiul Roman de Rasarit. Meritul ca monofisizmul nu a devenit predominant in Imperiul roman se datoreaza catolicilor si Papei Leon cel Mare. Faptul ca Armenia si-a pastrat limba, credinta si o mica parte din teritoriul ocupat pe vremuri, in ciuda unei istorii tumultoase si in calea celor mai puternice imperii este un motiv de respect si nu de afirmatii jignitoare.
P.S.S D-le prof.Coja nu ar trebui sa tolerati puncte de vedere aiuristice privind tragedia poporului armean in Primul Razboi Mondial si afirmatii jicnitoare asupra poporului grec, poporului armean. Cum vrem sa fim respectati cand avem asemenea comportament jignitor la adresa altor popoare? Nu putem sa punem anatema doar pe considerentul ca fanariotii erau greci si ca au fost domnitori in Tarile Romane. Epoca fanariota este vazuta doar dintr-o perspectiva negativa, dar, ca orice epoca, are si puncte pozitive in plan cultural, economic si social. Fara aceasta epoca nu am fi avut Revolutia de la 1821 singura revolutie romana cu un program autentic si national.