România cu două sau cu mai multe viteze ?
Cum se poate explica fierberea în care a intrat UE în apropierea declanşării efective a Brexit-ului ? Evident, cea mai mare noutate e dispariţia aproape completă a SUA de pe scena politico-economică europeană. Mai ales după alegerea lui Donald Trump la preşedinţia americană. Deja începând din al doilea mandat Obama SUA se retrăseseră sensibil din afacerile europene. Iar Germania, singura mare beneficiară a construcţiei europene şi mai ales a introducerii monedei euro (de fapt, vechea marcă germană !), nu era încă pregătită să preia la vedere conducerea imperiului european şi să lanseze etapa următoare, aceea a statului federal european. Franţa pare incapabilă să-şi mai afirme o politică proprie, preşedintele francez – mai întâi Sarkozy şi acum Hollande – pare să accepte rolul de vicecancelar şi să ia lumina şi ordinele de la Berlin.
De ce apropiata ieşire a Marii Britanii din UE este resimţită în establishment-ul din Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg ca un mare şoc ? Marea Britanie nu făcea parte din Zona Euro, avea în continuare lira sterlină şi nu se găsea în Spaţiul Schengen, deci încă avea controlul frontierelor proprii, al circulaţiei persoanelor, al capitalurilor şi al mărfurilor în general. Plecarea Marii Britanii, cu o contribuţie anuală de 9 miliarde de euro la bugetul comunitar, e descrisă ca un cataclism pentru UE. De fapt, Germania reuşise, la câţiva ani de la lansarea monedei euro, să-i transforme în subalterni pe principalii săi concurenţi din Europa, Franţa şi Marea Britanie. Atât Franţa, cât şi Regatul Unit au armate complete, foarte puternice. Germania nu are o armată care să conteze, deşi este un mare producător şi exportator de arme. În plus, prin Regatul Unit, releul cu marea economie americană era mult mai funcţional pentru Germania. Marile investiţii în UE se făceau cel mai adesea prin City-ul londonez. Fără Marea Britanie, enorma piaţă unică europeană devine mult mai provincială, mai izolată, mult mai la îndemâna Rusiei, ea însăşi o mare putere militară şi principala posesoare de resurse prime pentru economia germană. Fără Marea Britanie, care reprezenta cureaua de transmisie principală, influenţa americană asupra UE scade semnificativ.
Cele două mari succese ale clasei politice româneşti de tranziţie, integrarea în NATO şi în UE, se transformă sub ochii noştri în două posibile catastrofe cu urmări imprevizibile, unele foarte periculoase. „Europa apărării”, pusă recent pe tapet de Germania şi Franţa, în special în avantajul economic al Franţei, care e o mare putere nucleară şi are o armată capabilă să suplinească NATO-ul american pentru Europa, ne anunţă sfârşitul NATO aşa cum îl cunoaştem azi. De exemplu, România nu va putea cotiza simultan la „Europa apărării” şi la NATO. Donald Trump şi administraţia sa nu se vor mai opune proiectului de apărare franco-german. Pentru că pur şi simplu SUA nu mai au mijloace să se opună. Germania şi Franţa au înţeles că Regatul Unit şi SUA au abandonat deja Europa continentală. Pentru a o ţine aproape, ca să nu urmeze exemplul Regatului Unit, Germania îi va ceda Franţei, pentru o lungă perioadă, rolul de protector militar al Noii Europe.
Noua Europă ? Cea cu două viteze, cu bogaţii din Nord şi cu săracii periferici din Sud şi din Est ? Germania a trecut recent, prin vocea lui Jean-Claude Juncker, în viteza a cincea la construcţia imperiului său european. Instrumentul prin care a reuşit să îngenuncheze de câţiva ani buni Franţa şi Italia, ţări fondatoare ale Comunitaţii Europene, e chiar moneda euro, euro-marca. O monedă pentru un întreg continent, fără stat, fără Constituţie, fără armată proprie (sub umbrela protectoare NATO), fără politică fiscală comună şi unic ministru de Finanţe, fără o politică externă unică şi fără puternice servicii secrete proprii. Dar toate aceste ingrediente care dau viaţă unui stat, unui imperiu, şi deci şi monedei emise, le are Germania. Mai puţin armata. Dar armată solidă, serioasă are azi Franţa. Iar Germania a adăugat la construcţia proprie Franţa pentru a avea o populaţie suficient de numeroasă, o economie suficient de întinsă şi consistentă în competiţia cu celelalte puteri cu impact global (SUA, China, Japonia, India, Rusia, Coreea de Sud, Brazilia, Turcia, Republica Sud-Africană). Cuplului franco-german i s-au adăugat Olanda şi ducatul-bancă Luxemburg, şi nucleul viitorului imperiu a fost gata !
Uniunea Europeană nu a fost gândită ca o casă de binefacere sau ca un pension pentru ţări fără o minimă tradiţie democratică, lipsite de politicieni patrioţi, competenţi, luptători, ci exact pe dos, în interesul Centrului. Uniunea Europeană a fost concepută ca un imperiu colonial, dar nu în Africa sau în Oceania, ci la doi paşi, în Europa de Sud şi în Europa de Est. „Europa este China Germaniei”, spune demograful francez Emmanuel Todd. Cu alte cuvinte, ce a fost China pentru SUA în ultimii 20 de ani e astăzi Europa pentru Germania. La a treia ei încercare de a-şi face imperiu, Germania pare să reuşească.
Ce se va alege de România ? Multe Casandre discrete din cancelariile europene avansează varianta cea mai rea : Europa se va opri la Braşov, la Munţii Carpaţi. Dincoace de Carpaţi se va trece la viteza a doua de integrare sau poate chiar mai rău. În Muntenia, la Deveselu şi la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa, avem baze americane. Americanii nu vor renunţa prea uşor la aceste avantaje câştigate. Nu imediat în orice caz. În ceea ce priveşte Moldova, Vladimir Putin i-a arătat preşedintelui Basarabiei, Igor Dodon, harta Moldovei Mari. Există nişte înţelegeri care nu ne sunt cunoscute între Germania, SUA şi Rusia ? Sau se va negocia curând ?
Rămânem cu multe întrebări fără răspuns. De pildă, cine ne-a împiedicat în ultimii 27 de ani să facem şosele adevărate care să lege Transilvania de Muntenia şi Moldova ? Sau chiar Muntenia de Moldova ? Dacă Europa se desface concentric, cum rămâne cu activele majore pe care am fost obligaţi să le cedăm unuia sau altuia pentru a fi acceptaţi în UE ? De exemplu, pentru că după Brexit e şi ironic, am cedat Marii Britanii combinatul de la Galaţi. Regina Elisabeta l-a protejat pe lângă guvernele României pe tristul său văr, regele Mihai. Acum că Marea Britanie părăseşte UE, cum rămâne cu cadourile „de nuntă” deja concedate ? Şi dacă Germania Federală va reuşi până la urmă să pună pe picioare o Europă Federală, cum se face că noi, românii, avem cea mai tembelă clasă politică din toată istoria noastră de la 1848 până azi ? E o întâmplare sau forţe obscure, externe şi interne, ne-au adus în această dramatică situaţie ? Singurul lucru sigur e că România are deja un preşedinte german ales la fix.
Petru Romoşan
Bun venit în „Era Turbulentelor”(termen lansat de Greenspan) în care ne-am trezit că, fie nu avem o strategie de țară, fie facem treaba pe jumătate. Astfel, ne-am fixat obiecte intrarea în NATO și în U. E fără să ne gândim ce vom face mai departe. Pentru că țara deja fusese jumulita și pradata de politicienii noștri aceștia în lipsa unei strategii au negociat, așa cum au negociat, aderarea României și nu au avut în vedere interesul național ci unul de imagine.
U.E a intrat în era turbulentelor pentru că a devenit prea birocratica, prea planificata, prea obstructionist și în ciuda liberalismului cântat pe la Bruxelles de liberali, populisti, conservatori și socialiști în realitate U. E a introdus tot felul de bariere fiscale și nefiscale în calea noilor companii și antreprenori protejând marile corporații.
Fără o concurență și în agricultură datorita politicii agricole comune U. E a început să stagneze și în acest domeniu. Politica în domeniul protecției mediului unde s-au cheltuit miliarde de euro și s-au mai adăugat o serie de restricții este un dezastru iar obiectivele de mediu nu au fost atinse decât cantitativ (nr. de arii protejate),nu și calitativ. Politica sociala, de integrare și coeziune sunt alte eșecuri ale U. E. Cum s-a ajuns în această situație? Cauzele sunt lipsa unui program politic de conducere și birocratizarea excesiva la nivel european. La care se mai adaugă calitatea slaba a europarlamentarilor, funcționarilor, salariile uriașe și nejustificate pentru susținerea acestui aparat birocratic, lipsa unei politici interne și externe coerente, lipsa unui președinte european etc.
Germania a dorit o reconciliere cu Franța și Marea Britanie și pentru oricine a studiat atent istoria CEE și U. E poate să – și dea seama ca Franța și Marea Britanie și-au dat acordul ca Germania sa decidă și implicit sa contribuie mai mult pentru a avea o contribuție mai mica, deci de a investi mai mult la ei. Lucrurile au mers bine și
atâta timp cât U. E a asigurat un nivel de prosperitate acceptat nu a fost nicio problema inclusiv cu politica Germaniei și rolul ei în Europa. Acum când Germania și U. E nu mai asigura nivelul de trai cu care europenii erau învățați se caută vinovați și aceștia nu pot fi decât nemții.
În momentul când s-a trecut la moneda euro acest lucru nu s-a întâmplat, după cum era normal, în funcție de puterea economica și puterea de cumpărare a populației. Astfel, în Germania prin trecerea la euro veniturile populației în mărci s-au redus intre 40-60% ce înseamnă foarte mult în timp ce în tari precum Spania, Portugalia, Grecia și o parte a Italiei veniturile populației au crescut, în timp ce în Franța, Olanda sau Nordul Italiei s-au menținut la același nivel. Este evident că prin euro se evita diferențele de curs iar produsele germane puteau penetra Europa, dar același lucru îl puteau face și produsele franceze și italiene și l-au făcut. Ce a mai făcut Germania în plus? A făcut diferența între zonele de dezvoltare euro, chiar dacă un grec, spaniol, portughez sau italian din sud iau crescut veniturile el tot nu se putea compara cu un german sau francez, așa că a făcut aceleași produse cu calități diferite și preturi diferite. E etic ca de ex Mercedesul să aibă două calități? Nu este! Dar prin această politică Germania și – a mărit exporturile practic în funcție de nivelul de cumpărare iar veniturile germanilor au crescut ajungând sa depășeasca cu 10-25% nivelul din vremea mărcii.
Germania are armată chiar dacă nu aloca bugetul Franței, Marii Britanii sau Italiei. Germania are singura armata cu recruți și relativ moderna din U. E, dar politica impusă după Al Doilea Război Mondial nu o fac asa de vizibilă. Franța și Marea Britanie sunt puteri nucleare și cu armată profesionistă, Germania a rămas tradițională cu ofițerii profesioniști și soldații recruți exact ca și Rusia. Acest model își arata roadele cand războiul este de apărare a teritoriului național.
România prin integrarea în U. E a avut câteva avantaje pe care nu le-a valorificat, dar să nu uităm că dacă nu era U. E și posibilitatea sa beneficiem de această piață imensa pentru mărfuri, capital și forța de muncă astăzi am fi fost într-o situație cu mult mai proasta.
O simpla analiza arată că România a primit mult mai mult de la U. E decât a contribuit iar români care lucrează în U. E și care nu ar fi putut lucra aici au fost cel mai „important investitor” în economie.
Iliescu și FSN au avut de ales intre a face o reforma rapidă către populație și una lunga după modelul ex sovietic cu nomenclaturiști deveniți capitaliști și a ales aceasta varianta. Puteau opta și pentru cel comunist, o tara cu doua sisteme, dar ei au fost interesați numai de eșalonul doi și beizadelele acestora. Din aceasta cauza suntem unde suntem iar viitorul se vede bine pentru politicieni, dar arata rău pentru populație.
https://uploads.disquscdn.com/images/a74612ad6e4b4248f1cbcafd37eedc0147e748b15b4d5348456da4adec8ad6f9.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/013e978f639a4b9deda9980c5844facc4c616b081aa44564a5c137de7b576c8f.jpg
Sa o luam asa: JANUARIE 2016 , o lira ONE POUND valora 6 lei. Luna MAI 2016 , O LIRA valora 6,5 lei.
Astazi 11 martie O LIRA valoreaza 5,2 lei. Peste un an cat mai scade? peste doi ani?
In 2018 este referendum din nou in SCOTIA pentru independenta. De data asta sunt sanse mari sa isi voteze PENTRU INDEPDNENTA, economia si LIRA nu-i mai tine pe scotieni de Anglia, ci de Uniunea Europeana! Asta inseamna ABDICAREA REGINEI in Anglia si proclamarea Republicii.
Asta nu se va întâmpla. Regina – monarhia britanică adică, este în vârful piramidei planetare. Cel puțin pentru o vreme.
sa ne intelegem si sa intelegem realitatiile. Odata cu iesirea UK din Uniunea Europeana SCOTIA pierde fonduri europene formidabile, si fiind o regiune foarte saraca pierde de fapt toti banii care ii tineau. Daca LIRA tot scade sub nivelul EURO, Scotia nu mai are nici o retinere sa treaca la moneda EURO si sa isi proclame independenta. Are toate interesele sa o faca! LIRA tot scade incet-incet, firmele multinationale pleaca din ANGLIA, acum pleaca fabricile de masini VAUXALL. Ce este REGINA? Este Regatul Unit, iar daca Scotia se rupe se rupe tot Regatul, si regina va fi obligata sa abdice. Nicidecum Regina nu este varful piramidei, asta a fost acum 100 de ani valabil nicidecum astazi. Azi conduce FMI, Banca Mondiala, adica instrumentele afaceristilor Bilderberg din New York.
ceea ce trebuie sa facem noi si urmasii vostri, este sa ne mutam in Scotia si sa militam pentru independenta. Noi romanii nu avem decat de castigat. Va astept!
PS: in Scotia se afla tot arsenalul nuclear al Regatului Unit. Dati-va seama ce fel de tara va fi o scotie independenta si ce mizilic va ramane Anglia, o republica islamica cu Sadiq Khan pakistanezul presedinte de scara de bloc…… republica bananiera! Au bombardat toata planeta, coloniile, Iraq-ul , siria pentru petrol, Kenya diamante, Sierra leone diamante, Africa de sud diamante, Kenya aur, iar acum isi primesc rasplata istorica.
Nu vreți să scrieți pentru prima pagină site-ului un material pe aceată temă: „răsplata istorică” de care are parte Londra. Nu trebuie mai mult decât știți deja să puneți în material. Spor la scris! Mulțumesc
domnule ANGLIA si REGATUL UNIT nu mai e ceea ce a fost acum 100 de ani in urma. Tara care conducea globul! ANGLIA de azi este o tara minora, care poate fi ocupata de altii! 1milion polonezi, 1 milion indieni, si 5 milioane de musulmani. 300.000 de romani.
Peste 5 ani, peste 10 ani 100 de lire engleze vor valora un DOLAR, inflatia va conduce, si economia Angliei va fi sub economia POLONIEI spre exemplu! Vorbim noi peste cativa ani!
Domnule BREXIT-ul nu l-au facut britanicii cum s-ar parea ci BREXIT-ul l-au facut pro-europenii lui DAVID CAMERON si oficialii europeni, cu scopul de a DISTRUGE ANGLIA!!
Anglia astazi se bate cu : FMI-ul, Banca Mondiala, SOROS, globalizarea, UNIUNEA EUROPEANA, AMERICA, dolarii, EURO, firmele multinationale
SCOTIA se rupe de ANGLIA, Regina abdica! LIRA se prabuseste iremediabil! Cine castiga? UNIUNEA EUROPEANA! Tocmai de aceea ei au declansat referendumul de BREXIT. Si AMERICA si UE, si FMI, si SOROS, si ISRAEL , toti au interes sa distruga LIRA STERLINA, ANGLIA si CASA REGALA!