Valentin Dediu: Vladimir Putin consideră că misiunea lui este să refacă fostul imperiu
10 februarie, 2020
Valentina Ursu
Valentin Dediu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Fostul director general adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, în dialog cu Valentina Ursu.
Securitatea națională a Republicii Moldova este afectată de evoluțiile și evenimentele din interior, dar și din regiune. Din cauza luptelor politice interne interminabile, R. Moldova rămâne în continuare vulnerabilă în fața pericolelor de securitate, sugerează Valentin Dediu, fost director general adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.
Valentin Dediu: Vladimir Putin consideră că misiunea lui este să refacă fostul imperiu
Valentin Dediu: „Practic, ultimii trei-patru ani nu avem Concepția securității, nu avem Strategia securității, avem numai o listă de pericole expuse de dl președinte Dodon. În rest, nu avem nimic, dar în regiune sunt câțiva factori care influențează asupra securității, inclusiv a Republicii Moldova. Este faptul existenței conflictului înghețat de pe Nistru, al doilea este un conflict în Ucraina, în Donbas, al treilea – preluarea în 2014 a Crimeii. Al doilea grup de factori, dacă luăm acțiunile Kremlinului, inclusiv ale țarului Rusiei, să-i spunem, Vladimir Vladimirovici Putin, acolo sunt mai multe acțiuni, mai multe planuri, dar, cu regret, nu toți analiștii politici pot să sesizeze aceste planuri. La ce m-aș referi? În primul rând, s-a vorbit câțiva ani în urmă, acum se vorbește mai puțin despre așa-numitul plan Novorossia.”
Acum se vorbește mai puțin despre așa-numitul plan Novorossia…
Europa Liberă: Și se zice că Rusia n-ar fi renunțat la această intenție.
Valentin Dediu: „Asta este. Dacă cineva crede că Rusia a renunțat la acest plan, greșește amarnic. Rusia nu a renunțat! Nu în zadar Crimeea a fost anexată, nu în zadar s-a început războiul din Donbas și nu zadar Rusia cu orice preț nu dorește schimbarea formatului de pacificatori din Republica Moldova. Dar ce înseamnă Novorossia? Asta înseamnă teritoriul care a fost cândva, prin 1700 până la 1800, inclusiv teritoriul unde este astăzi Republica Moldova…”
Europa Liberă: Deci, ținta Rusiei ar fi să stăpânească situația în jurul Mării Negre?
Valentin Dediu: „Evident! Ei au necesitate să stăpânească, să controleze tot țărmul Mării Negre și Dunărea care este un afluent foarte important și cunoaștem din istorie că aceasta a fost calea cea mai bună de transport al mărfurilor. Un alt proiect a apărut prin 2008. Acest proiect se numește «историческая Россия» (Rusia istorică).
Rusia istorică înseamnă Rusia în hotarele anilor 1800, la trecerea de la secolul XIX către secolul XX, care includea, în primul rând, Ucraina, Belarus, Moldova, posibil și Georgia, dar s-a pus ca motiv principal existența pe aceste teritorii a populației care împărtășește valorile creștin-ortodoxe. Iată aceasta a pus în valoare Putin. Despre aceasta el a vorbit de câteva ori, dar când a vorbit anul trecut, el a rostit aceste cuvinte despre restabilirea Rusiei istorice la 9 mai 2019 pe Piața Roșie în fața forțelor militare aliniate pentru paradă. Acesta a fost un semnal, acesta a fost un mesaj foarte clar pentru forțele armate ale Federației Ruse. Deci, sunt elemente foarte și foarte serioase și vedem că sunt și acțiuni. Războiul din Georgia în 2008, după asta, anexarea Crimeii în 2014 și războiul din Ucraina tot în 2014. Toate se leagă una după alta. Văd un element foarte important – inițiativa de a modifica Constituția Federației Ruse.”
Europa Liberă: Ca să rămână Vladimir Putin la putere?
Valentin Dediu: „Acesta-i un element.”
Europa Liberă: Și ca eventual tot ceea ce-și planifica el să aibă sorți de izbândă?
Procurorul general Alexandru Stoianoglo
Șeful Serviciului de Informații, singurul urmărit în dosarul profesorilor turci expulzați
Valentin Dediu: „Da. El trebuie să rămână să controleze situația în Federația Rusă și să promoveze planurile pe care le are aprobate. El crede că asta-i misiunea lui pe pământ. Deci, legat de modificarea Constituției sunt câteva elemente care ne trezesc îngrijorări. Bine, se vorbește despre modificarea Constituției, fiecare stat are dreptul la plasarea valorilor în statul său, însă se introduce o instituție nouă în Federația Rusă, se propune introducerea ei. Se numește Consiliul de Stat în Federația Rusă, așa cum au făcut în Kazahstan. Analiștii politici, cei care stau cu ochii pe politica Federației Ruse presupun că acesta este un pas spre crearea unui Consiliu de Stat al fostelor țări din Uniunea Sovietică. Și atunci se leagă aceste planuri: Novorossia, Rusia istorică și refacerea URSS, fiindcă Putin a declarat nu doar o dată poziția lui referitoare la destrămarea Uniunii Sovietice.
El a spus că asta a fost cea mai mare tragedie a secolului XX. De asta, el consideră că misiunea lui astăzi este să refacă fostul imperiu și să-l numească o uniune în frunte cu Federația Rusă care trebuie să controleze acest teritoriu. Iată pericolele pe care le văd eu asupra securității statului. Dar știe oare consilierul dl președinte pe securitate analizele acestea pe care ar trebui să le cunoască, ar trebui să utilizeze formula de securitate, starea de securitate a statului nostru care este acum? Iar ea se calculează foarte simplu. Starea de securitate este egală cu amenințările care există împărțite la capacitatea de răspundere a statului nostru.”
Europa Liberă: De apărare?
Valentin Dediu: „Da, capacitatea de apărare. Și noi aici vedem că capacitatea de apărare nu numai armată practic n-o avem, dar nu avem nici oameni care să împărtășească ideile naționale. Avem ultimele declarații pe care le-am auzit și ne-au trăsnit, de fapt, care consideră că armata rusă care a ocupat teritoriul din stânga Nistrului a fost acea care a oprit războiul.”
Europa Liberă: Vă referiți la declarația pe care a făcut-o ministrul de externe?
Valentin Dediu: „Da, la declarația pe care a făcut-o dl Ciocoi, ministrul de externe. Eu am impresia și cineva din foștii conducători, pot să-i numesc și numele, dl Voronin a zis că eu aș spune că omul acesta n-a trăit în Moldova, dar toată viața a lucrat numai peste hotare pe banii Moldovei și nu s-a educat aici. El trebuie întors urgent în Moldova să stea și să vadă ce se face în Republica Moldova. Cum adică? Sunt două variante: ori el a citit ceea ce i-a pus cineva pe masă, dar cred că mai veridică este versiunea că el a trăit cu acest gând toată viața. Și atunci, pun întrebarea: cine a prezentat Republica Moldova în Statele Unite, în Germania, în China și în alte locuri? Este strigător la cer faptul acesta.”
Europa Liberă: Dar aceste insistențe care vin din partea președinției, în primul rând a lui Igor Dodon că ar trebui să se ajungă la o recunoaștere a garanției neutralității, cum o vedeți Dvs.?
Valentin Dediu: „Toate aceste mișcări care se fac și dl președinte Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor, mulți exponenți din Partidul Socialiștilor iese cu inițiativa să adopte o lege prin care încă o dată să mai confirme, fiindcă în Constituție acest lucru este, nu este altceva decât promovarea politicii externe a Federației Ruse.
Aureliu Ciocoi susține că presa a denaturat declarațiile făcute pe tema rolului Rusiei în conflictul de pe Nistru.
Ministrul de externe Ciocoi își explică viziunea asupra conflictului de pe Nistru: suntem „într-o apreciere haotică” a istoriei recente
Pentru statele fostei Uniuni Sovietice, declarațiile acestea și adoptarea unor astfel de legi este moarte, fiindcă ele slăbesc militar în fața Federației Ruse și, adoptând aceste legi, Federația Rusă își întărește capacitățile militare în toate zonele fostei Uniuni Sovietice. Încearcă cumva Ucraina să se opună forțelor militare ale Federației Ruse, dar totuși este foarte și foarte greu, fiindcă să te opui unei forțe militare mari, cum este Federația Rusă, asta înseamnă mari cheltuieli, resurse economice, financiare, omenești ș.a.m.d.”
Federația Rusă nu ne permite să aderăm la Uniunea Europeană…
Europa Liberă: L-am auzit pe fostul ministru de externe Nicu Popescu care spunea că acest demers al lui Igor Dodon ar putea fi înțeles și ca o îndepărtare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Valentin Dediu: „Există acest pericol. Și de ce Federația Rusă nu admite ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană? Federația Rusă nu ne permite să aderăm la Uniunea Europeană, propaganda rusă în Republica Moldova promovată de către anumite posturi, ziare ș.a.m.d. luptă împotriva blocului NATO și spun că aceștia sunt agresori. Și, din păcate, în republică la noi există persoane care vorbesc despre aceasta, care promovează această politică. Și iată acestea sunt cel mai mare pericol, enclava din Republica Moldova, așa-numita coloană a cincea.”
Toate-s veki si noi sunt toate!
Despotul „Iluminat” Putin are o viziune proprie despre lume, EU, UE si NATO! Frica lui a fost sa nu fie exclusa Rusia de la masa incarcata si a actionat mereu ofensiv, pt ca i s-a permis! Si-a gasit aliati traditionali in Merkel, si-a rebranduit armata si FSB si hai, la lupta cea mare! Venezuela, Siria, Georgia, Ucraina sunt doar antrenamente izolate, pe cand actiunea intrunita, finala?
Putin este decriptat!
Ramane sa constatam momentul si inceputul actiunii finale!? Sa contemplam fatalist?
Nicio tara din EU, nicio coalitie UE?EU, nicio Armata EU (derizorie gaselnita) nu poate tine piept fiarei, dar sa o rapuna?
Si asta nu este tot….ROU este pe directia strategica ofensiva nr. 2! La baza/inceputul ei; primii la ocupare, ultimii la eliberare! Daca va mai fi posibila!
Si asta in conditiile in care 2 voci stridente (FRA si DEU) au muscat ideologia agentilor de influenta KGB/FSB potrivit carora, singura forta capabila sa se opuna – US Army – ar cam trebui sa plece acasa ….. Va aduceti aminte ca Rusia a cerut desfiintarea NATO si/sau sa fie primiti si ei?
Insa nu li se spune clar: isi pot lua si mortii din WW1 si 2?