Orban Victor e un nationalist-natalist? Si ce e asa de…grav?

De la 1 februarie a.c. tratamentul de fertilizare in vitro va fi gratuit pentru toate femeile din Ungaria, după ce guvernul condus de Viktor Orban a desemnat clinicile de fertilizare,( toate, cumpărate de către stat), drept sector strategic al țării. Acesta este doar următorul pas pentru politica de stimulare a natalității, încă o soluție propusă pentru a contracara declinul demografic din ultimul deceniu, astfel încât liderii de la Budapesta să evite imigrația, căreia i se opun visceral. Potrivit estimărilor, populația Ungariei va scădea de la mai putin de 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,2 milioane în anul 2050. 

 Se stie, aproximativ un milion de unguri au părăsit țara în perioada 2008 – 2018exod care a provocat, precum si în cazul României, probleme pe piața muncii. Răspunsul guvernării maghiare a fost de a anunța investiții în sistemul de sănătate, construirea a 21.000 de creșe, precum și împrumuturi avantajoase în valoare de 10 milioane de forinți (aproximativ 30.500 de euro) pentru fiecare tinara  familie, bani care nu  mai trebuie restituiți dacă familiile fac trei copii. Ulterior, s-a mai anunțat că femeile care cresc cel puțin patru copii nu vor mai plăti impozit pe venit toată viața, iar familiile mai mari vor beneficia de subvenții importante pentru a cumpăra mașini. Mai mult, fiecare femeie aflată sub vârsta de 40 de ani ar fi eligibilă pentru a beneficia de un împrumut preferențial… atunci când se căsătorește pentru prima dată, în timp ce bunicii vor beneficia de o primă de îngrijire a copiilor, în cazul în care aceștia vor avea grijă de cei mici în lipsa părinților.

„ Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți și dacă economia maghiară poate genera finanțarea necesară, atunci singura soluție este de a cheltui cât mai mult din aceste fonduri pentru a sprijini familiile și creșterea copiilor”, a declarat premierul la o conferință din septembrie 2019,precum nazistii odinioara!!  Si nu a ezitat să perpetueze o teorie conspiraționistă a extremei drepte, cea a „marii înlocuiri” demografice, conform căreia se urmărește … înlocuirea treptată a populației albe din Europa de către populații de origine non-europeană.

 „Sunt din ce în ce mai puțini copii care se nasc în Europa. Pentru Europa de Vest, răspunsul la această problemă este… imigrația. Pentru fiecare copil în minus, ar trebui să existe unul deja pe drum, iar din punctul de vedere al cifrelor, atunci vom sta bine”, a mai spus Viktor Orban…care are 5 copii !! Președintele Parlamentului, László Kövér, declara la aceeași conferință că „a avea copii este o chestiune publică, nu privată”, iar pentru „Financial Times” adăugase că oamenii care nu fac copii „nu sunt normali” și „se poziționează de partea morții”.

Acestea sunt mesaje intransigente care nu par a ține cont de posibilitatea ca generația copiilor născuți datorită acestor politici, când vor ajunge la vârsta maturității, să sporească tot emigrația, în pofida sau tocmai din cauza naționalismului exacerbat. În orice caz, față de 2018, rata natalității… nu a crescut nici în 2019, astfel încât efectele pozitive asupra tendinței demografice ar putea fi minore și pe termen scurt sau mediu.

Comisia Europeană arată că o trăsătură comună printre țările cu rate stabile sau chiar în creștere ale natalității ar fi gradul mare de ocupare a forței de muncă de către femei. Avantajul țărilor nordice este sistemul de îngrijire a copiilor și de aranjament avantajos al concediilor de maternitate și paternitate, care nu sunt prevăzute în politicile țărilor precum Polonia Romania și Ungaria. Ar părea că dreapta nu își dorește altceva decât ranforsarea „familiei tradiționale”, cumpărarea voturilor oamenilor în schimbul inadaptării la prezentele și viitoarele provocări economice. 

Spre deosebire de cei din Franța, tzarile din Scandinavia și chiar Europa de Est, politicienii germani vorbesc rar ,dar în mod explicit despre creșterea ratei natalității – probabil deoarece … naziștii făceau asta. În schimb, ei vorbesc despre abilitarea femeilor sa decida a fi mame.  Politicile lor promoveaza in schimb fecunditatea. Lena Reibstein, de la Institutul pentru Populație și Dezvoltare din Berlin, spune că s-ar putea face mult mai mult dacă s-ar schimba sistemul de impozitare a familiiloe cu copii. Dej in prezent, cuplurile căsătorite pot să depună declarații comune pentru reeducerea impozitul pe venit. Asta încurajează mamele să stea acasă, reducând, în acest mod, factura de impozite a soților lor.  (d.d.rujan)