Comentariu la textul despre Casa Poporului. Altera pars…

*

JMT 18 aprilie 2021 la 10:15 pm – Editeaza – Raspunde

Dle. Coja, republicarea acestui articol dovedeste cit esti de retrograd, probabil needucat si otravitor in reticienta de a te ridica peste dogma lingvistic/comunista care te-a ridicat din mahalaua Constantei la gasca jalnica a meritocratiei mediocre a culturii ceausiste.
Voi nu ati cunoscut-o pe Anca Petrescu si nu ati inteles ce s-a intimplat cu architectura romanesca sub conducrea luminoasa a unei family de tarani prosti, dar probabail bineintentionati, probabil la fel ca tine.
Da dle Ion, palatul lui Erdogan (care probail nu este cel mai faimos exemplu de archietura contemporana) are totusi ceva vina de architectura si de secol XX, spre deosebire de Palatul Poporului care nu este altceva decit o imensa casa de cultura sovietica cu accente de palat tiganesc romanesc desenata de un architect mediocru care nu si-a cistigat pozitia ci a fost desemnata acolo. Stiti voi oare citi architecti capabili traiau in Romania pe vrema acea, architecti care nu ar fi acceptat una ca Anca nici macar sa le faca pantofii.???
Ascult cu disperare la cititorul de mai sus care cu aer de microbist rapidist se mindreste ca noi avem una dintre cel mai mari cladiri din lume, dar care nu intelege ca a ingropat in desfintare o mare parte din duhul istoric al civilaziei bucurestene cind pentru el a fost ras de pe fata pamintului cartiere si strazi care prin disparitia lor sterge definitiv un capitol de istorie, istorie si asa destul de firava… atit de firava a neamului nostru.
Pina acum treizeci de ani incercam sa va scuz deoarece nu ati avut sansa sa calatoriti si sa vedeti lumea si ce se intimpla acolo, acum viata voastra s-a schimbat, dar voi va adapati din aceiasi troaca a ignorantei caldicele de partid;, acolo e nivelul maxim care probail a devenit regula la nivel de cultura nationala: si va mirati de ce va fug tinerii peste hotare.!!!!
Voi dle Coja sinteti fanariotii moderni care ati alterat ireversibil dupa razboi, cu ajutorul agresiv al fratilor din rasarit destinul tarii romanesti, probail nu din rea intentie ci din ignoranta nativa.
Si acum sinteti tot acolo, confundind perpetu mediocritatea intelectuala care va adus in fruntea tarii cu adevaratul sens a civilizatiei europene, din care ne laudam ca facem parte.
Incerc sa va uit, caci voi sinteti cei care m-at facut sa plec de acolo, dar va dau credit ca cel putin nu va consider ca sinteti niste oameni rai, deoarece tot voi m-ati ajutat sa plec, dar ma doare sufletul pentru tara acea pe care ati nenorocit-o.
Imi cer scuze daca am fost prea dur, dar nu mai pot sa tac asa cum invatasem sa tac la sedintele voastre de ASE

*

Nota redacției – Comentariul dlui JMT, probabil arhitect, mi-aduce aminte că după 1990 unii au propus demolarea Casei Poporului. Ba chiar s-a ținut un concurs internațional de proiecte de arhitectură pentru corectarea zonei, cu premii generoase pentru propuneri arhitectonice penibile. Desigur că este în primul rând o chestiune de gust, deși eu nu puneam în discuție valoarea estetică a clădirii, ci ambiția lui Ceaușescu de a face la București „cea mai mare clădire din lume”! O ambiție absolut impresionantă și pe deplin onorabilă, care a stârnit însă și comentarii critice stupide din partea unor inși fericiți numai atunci când pot să spună ceva de rău despre români! Casa Poporului sigur nu este și cea mai frumoasă din lume, dar nu este nici o mostră de arhitectură țigănească. Să fim serioși! Am comparat-o cu clădirea Teatrului Național, datorată unui profesor de la Mincu. Și am citat părerea unor arhitecți profesioniști de la care am aflat comentariile care circulă la cursurile de arhitetură despre „barajul” de hidrocentrală ridicat în inima Capitalei. Comentariul veninos al lui JMT la adresa Ancăi Petrescu m-a întristat cel mai tare, căci denotă o invidie patologică vecină cu josnicia! Aș putea comenta greșelile de ortografie ale mai sus pomenitului sau lipsa de sens a unor fraze, dar nu ele sunt cele care descalifică comentariul, ci spectacolul invidiei, deplorabil prin definiție. Invidia fiind păcatul cel mai urît, cel mai degradant. Mai ales când n-o poți stăpâni și o lași să se reverse incontinent! Mi s-a făcut rușine!…

i.c.