Dle profesor Valentin Stan,
In legatura cu secuii , nu faptul ca sunteti tendentios in emisiunea aceea a  Dvs.  e cel mai grav, dar sa aduceti argumente „istorice” din filmele lui  Sergiu Nicolaescu, e penibil. In general tot „spectacolul” Dvs. de la Antena 3 , de extraeuropean (?!), va dezavantajeaza clar ca intelectual si mai ales ca dascal!
N-am auzit de nimeni care sa nu recunoasca minoritatea secuiasca, pana la aparitia Regiunii autonome, dispusa de Stalin in 1954.  Acolo, de fapt, s-a vrut de care Stalin , o „Trasnistrie” Maghiara !
O unitate administrativ teritoriala unica  a secuilor pe teritoriul vechilor scaune, n-a ezistat niciodata. Asa cum ati argumentat, sunteti un Vadim pe invers, iar faptul ca Tokes vi se pare O.K., chiar este jenant…
Au fost in istorie „scaune” secuiesti separate, dar mai mici ca judetele de azi, comitate in cadrul Ungariei Mari (in care maghiarii erau sub 50% !), regiuni, apoi iar judete , dar niciodata un „Tzinut” al lor, pe care acum sa-l revendice si sa ceara autonomie teritoriala pe criterii etnice.
Tocmai Comunitatea Europeana refuza asemenea ” criterii de independenta etnica”si formarea unor enclave care pot arunca in aer aceasta singulara parte de Balcani, inca linistita!!
Iar Doamna Merkel a spus-o cu subiect si predicat ca „multiculturalismul” a devenit o idee nereusita! Si nici Sarko nu se da in vant!
Despre faptele secuilo , care i-au fost alaturi  lui Mihai , (pe bani multi !) s-a ridicat un splendid grup statuar la Sf. Gheorghe.
De 7-8 ani este inconjurat de un gard izolator de tabla,intr-o piata din centru ce se tot „sistematizeaza”,de-atunci lasata in paragina.Iar acum il vor „mutat” langa Gara,unde sunt blocurile cu populatie romaneasca!
Apropos:stiati ca sub acea statuie ,cu ani in urma, a fost pusa o bomba,care n-a daramat Grupul statuar,dar a omorat o fetita nevinovata,din pacate chiar o fiica de secui??
Ati auzit de aforismul:”Extra Hungariam non est vita!” ? Dar despre „Siculicidium”, teribila razbunarea maghiara impotriva secuilor?
Este o crunta realitate: aceasta  „populatie” secuiasca a fost , de-alungul vremii , asimilata cu forta de catre Ungaria!
Chiar, Dle Stan, de ce s-au declarat secui in Harghita  doar cateva sute? Bascalia Dvs. cu… „cine ne fura Ardealul”, este de neinteles, daca n-ar fi de prost gust , iar a rastalmaci pe un post  TV vorbele istorice ale lui Maniu, ori Vaida Voievod, mi se pare doar o mizerie de nivel basescian.

D.D. Rujan