JMT
63 aprobate

Architecttudor@aol.com
108.50.199.219

 

Profesor Coja, nu am stiut de articolul acesta, destul de vechi, care ma aduce cu stupoare si cu suferinta, inca o data de acord cu tine, mi-e ciuda , ma simt tradat de mine insumi, ma doare, dar am puterea sa recunosc: sint inca o data cu tine si asta de multa vreme …
Am inceput sa am indoieli de Picasso de multa, multa vreme, dar nu am avut curajul sa parasesc tabara de pioneri mentali al scolilor care m-au educat a cartilor care m-au crescut in discipina miraculoasa si admiratie religioasa a lumei artelor.
Acumm vreo zece ani fiind in Madrid, m-a tras de mina nevasta de pe strazile insorite pline de fustite nordice si vinuri dulci din restaurantele madrilene.
– Hai ma omule, sa te duc la cultura, ca s-a deschis de curind un muzeu nou (cu numele unei regine spaniole, sau asa ceva), hai ca nu o sa avem ce sa le spunem Popestilor din Queens, ca am vazut si noi in Madrid si sa ii incredintam ca sintem intelectuali fini si sensibili. Hai ca au acolo si Guernica.
Guernica a fost cuvintul care m-a scos din carapece, deorece vroiam sa o vad de mult ca sa ma linisteasca si sa ma scoata de pe drumurile mele intortocheata de eretic cultural.
Am vazut-o si din momentul acela mi-am gasit linistea sufleteasca; am avut inca o data dreptate si m-am infoiat iar ca un paun, in nevoia mea dimboviteana de a fi intodeuna destept. De atunci stiu fara indoieli ca Picasso a fost un sarlatan, probabail una ditre cele mai mari mascarade financiare din istoria artei moderne.
Nu vreau sa merg mai departe deoarece a spus Coja si pentru mine, nu tot, dar suficient ca sa ii dau dreptate.
Profesore Coja, ridic pentru tine, in admiratie, un pahar de vin fin (de vita digitala), dar in acelasi timp am pentru tine o provocare intelectuala de care sper cu nu vei fi intimidat: Eu cred ca Antoni Gaudi (un alt spaniol inpaunat), un alt monstru de plastelina pe altarul ignorantei publice, eu cred ca acest „architect” este pentru architectura moderna ceea ce Picasso este pentru arta moderna…o frauda valorica.
Care este parerea profesorului Coja ?, scrie despre asta un articol la fel de curajos ca cel de mai sus si char daca esti sau nu esti in agreemet cu mine il voi citi cu interes.
Merci Beaucoup !!!!

*

Nota redacției – Nimeni nu place tuturor. Poate să nu vă placă Gaudi, dar escroc nu este! Escrocul nu muncește, ci descoperă o cale ușoară de câștig. Picasso făcea și zece tablouri pe zi!… Renunță la criteriul asemănării, și pretinde că pictează așa cum simte! După o viziune extrem de simplistă!

Gaudi trudește la proiectele sale, ca și la execuție! E multă muncă, nu glumă! Nici vorbă de comparație între Gaudi și Picasso! La fel, între Brâncuși și Chicasso!

Dar atenție: vinul bun nu se dea de unul singur…