CD
1.401 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.180

 

XI ȚINE PATRU ASI IN MANA CÂND ÎL ÎNTÂLNEȘTE PE BIDEN
De David P. Goldman 11 nov. 2023

Liderul Chinei Xi Jinping se va întâlni cu președintele Biden pe 15 noiembrie la San Francisco, cu patru cărți mari în mână, patru ași. Consilierii politici apropiați lui Xi își exprimă o încredere fără precedent în poziția strategică a Chinei.

În primul rând – primul as, prăbușirea ofensivei Ucrainei împotriva forțelor ruse și recunoașterea comandantului acesteia că războiul este un „împaspăt” este un regres pentru poziția strategică a Americii și un câștig pentru China, care și-a dublat exporturile către Rusia de la invazia Ucrainei din februarie 2022.

În al doilea rând – la doilea as, războiul tehnologic al SUA asupra Chinei a eșuat, deoarece firmele chineze de inteligență artificială cumpără procesoare rapide Huawei în locul cipurilor de la Nvidia și alți producători americani.

În al treilea rând – al treilea as, războiul din Gaza provocat de Hamas pe 7 octombrie oferă Chinei o opțiune liberă de a acționa ca lider de facto al Sudului Global în opoziție cu Israelul, un aliat american. China exportă acum mai mult în lumea musulmană decât în Statele Unite.

Și în al patrulea rând – al patrulea as, armata americană vrea să evite confruntarea cu China în regiunea Pacificului de Nord-Vest, precum și apele sale de origine din Marea Chinei de Sud, unde mii de rachete sol-navă ale PLA și aproape 1.000 de avioane de război din a patra și a cincea generație. oferi Chinei un avantaj copleșitor de home theater(joacă acasă) si în puterea de foc.

Pe fundalul summitului Biden-Xi se află o grijă – împărtășită de ambele părți – că o confruntare SUA-China ar putea duce la război.
Henry Kissinger a declarat pentru Economist în mai anul trecut: „Ne aflăm în situația clasică de dinaintea Primului Război Mondial, în care niciuna dintre părți nu are prea multă marjă de concesiune politică și în care orice perturbare a echilibrului poate duce la consecințe catastrofale”.

Un consilier proeminent al Partidului Comunist Chinez, profesorul de la Universitatea Renmin, Jin Canrong, a declarat pentru „The Observer” pe 9 noiembrie: „Lumea de astăzi a intrat într-o eră de mari lupte: vechea ordine dominată de Occident se dezintegrează, dar noua ordine nu a fost încă stabilită.” Jin a comparat situația mondială cu perioada sângeroasă a statelor în război a Chinei (475 î.Hr. până la 221 î.Hr.).

O preocupare majoră din partea americană este extinderea arsenalului nuclear al Chinei la 1.000 de focoase proiectate până în 2030, de la doar 220 în 2020. Un comentariu din 10 noiembrie din Afaceri Externe avertizează: „Analiștii chinezi sunt îngrijorați că Statele Unite și-au coborât pragul. pentru utilizare nucleară – inclusiv pentru a permite prima utilizare limitată într-un conflict din Taiwan – și că armata americană dobândește noi capacități care ar putea fi folosite pentru a distruge sau a degrada semnificativ forțele nucleare ale Chinei.”

O predegustare a discuțiilor Biden-Xi a venit din vizita din 25 octombrie la Beijing a guvernatorului Californiei Gavin Newsom, cel mai probabil candidat la președinția democrată din 2024 în cazul în care Biden se retrage din motive de sănătate sau ca răspuns la investigațiile Congresului asupra finanțelor sale personale și familiale. Un scenariu difuzat pe scară largă pentru viitoarea cursă prezidențială prevede că Newsom îl înlocuiește pe Biden bolnav în fruntea biletului democrat.

În mod semnificativ, Newsom a fost citat spunând că „și-a exprimat sprijinul pentru politica One-China[China unica – incluzand Taiwanul], precum și dorința noastră de a nu vedea independența” Taiwanului.
Newsome a vorbit despre „reînnoirea prieteniei noastre și reangajarea pentru probleme fundamentale care vor determina credința noastră colectivă în viitor”.

Sursa: https://asiatimes.com/2023/11/xi-holds-four-aces-as-he-meets-biden

Traducerea CD