Casa Poporului, clădirea cea mai cea mai din lume!

2021-04-18T18:47:29+03:0018 aprilie 2021|Doctrină naţionalistă|

CASA POPORULUI, clădirea cea mai cea mai din lume!

7 februarie 2014|Doctrină naţionalistă

ANCA Petrescu

 

Domnule profesor, ați urmărit filmul făcut de Lucia Hossu Longin despre Casa Poporului. Cum vi se pare?

 

Jalnic! M-a întristat mai ales comentariul unor arhitecți, al unor colegi ai Ancăi Petrescu… Răi și semidocți. Sper că autoarea filmului i-a căutat cu lumînarea până i-a găsit și că majoritatea arhitecților văd altfel Casa Poporului și contribuția Ancăi Petrescu. În schimb, prestația din film a Ancăi Petrescu m-a umplut de mândrie, dar și de jale, că s-a prăpădit așa de repede. Nedrept de repede! Mă întreb, în galeria femeilor care au făcut istorie pentru neamul românesc, pe cine am mai putea-o pune alături de Anca Petrescu? Nu văd multe femei de calibrul ei.

 

Ați cunoscut-o pe Anca Petrescu?

 

Da. Am avut acest noroc. Eram senator și când luam cuvîntul o spuneam pe a dreaptă, mai ales dacă era vorba de guvernanți. Așa că Anca Petrescu m-a căutat și mi-a prezentat o serie de anomalii care se produceau la Casa Poporului, unde încă nu se mutase parlamentul, dar Adrian Năstase luase în primire clădirea și-și făcea de cap, ca și când ar fi fost tot un fel de ctitor, un al doilea Ceaușescu. Deh, era beneficiarul clădirii… Mai erau multe lucrări de terminat și prima lui grijă era să se debaraseze de Anca Petrescu, să-i ia orice responsabilitate și s-o trimită la plimbare!… Adusese o colaboratoare, o doamnă cu studii de arte plastice, chipurile mai pricepută decât Anca Petrescu pentru ultimele finisări, pentru decorațiunile interioare..

Era sigur mai pricepută la furat. Aici priceperea Ancăi Petrescu era egală cu zero și a devenit imediat incomodă pentru Adrian Năstase…

Anca Petrescu era, biata femeie, neagră de supărare! Mi-a prezentat o serie de date, unele cu dovezi verificabile, privind jaful pe care l-a instaurat Adrian Năstase la Casa Poporului… Se vede că mereu i-a plăcut ce nu-i al lui… Și n-a prea stat pe gânduri să dea iama și în Casa Poporului… Cred că am făcut o interpelare parlamentară pe acest subiect!… În orice caz, după mutarea Parlamentului Adrian Năstase a avut câteva inițiative lamentabile… A găurit frumusețe de marmură, chiar la intrarea în clădire, ca să planteze niște bețe de metal menite, ca la metro, să permită intrarea în clădire numai pe bază de legitimație… Acum bețele alea stau ca proastele în mijlocul holului și toată lumea le ocolește, nici vorbă să le folosească… Asta ca exemplu!… Anca Petrescu avea o listă întreagă de nereguli și prostii, dar și de ilegalități ale președintelui Camerei Deputaților! Subiect puțin cunoscut! Poate fi dezvoltat!

 

V-aș întoarce la film.

 

Să mai zic două vorbe despre Anca Petrescu: impresiona de la primele cuvinte, prin priviri, o femeie inteligentă, plină de tenacitatea unei Vitoria Lipan, foarte sigură pe ea, dârză, incomodă pentru orice impostor. Nu mi-o pot imagina lingușind pe cineva. Poate că și asta i-a plăcut lui Ceaușescu, i s-o fi acrit și lui de slugărnicia celor din jur!

Filmul?

Din film se înțelege mai bine decât pricepusem eu de la Anca Petrescu că Nicolae Ceaușescu a avut plăcerea să încurajeze proiectul unor tineri, al unor mucoși care avuseseră obrăznicia să se ia la trântă cu cei care le fuseseră profesori până cu câteva luni mai înainte… Păi ce poate fi mai frumos decât să afli că închistatul de Ceaușescu a fost în stare să gândească atât de liber! Și să se lase pe mâna unor „iluștri necunoscuți” plini de entuziasm și de idei, care au priceput esențialul: să proiecteze o clădire potrivită cu ce este România la care visăm noi, voitorii de bine ai Țării! Aici s-a potrivit Anca Petrescu cu Ceaușescu: au visat la o clădire monumentală, după chipul și asemănarea căreia să reconstruim mai departe întreg Bucureștiul și Țara! Un București și o Țară care să se potrivească cu prezența celei mai mari clădiri din lume… Asta este perspectiva pe care trebuie s-o avem asupra monumentalității clădirii! Trebuie fiecare român, după ce o vede, să gândească la altă scară, în gamă majoră, cum zicea Noica. Este o clădire menită să modeleze caractere, să ne dea elanul că se poate! Că avem motive, ca români ce suntem, să îndrăznim să privim oricât de sus! Să privim de sus în jurul nostru…

Pe amărîta de Lucia Login se vedea bine că i se strepezeau dinții în gură când pomenea ceva de bine despre magnificul palat! Fac o precizare apăsată, pe care Anca Petrescu nu avea voie s-o facă: Nicolae Ceaușescu a ținut ca această clădire să fie cea mai mare din lume! A trimis oameni în Coreea ca să măsoare bine clădirea care se ridicase acolo cu acest scop, iar la întoarcere, în urma raportului primit, a mai comandat un etaj! Ca să fie sigur!… Iar acum se strofoacă toți nevolnicii, în frunte cu cei de la Guiness Book și cu Lucia Longin, să găsească clădiri mai mari, de dimensiuni mai mari! Nu cumva cea românească să fie cea mai!

Ca români, este elementară reacția de a apăra acest statut al Casei Poporului: cea mai mare clădire din lume, care cuprinde cel mai mare volum între pereții săi exteriori! Pentagonul, s-a spus o vreme, ar fi pe locul întâi, pentru că are cea mai mare suprafață utilă. Așa o fi, dar asta deoarece înălțimea etajelor la Pentagon este la o treime din înălțimea unui etaj din Casa Noastră! Ca volum propriu zis însă, Pentagonul nici pe departe nu concurează cu „noi”! Cică ar fi, ca volum, mai mare un hangar NASA și o piramidă din Mexic, decid cei cărora le stă în gât Casa Poporului! Păi un hangar, un fel de cort din tablă, se poate numi clădire? Îl ridici într-o lună de zile!

Sau un morman imens de pietroaie?!…

Așadar, fraților, bucurați-vă, CASA POPORULUI este cea mai mare clădire din lume! Și mai este și foarte frumoasă, arhitectonic o capodoperă!… A devenit în scurt timp obiectivul turistic cel mai căutat din București! Zic unii, mai șugubăți, că se vede de pe Lună!

 

Eu am auzit mulți arhitecți…

 

Eu am auzit mult mai mulți arhitecți comentând în derizoriu clădirea nouă a Teatrului Național… La cursuri li se vorbea studenților arhitecți de eșecul acestei clădiri! Ziceau că autorul plantase astfel în mijlocul orașului un baraj de hidrocentrală… Și aveau dreptate!

 

Acum se lucrează pe bani grei la reconstituirea formei inițale…

 

Da, de parcă ar fi fost o capodoperă! Un moft! Vrei dovada? Păi, iată, nu se revine de fapt la forma inițială! Ci s-a făcut un alt proiect, cu modificări importante față de forma inițială! Păi cum vine asta, domnule arhitect? S-a mai pomenit așa ceva?

Înțeleg să susții că Ceaușescu, un analfabet, n-a priceput câtă avangardă, câtă subtilitate fusese băgată în clădirea inițială și a modificat-o, banalizând-o cu acele arcade stupide! Evident, n-a rezultat o capodoperă!…

Dar acum, dacă vii și susții că ți-a batjocorit capodopera, de ce nu te mulțumești să o aduci la forma inițială, aia inspirată, a cărei valoare Ceaușescu nu a priceput-o?! Poate că în noua formă pe care o va avea, clădirea i-ar fi plăcut și lui Ceaușescu! Dar eu deduc din toată tevatura asta că nici autorului nu-i mai place clădirea Teatrului Național, așa cum a proiectat-o și a executat-o inițial, în prima variantă… Deci a avut dreptate Ceaușescu când nu i-a plăcut, era o formă, o clădire urîtă, nedemnă de centrul Bucureștiului, de poziția cea mai expusă a orașului. A stricat-o!

 

Să vedem ce-o să iasă în noua înfățișare.

 

Fiind la a treia încercare, ar trebui să iasă ceva. Aș fi primul, ca om normal ce sunt, care m-aș bucura să iasă o capodoperă!

 

 

Lui Ceaușescu i s-a spus că este primul minier al Țării, dacă nu mă înșel. I s-a spus că este și primul arhitect, cumva?

 

Nu m-aș mira!… Ce știu este că atunci când se discuta critic despre noile blocuri, arhitecții care erau de față, fără excepție, dădeau vina pe Ceaușescu că le dă peste mână… Așa o fi fost… De multe ori! Dar nu totdeauna. Iată, eu am dovada faptului că dacă Ceaușesu nu le dădea peste mână arhitecților, putea să iasă și „nasol” de tot… Eu locuiesc pe Titulescu, în blocul 8, construit după cutremur! La scara C. La parter se află Mega Image-ul de lângă primăria Banu Manta… Blocul trebuia să aibă 11 etaje, eu contractasem un apartament la etajul 10, cât mai sus, dar să nu fie totuși la ultimul etaj. Vine Ceaușescu în vizită de lucru, blocul era deja pe la etajul doi-trei, și decide că sunt prea multe unsprezece etaje, să fim mai precauți, după experiența cutremurului… Și scoate un etaj. Așa că etajul 10 ajunge să fie și ultimul! Cu chiu cu vai am reușit să schimb contractul și să prind etajul 8, nu chiar 9, cum mi-ar fi plăcut… Eh, cred că-ți imaginezi cu câtă ardoare l-am înjurat pentru asta pe Ceaușescu!… Ulterior, la celelalte scări, terminate mai târziu, s-a revenit, și au rămas cu 11 etaje… Cred că l-am înjurat pe Ceaușescu și de …tată, săracul!

Povestea nu se termină aici. Ceaușescu a mai cerut o modificare a proiectului: Și anume să se demoleze tot ce se construise la celelalte două scări, a căror structură de beton fusese deja ridicată vreo 2-3 etaje…

 

Eh? Cum așa!

 

Prin proiect, cele trei scări ale blocului 8 nu erau aliniate: scara A și B erau mai spre stradă cu vreo 6 metri, adică cu jumătate din grosimea clădirii… Acum, dacă te duci pe Titulescu și te uiți la blocul 8, vezi că cu cei șase metri cu care se avansa față de tronsonul scării C, blocul ajungea să calce chiar pe partea carosabilă a bulevardului! Trecea de trotuar!… Ce-o fi fost în mintea proiectanților?! Poate că n-ar strica să se prezinte acest caz la facultatea de arhitectură, ca un drept la replică acordat mult prea hulitului nostru prim arhitect… În momentul de față cele două scări sunt tot ne-aliniate cu prima, dar sunt cu 6 metri mai retrase față de scara C… Deh, unde-i multă minte și și multă prostie câteodată…

 

Am să trec să mă uit și eu!…

 

Dacă e nevoie, mă suni și cobor să-ți dau explicații… Fă te rog un exercițiu de imaginație și închipuie-ți Bucureștiul fără noul centru civic…

 

Eu sunt venit în București după 1990, din Chișinău… Când am văzut Casa Poporului și noul centru civic am rămas mut de admirație.

 

Când l-am dus pe Țuțea să vadă și el noile edificii mi-a zis că nici la Berlin și nici la Moscova nu poți vedea așa ceva… Erau singurele mari capitale pe care le vizitase…

 

Eu nu știu ce s-a demolat pentru a se construi Casa Poporului!

 

Cunosc foarte bine acest subiect. Am locuit studențește, cu cameră mobilată, până în 1980, prin toate cartierele. Am locuit pe Antim, Vînători, 11 iunie, Șerban Vodă, Artei, Sabinelor, Piața Puișor… Meritau salvate, după mine, Spitalul Brâncovenesc și Arhivele Naționale… E de neînțeles că a salvat Biserica Mihai Vodă și a ascuns-o după niște blocuri, în loc s-o lase unde se găsea, iar acum s-o putem admira în Parcul Izvor… Mă întreb dacă demolările nu s-au făcut și pe mâna unor sabotori! Care l-au împins să dărâme prostește… La demolarea bisericii Sfînta Vineri sau a Văcăreștilor nu m-aș mira să aflăm că a fost și de așa ceva vorba… Ceaușescu a fost sabotat în toate felurile, iar acest sabotaj a avut de regulă un impuls și conținut anti-românesc… Așa a fost demolată Biserica Enei! La vremea aceea am cunoscut și proba!…

Când au demolat clădirea Arhivelor, proiectată, ziceau unii, de Hasdeu, nu m-am putut stăpâni, și când am ajuns la curs le-am vorbit studenților de sacrilegiul care se produce!

 

Am aflat de la colegii dumneavoastră că ați protestat în ședință de partid și împotriva demolării satelor!

 

Voi, ăștia veniți din Basarabia, toate le aflați! Intru la idei!…

 

Cum a fost?

 

Altădată! Lăsăm pe altădată! Deocamdată să ne bucurăm că cea mai mare clădire din lume nu se află în URSS… Și nici în State…

 

A consemnat Petre BURLACU

5 Comments

 1. Mark 19 aprilie 2021 la 11:36 am - Raspunde

  Am vizitat cladirea cat se putea pentru un om de rand.Au aparut si circulat multe detalii ale construcitei care nu pot fi vizitate public.Este o lucrare f complexa si nu putea fi creiatia oricarui arhitect.Am lucrat in proiectare si cunosc ceea ce inseamna chiar daca intre timp au aparut programe de proiectare pe calculator.Pe vremea cand a fost proiectata si construita nu existau astfel de facilitati si chiar daca ar fi existat complexitatea nu ar fi fost redusa.Este o opera de o viata de om.
  Era si normal sa apara carcotasi care au acumulat ranchiuni si neimpliniri peste care nu pot trece pentru a recunoaste opera.Au gasit ocazia sa faca spume.Din pacate pentru ei astea nu le fac bine in primul rand lor.
  D-na Anca Petrescu de cate ori am avut ocazia sa o vad in public mi-a facut impresia unui om deosebit de modest fata de maretia operei sale.

 2. Iulian MARES 19 aprilie 2021 la 7:24 am - Raspunde

  Poveste scurta din casa Poporului……..
  Faptele sunt vazute si traite de mine….

  In santierul Casa Poporului (CP) se muncea in 2 skimburi, program de santier, inclusiv duminica pana la 14.00,
  In fiecare sambata era vizita de gradul 1+2, adica veneau si Nicu si Elena! Duminica, mai rar era vizita, dar daca era venea doar nr.2!

  Sambata dimineata, CP, aproximativ ora 11. 00, zona centrala, pe fata, undeva prin 87:
  -pe o masa santiereasca, cat sa ia pranzul 20 de muncitori, planuri in ozalit frumos asezate, asistenta multa, agitatie neconforma. Anca Petrescu sta dreapta si priveste pe toti cu demnitate! La un moment dat, cu voce ridicata, Nicu smulge planul si da cu el de pamant (ud, caci se stropea antipraf) si il calca efectiv in picioare. Aud clar: asa prostie, prostia voastra….!
  Tatucul se urca in masina, rosu la fata, soferul îi curata pantofii de praf, inclusiv pe talpa si coloana pleaca in tromba!
  Anca Patrescu se uita lung si isi aduna ozalitul de pe jos fara un cuvant, fara o grimasa; femeia asta, foarte tanara tinea totul in ea. Niciunul din barbatii ramasi, cred ca era conducerea Trustului Carpati, nu s-au aplecat sa o ajute. Sa fi asteptat ca A.P. sa-si franga gatul? Nu stiu, nu m-a interesat documentarea.

  *Misterul nervilor acum, asa cum l-am aflat eu, ca spectator cu bilet platit: pe plan era o sala de sedinte cu H=4m, Nicu o vazuse in casa si ceruse lamuriri. Cand i s-au arat cotele pe plan (nu stiu daca si cat intelegea el din acel plan-probabil ca cineva il initiase….cat de cat) a facut o criza de nervi intrucat se stabilise sa nu fie sala de sedinte sub 7 m. Reproiectarea o fi durat ea cat a durat, insa taiatul tavanului….ce sa mai zic, o aventura de rasu-plansu!
  Cam 30 de ostasi vanjosi cu niste picamere uriase, japoneze, au incercat sa perforeze tavanul de sus in jos: nu au reusit decat gauri de 2-3 cm, cel ce a avut o gaura de 5 cm a primit si permisie…cred ca glumeau!
  Categoric ca s-a rezolvat, insa s-au importat/imprumutat niste dispozitive din FRA

 3. JMT 18 aprilie 2021 la 10:15 pm - Raspunde

  Dle. Coja, republicarea acestui articol dovedeste cit esti de retrograd, probabil needucat si otravitor in reticienta de a te ridica peste dogma lingvistic/comunista care te-a ridicat din mahalaua Constantei la gasca jalnica a meritocratiei mediocre a culturii ceausiste.
  Voi nu ati cunoscut-o pe Anca Petrescu si nu ati inteles ce s-a intimplat cu architectura romanesca sub conducrea luminoasa a unei family de tarani prosti, dar probabail bineintentionati, probabil la fel ca tine.
  Da dle Ion, palatul lui Erdogan (care probail nu este cel mai faimos exemplu de archietura contemporana) are totusi ceva vina de architectura si de secol XX, spre deosebire de Palatul Poporului care nu este altceva decit o imensa casa de cultura sovietica cu accente de palat tiganesc romanesc desenata de un architect mediocru care nu si-a cistigat pozitia ci a fost desemnata acolo. Stiti voi oare citi architecti capabili traiau in Romania pe vrema acea, architecti care nu ar fi acceptat una ca Anca nici macar sa le faca pantofii.???
  Ascult cu disperare la cititorul de mai sus care cu aer de microbist rapidist se mindreste ca noi avem una dintre cel mai mari cladiri din lume, dar care nu intelege ca a ingropat in desfintare o mare parte din duhul istoric al civilaziei bucurestene cind pentru el a fost ras de pe fata pamintului cartiere si strazi care prin disparitia lor sterge definitiv un capitol de istorie, istorie si asa destul de firava… atit de firava a neamului nostru.
  Pina acum treizeci de ani incercam sa va scuz deoarece nu ati avut sansa sa calatoriti si sa vedeti limea si ce se intimpla acolo, acum viata voastra s-a scimbat, dar voi va adapati din aceiasi troaca a ignorantei caldicele de partid;, acolo e nivelul maxim care probail a devenit regula la nivel de cultura nationala: si va mirati de ce va fug tinerii peste hotare.!!!!
  Voi dle Coja sinteti fanariotii moderni care ati alterat ireversibil dupa razboi, cu ajutorul agresiv al fratilor din rasarit destinul tarii romanesti, probail nu din rea intentie ci din ignoranta nativa.
  Si acum sinteti tot acolo, confundind perpetu mediocritatea intelectuala care va adus in fruntea tarii cu adevaratul sens a civilizatiei europene, din care ne laudam ca facem parte.
  Incerc sa va uit, caci voi sinteti cei care m-at facut sa plec de aolo, dar va dau credit ca cel putin nu va consider ca sinteti niste oameni rai, deoarec tot voi m-ati ajutat sa plec, dar ma doare sufletul pentru tara acea pe care ati nenorocit-o.
  Imi cer scuze daca am fost prea dur, dar nu mai pot sa tac asa cum invatasem sa tac la sedintele voastre de ASE

  • Iulian MARES 20 aprilie 2021 la 7:57 am - Raspunde

   JMT,
   in primul rand esti necredibil atat timp cat tu nu nu ai minimul de curaj sa-ti declini identitatea, asta dovedind si proasta crestere, pentru ca eu ar trebui sa ma adresez cu dle. JMT; este egalul numelui Ipu dintr-un film trist…
   Am inteles ….sunteti tot un elitist….precum ipocritul de Mihai Șora!
   Sa-ti fie de bine, cosmopolit modern!
   Imi poti concentra in 2-3 fraze ce inseamna ”adevaratul sens a civilizatiei europene”? Pentru ca eu iti pot concentra int-ro singura fraza marile lor victorii din Nordul, Centru si Vestul Africii, ca sa nu mai adaug ceva de prin Asia sau iti ajunge doar Indokina?

 4. anonim 18 aprilie 2021 la 9:15 pm - Raspunde

  Lucia Hossu Longin? In 1990 Lucia Hossu Longin a spart casa fostului sef al Securitatii Nicolschi intr-un spectacol sinistru de imagine pe modelul proceselor staliniste care de fapt ascund presiunilor sefilor SRI pentru pastrarea tacerii . Cel mai mare pericol pentru guvernul Petre Roman era fostul sef al Securitatii Nicolschii care le stia toate secretele si cu o singura dezvaluire era in stare sa demita tot guvernul Roman si chiar si pe Ion Iliescu pentru ca era o arhiva a secretelor.
  Asa a aparut Lucia hossu Longin care ,,gaseste ” usa deschisa si intra pe nevazute pana in biroul lui Nicolschi. De fapt i-a spart casa cu echipa operativa a SRI-ului si a intrat in biroul lui in cautarea de dosare in speranta de al trimite in puscarie ca sa-i inchida gura definitiv. Dovada in sine o reprezinta faptul ca Nicolschi nu i-a facut o plangere penala si nu a trimis-o in puscarie!
  Cine a scapat-o de puscarie pe Lucia Hossu Longin? Era ofiter acoperit si de fapt executa o misiune la ordinul lui Magureanu cu acoperire legala? Ce grade are Lucia Hossu Longin? In 1990 Ion Iliescu a schimbat sefii de servicii secrete cu esalonul 2 din epurati GRU si asa a inceput distrugerea arhivelor Securitatii pe tot ce inseamna subiect sensibil – partea cu iugoslavii , incercari de dezintegrare si un genocid pe romanii din Iugoslavia in gropi comune si in executii de roamni. Lucia Hossu longin e un manipulator de profesie care timp de 30 de ani a speculat sentimentele romanilor acoperind toate incercarile de dezintegrare din anii 50 si un genocid pe romanii din Iugoslavia!
  Eram de fata cum un sef DIA i-a spus direct tatalui meu:
  ,,Am vorbit cu Hossu Longin …… Nu e nici o problema….. S-a aranjat……ca nu le convine nici lor…. Sa nu-ti faci nici o grija”
  Nici nu va imaginati despre ce e vorba.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top