CD
1.230 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
.
EXPOZITIA CHINA – ECE
– Viorica Dăncilă, singurul oficial român prezent la China-ECE Ningbo 2023
De Dan Tomozei – publicat în 17 mai 2023
Președintele Partidului Națiune Oameni Împreună (NOI), fostul premier Viorica Dăncilă, este singurul politician român prezent în aceste zile în China, la cea de-a treia expoziție China-Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) și la Târgul Internațional de Bunuri de Larg Consum, evenimente aflate în desfășurare la Ningbo, în provincia Zhejiang.
În condițiile în care Ungaria (țară invitată de onoare) este reprezentată la nivel de ministru de Externe, Serbia la nivel de ministru de Finanțe, iar Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Serbia etc. la nivel de ambasador, România nu are la eveniment niciun înalt oficial sau reprezentant diplomatic, în lista oficială a celor 290 de invitați din cele 12 țări est-europene care au confirmat participarea la eveniment regăsindu-se un vicepreședinte de Consiliu Județean (Prahova), un primar (Comarnic), un viceprimar (Galați), alături de Monica Gheorghiță, fost Secretar de Stat în MAE, fost Coordonator Național al formatului China-ECE.
În mesajul transmis astăzi, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentelor, doamna Viorica Dăncilă, a arătat că în lume există tot mai pregnantă „senzația unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”. Vorbind despre relațiile bilaterale, România-China, domnia sa a subliniat că „pe baza înțelepciunii liderilor chinezi, relațiile de prietenie, relațiile politice, economice, culturale, dintre România și Republica Populară chineză, vor continua să se intensifice, pe baze solide, de respect reciproc și având ca premisă principiul beneficiilor mutuale”.
De asemenea, fostul premier a transmis că, „în vremurile pe care le traversăm, asistăm înfiorați la tranziția absolut nefastă de la pace, la război, fiind amenințate valori câștigate cu trudă în istorie de națiunile lumii libere. România apreciază demersul pe care țara dumneavoastră l-a făcut atunci când a propus un plan pentru pace, înțelegând că atributul de a valorifica această cale diplomatică este aproape exclusiv al marilor puteri cum este și China, și înțelegând cu toții că națiunile își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace”.
Subliniind că a venit vremea „să înțelegem că teoriei potrivit căreia politica mare este asigurată de statele mari, îi putem propune o alternativă încă și mai viabilă și anume statele mari, împreună cu state poate nu la fel de mari, pot asigura o politică și mai mare”, Viorica Dăncilă a susținut că miracolul chinez este cel mai bine descris de cifrele „care asigură Chinei un limbaj diplomatic extrem de eficient”, așa încât „dincolo de dimensiunea culturală colosală a Chinei, poate referința cea mai importantă a acestor vremuri este aceea configurată de senzația tot mai pregnantă a unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”.
Este necesar să evidențiez faptul că fostul premier Viorica Dăncilă s-a bucurat de o deosebită atenție din partea organizatorilor chinezi, în cadrul evenimentului fiind însoțită permanent de fostul ambasador al Chinei la București, E.S. Jiang Yu (foto jos, în alb).
Dati click aici sa vedeti articolul original cu poze cu tot:
Potrivit organizatorilor, la cele două evenimente economice programate pe durata a cinci zile (16-20 Mai), participă 3.000 de expozanți și 10.000 de achizitori, fiind așteptați peste 100.000 de vizitatori. Evenimentul din acest an dispune de trei zone speciale amenajate pe o suprafață totală de 220.000 de metro pătrați: Expoziția produselor din Europa Centrală și de Est, Expoziția Internațională a Produselor de larg consum și Expoziția permanentă a țărilor din Europa Centrală și de Est.
Datele oficiale prezentate de partea chineză arată că din anul 2012, comerțul China-ECE a crescut anual cu o medie cu 8,1%, iar importurile Chinei din țările ECE fiind în creștere medie anuală cu 9,2%. În primele patru luni din 2023, comerțul China-ECE a crescut cu 2,8% comparativ cu 2022, ajungând la 44,87 miliarde USD, importurile Chinei de produse agricole fiind în creștere cu 43,1% față de 2022.
În 2023, la Ningbo se așteaptă ca valoarea comenzilor de achiziție să ajungă la peste 10 miliarde yuani (1,45 miliarde USD).
Pe de altă parte, liderii de la Beijing subliniază că formatul de cooperare China-ECE este spus unui „zgomot geopolitic” tot mai intens, o serie de forțe anti-China din Europa și SUA încercând în ultimii ani să submineze formatul, ca parte a strategiei mai ample de izolare a Chinei.
În comentariile apărute în presa chineză din aceste zile se arată că țări precum Lituania, Letonia, Estonia au decis retragerea din mecanismul de cooperare cu China, în timp ce Cehia manifestă același parcurs, „în contextul în care multe din Europa au fost puternic influențate de poziția anti-China susținută de SUA” (Global Times). În fața acestei evoluții, China mizează pe rațiunea și responsabilitatea guvernanților europeni pentru a se opune unei decuplări de economia chineză, „refuzând să urmeze SUA necondiționat”, câtă vreme cooperarea China-ECE în cadrul inițiativei „O centură, un drum” rămâne o componentă esențială pentru viitoarele legături economice și comerciale globale, în ciuda perturbărilor externe.
Este de reținut punctul de vedere transmis de ministrul ungar al Comerțului exterior și Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, care a transmis la Ningbo că „ungurii nu considerăm China ca și cum ar fi un factor de risc sau o amenințare. Însă ungurii considerăm China o țară cu care, în urma cooperărilor, înregistrăm un mare profit și beneficii”.
Sursa: http://dantomozei.ro/2023/05/17/viorica-dancila-singurul-oficial-roman-prezent-la-china-ece-ningbo-2023
MORGAN STANLEY ARATĂ DE CE DECUPLAREA SUA-CHINA NU ESTE „NICI POSIBILĂ, NICI DE DORIT” ÎNTR-UN GRAFIC UIMITOR:
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2023-05-16_14-39-42.png?itok=asFCglLz
De Tyler Durden
SUA și China au fost blocate într-un război comercial de cinci ani. Parlamentarii de la Washington au promovat „decuplarea” economică a celor mai mari două economii ale lumii, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.
Nu este clar dacă o decuplare completă este chiar realizabilă. Țările occidentale îndeamnă corporațiile să reînnoiască lanțurile de aprovizionare din China către alte țări „mai prietenoase” precum India, Indonezia, Thailanda și Mexic.
Cu toate acestea, există o problemă: chiar dacă firmele își mută baza de producție în alte țări, componentele provin în continuare din China. Realitatea realizării decuplării complete pare mai provocatoare și complexă decât s-a crezut cândva (și mai costisitoare).
Directorul global de cercetare al Morgan Stanley, Katy Huberty, le-a spus clienților la începutul acestei săptămâni că o „recablare” completă a lanțului de aprovizionare cu baterii EV din China ar necesita o investiție de 7 trilioane de dolari din partea Occidentului până în 2040.
Într-un raport separat al Morgan Stanley de la începutul acestei luni, o echipă de strategi a dezvăluit:
“Realitatea este că o decuplare completă a economiei SUA de China nu este nici posibilă, nici de dorit. Va dura mulți ani pentru a schimba lanțul de aprovizionare, iar SUA vor rămâne dependente de China în multe domenii. Cu toate acestea, investiția în sectorul tehnologiei necesită acum o schimbare de gândire pentru a naviga în implicațiile economice ale multipolarizării. Investitorii trebuie să ia în considerare temele ample de investiții asociate cu riscurile geopolitice, mai degrabă decât să aibă doar o viziune de jos în sus.”
Cu această înțelegere, analiștii au oferit o viziune uluitoare asupra modului în care companiile de tehnologie din lume sunt interconectate. O decuplare completă a Chinei și SUA este posibilă numai dacă are loc un război asupra Taiwanului.
Dacă se întâmplă acest lucru, lanțurile globale de aprovizionare se vor prăbuși peste noapte, în esență o resetare.
Mai recent, Jay Shambaugh, subsecretarul Trezoreriei pentru Afaceri Internaționale, a declarat pentru Bloomberg Television că SUA nu încearcă să-și decupleze economia de China sau să limiteze creșterea țării:
„Avem ocazional probleme cu diferite politici economice din China și vom apăra întotdeauna și interesele economice ale SUA – dar nu vom încerca în niciun fel să separăm aceste două economii în totalitate.”
Chiar dacă relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat brusc în ultimii ani, o decuplare completă este imposibilă în acest moment, iar dacă Occidentul ar împrieteni și s-ar reface lanțurile de aprovizionare, ar dura decenii și trilioane de dolari.
Deci, întreaga narațiune de decuplare pe termen scurt este nerealistă, având în vedere graficul pe care l-am împărtășit mai sus. Singurul lucru pe care îl poate face Occidentul este să reducă dependența de China și să sperăm că Beijingul nu va invada Taiwanul în curând.
Sursa: https://www.zerohedge.com/geopolitical/morgan-stanley-shows-why-us-china-decouple-neither-possible-nor-desirable-one-stunning
Traducerea: CD
Regretabil!
Asta demonstreaza limitele conceptuale, intelectuale si actionale ale lui Bogdan Aurescu, totala lipsa de viziune a MAE si al unuia care, cica, este lider de domeniu si face politica externa prin Chile, semneaza protocoale cu pompierii lor si se intalneste cu viceprimarii din tarile in care a fost in excursie! :))
OPERAȚIA ONU ÎN MALI ESTE O ÎNȘELĂTORIE.
– Priviți cum nemții fug de trupele Wagner
De Martin Jay
Ce naiba se întâmplă în Mali?
Mulți vor pune această întrebare cu privire la viitorul misiunii ONU acolo, după ce Germania tocmai a anunțat că intenționează să-și retragă trupele din misiune.
Potrivit știrilor, guvernul german a declarat pe 3 mai că a decis să înceteze participarea la misiunea ONU în Mali până în luna mai viitoare, din cauza problemelor, susține el, cu junta de guvernământ.
Cabinetul cancelarului Olaf Scholz a declarat că Berlinul își va retrage cei 1.110 militari din misiunea ONU din Mali, țara din Africa de Vest, în cursul anului viitor și va pivota către mai mult ajutor umanitar și pentru dezvoltare pentru regiune.
„Fie că vrem sau nu, ceea ce se întâmplă în Sahel ne afectează”, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock într-un comunicat.
„Ne reorganizăm angajamentul în regiune și vom lăsa participarea noastră la operatiunea MINUSMA să se termine într-un mod structurat în următoarele 12 luni.”
Dar este oare adevărat, având în vedere istoricul Germaniei pentru minciunile sale goale pe circuitul internațional condus de odiosul său cancelar Scholz, care nici măcar nu poate recunoaște rolul sau cunoștințele Berlinului cu privire la explodarea conductei Nord Stream?
Există un alt motiv pentru care Berlinul să iasă din Mali?
Ce făceau acolo în primul rând este, de asemenea, este o întrebare bună. Adevărul nu are de-a face cu lupta împotriva terorismului în Sahel, ci mai mult cu sprijinirea ideilor delirante ale Franței despre hegemonia sa în Africa.
Marea Britanie a trimis, de asemenea, 300 de soldați acolo inițial pentru a-l sprijini pe Macron și jocul său cu două fețe din Mali de a pretinde că luptă împotriva terorismului, în timp ce era cu adevărat interesat doar să sprijine companiile franceze la furat pe acolo și să protejeze expații francezi.
Marea Britanie a retras aceste trupe la doar câteva luni după ce Franța și-a retras soldații în vara anului trecut. Germania, se pare, este puțin mai lentă în asimilarea modului în care rahatul se întâmplă în Africa și astfel, fiara sa politică greoaie – o coaliție de ipocriți, răzgândiți și abandonați – a simțit în sfârșit cafeaua și și-a dat seama că trupele sale erau puțin izolate într-o țară străină si nu au înțeles că econdusă de o juntă care era aliniată cu Rusia.
Este posibil ca Scholz să se fi trezit brusc în miezul nopții cu o sudoare rece și să-și dea seama că întregul său guvern de colație s-ar prăbuși dacă trupele Wagner s-ar plictisi puțin într-o zi în Mali și ar decide să-i masacreze pe germani ca o modalitate de a trimite un mesaj că Rusia este nemulțumită de angajamentul Berlinului față de Zelensky?
Se pune din nou întrebarea în Mali, ce fac contingentele europene acum în Mali dacă niciunul dintre ei nu poate face ca junta de acolo să cedeze nevoilor și aspirațiilor elitelor occidentale?
Scholz a făcut în mod clar calculele și și-a dat seama că Mali este o bombă cu ceas și propriile sale trupe sunt vulnerabile la atac în cazul în care mizele războiului din Ucraina ar fi ridicate anul acesta.
Și așa narațiunea in media occidentală este că Germania nu se poate descurca cu conducerea militară din Bamako, ceea ce pentru oricine care are un IQ mai mare de 60 și care știe ceva despre cum funcționează lumea, este desigur o prostie.
Miezul problemei pentru regimul din Mali este că ei nu văd rostul ca germanii să fie acolo. Dacă germanii nu pot obține niciun rezultat pe câmpul de luptă cu teroriștii islamici – și credeți-mă, am fi auzit despre asta dacă ar fi fost ceva – atunci singurul alt scop pentru ei este să adauge o securitate mai târziu conducerii militare “instalate” politic.
Dacă Germania este într-adevăr acolo în Mali pentru a lupta împotriva teroriștilor – care ar putea/ar lua puterea în Mali dacă ar putea învinge junta – atunci gândirea este de ce nu pot proteja elita de acolo în alt mod. Răspunsul este pentru că nu sunt acolo nici pentru a lupta împotriva teroriştilor, nici pentru a-i împiedica să preia puterea în Mali.
Au fost acolo pentru a-l susține pe Macron, dar acum el și băieții lui au fost dați afară, ceea ce îi face pe nemți să arate ca niște adolescenți proști de la discoteca de la școală, care se uită cu toții unul la altul fără fete la vedere când începe ultimul dans. Inutilitatea este un cuvânt cu care ar trebui să ne simțim confortabil atunci când vorbim despre Germania și armata ei, mai ales când este condusă de Scholz, care este un bufon în cea mai bună zi a lui și și-a condus propria țară într-un conflict direct cu Rusia.
Judecata militară greșită[fuckwittery] este de fapt o specialitate germană care continuă să se repete în istorie. Cine ar putea, până la urmă, să uite jubilația inițială a operațiunii Barbarossa de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, care a dus la masacrarea armatei germane, când sovieticii s-au unit și au dus lupta la următorul nivel?
Dacă germanii înșiși nu pot explica propriilor lor oameni ce fac trupele lor în Africa de Vest, atunci nu este deloc surprinzător că au probleme cu junta militară din Bamako, care se dovedește a fi „dificilă”. Crede cineva din aceste prostii de la mașina de presă a ONU, care recent a luat-o pe rahat când a declarat că șeful ONU era îngrijorat de soarta tinerelor femei din Afganistan și se angajează să le salveze?
Acesta este același șef al ONU care nici măcar nu își poate salva personalul ONU de viol și hărțuire sexuală la scară mare în clădirile ONU!
Sursa: https://strategic-culture.org/news/2023/05/08/un-operation-in-mali-scam-just-watch-germans-run-from-wagner-troops
Traducerea: CD