Ungaria Mare nu este un concept maghiar. Este adevarat ca fost insusit si preluat de „pasoptistii” maghiari din 1848 si insusit de generatiile ulterioare de maghiari si astazi face parte din mitizarea istoriei ungare. In realitate lucrurile sunt un pic mai complexe si vorbim de ambitia papei si a unor dinastii de regi ai Ungariei care nu erau maghiari, ci straini cu mari ambitii de dominatie europeana: Carol Robert de Anjou sau Sigismund de Luxemburg. Dupa stingerea dinastiei arpadiene in sec XIII pana in sec sec XVI sunt numai dinastii nemaghiare ca sa nu mai vorbim ca cel mai mare rege al Ungariei este fiul lui Iancu de Hunedoara, Mathias. In Batalia de la Mohacs moare un rege de origine poloneza.
Toti acesti regi straini au insuflat nobililor maghiari turbulenti aura ca sunt o mare putere si un regat puternic care are si sprijinul Papei si menirea de a apara Europa.
Dupa esecul Rascoalei rackocziene sau a razboiului curutilor a urmat o perioada in care maghiarii nu au contat in Imperiul habsburgic si nu ar fi contat daca nu intervenea problema succesiunii in Austria a Mariei Tereza care a dus la „Primul Razboi Mondial” urmat la scurt timp de „Al Doilea Razboi Mondial”, Razboiul de succesiune al Austriei si Razboiul de 7 ani cand Imparateasa Maria Tereza, in calitate de Regina a Ungariei, a cerut sprijinul nobililor maghiari (bani si oameni) si le-a acordat o serie importanta de avantaje.
Asa incepe reaparitia pretentiilor maghiare care vor culmina cu Revolutia de la 1848-1849 si apoi cu compromisul din 1867, pe fondul unor slabiciuni de moment ale Austriei si compromisurilor facute si in niciun caz a fortei si puterii maghiarilor.
O analiza onesta a istorie maghiare ne arata ca in perioada de glorie a Regatului Ungariei din Evul Mediu, Ungaria Mare, se baza pe sprijinul financiar al Papei, uneori si material si uman. Lipsa acestui sprijin substantial s-a vazut la Mohacs. Deasemenea recucerirea Regatului Ungar de la otomani sub habsburgi s-a bazat tot pe ajutorul financiar al Papei (Liga Sfanta). Ungaria fara ajutorul Papei, Austriei, Rusiei (bolsevice), Germaniei este, ce a fost din totdeauna, o tara mica si slaba care si-a falsificat si mitizat istoria incat Ungaria Mare este un delir national. Ii vedem cum si astazi se acopera de ridicol cand ii trag pe toti de maneca in UE de parca Ungaria ar si conta economic si politic in Europa.