Home » Știri » Vasile Lupașc – Campion Mondial la arte marțiale și în 2017, pentru a 10-a oară. Povestea de viață care a dus la această nouă victorie…
.
Posted on 31 octombrie 2017 by Daniel Roxin in Știri // 0 Comments

Între 25 și 29 octombrie 2017 la Toscana, în Italia, a avut loc Campionatul Mondial de Arte Marțiale WTKA. Prietenul nostru Vasile Lupașc, multiplu campion mondial, a decis să concureze și în acest an, dar nu din rațiunile pe care le are în mod obișnuit un sportiv, ci din motive… umanitare, pe care le veți putea afla mai jos.

Și iată că a și reușit, pentru a 10-a oară, să devină campion mondial…

vasile campion 2

Ce spunea Vasile Lupașc înaintea participării la Campionatul Mondial din Toscana, Italia: „Numele meu este Vasile Lupașc și practic sportul de performanță de 38 de ani. După întoarcerea tatălui meu din Japonia, părinții m-au încurajat să încep primele lecții de judo. A fost o experiență care mi-a folosit enorm, mai târziu, când am început practicarea karate-ului.

După judo a urmat baschetul timp de 15 ani, sport de o frumusețe aparte. Anii petrecuți pe terenul de baschet, antrenamentele grele, calitățile fizice dezvoltate, au făcut trecerea spre înalta performanță în karate mult mai ușoară.

Din 1992 am început practicarea constantă a karate-ului, participând la stagii de antrenamente cu maeștrii legendari. A fost o șansă imensă să pot studia, între alții, cu David Scott, unul dintre cei mai cunoscuți învățători Zen din Europa şi cu Giuseppe Meloni, fostul bodyguard al lui Frank Sinatra. De la ei am învăţat esența karate-ului vechi.

În 1994 am participat la primul campionat naţional de karate, organizat la Târgovişte, concurs la care am obţinut medalia de aur. De atunci, am avut șansa să ascult imnul României la 9 campionate mondiale de karate.

Una dintre cele mai frumoase amintiri se leagă de Irish Open, în 2006. Acolo, arbitrii mi-au dat nota 9.9 (nu aveau 10), în condiţiile în care și nota 9 se acorda foarte greu. A fost un moment unic, când americanii care urmau în concurs nu au mai vrut să intre, iar concurenţii mi-au cerut autografe.

Sportul mi-a oferit nenumărate momente de împlinire și vreau să împărtășesc darul primit cu cei pentru care putem să facem o diferență remarcabilă în bine. În 25-29 Octombrie 2017 voi participa la Campionatul Mondial de Karate din Italia, de data aceasta pentru o cauză deasupra oricărei satisfacții sportive.

La invitația Elizei Nițescu, care este de 4 ani voluntar și fundraiser în cadrul Asociației PAVEL, voi ajuta la strângerea de fonduri pentru reabilitarea spațiilor de masă și joacă pentru copii, din cadrul Institutului Oncologic Fundeni.

În mod evident, o stare psihică bună ajută și grăbește vindecarea, chiar și in cazul bolilor mai grave. Acest proiect nu este cu nimic mai puțin important decât tratamentul medicamentos efectiv al copiilor.

Toate fondurile rezultate în urma campaniei de colectare a donațiilor pentru copii, ocazionate de participarea mea la Campionatul Mondial de karate 2017, vor merge către Asociația PAVEL (specializată în proiecte medicale și educaționale pentru copiii bolnavi de cancer), care va direcționa sumele către proiectul “Reabilitarea spațiilor Asociației PAVEL”.

Felicitări Vasile Lupașc pentru o nouă performanță și pentru spijinirea copiilor bolnavi!

Daniel Roxin