Domnule profesor,
aceasta epistola adresata doamnei Maia Morgenstern nemaifiind privata, as fi foarte curios, in sensul bun al gandului si faptei, daca distinsa actrita v-a raspuns cumva, sau inca mai cugeta?
Totodata va rog sa-mi explicati ce conotatie antievreiasca are sau ar putea avea incriminata expresie ”s-o facem jidaneste”, in afara intrebuintarii cuvantului ”jidaneste” in loc de evreieste?
Aceasta sa fie enorma ofensa?
Sau aluzia ca cei cativa, care discutau ceva-probabil o afacere, se intreaba daca nu ar fi cazul ”s-o facem jidaneste”, eu intelegand ca ar dori sa faca o afacere si ca incearca sa se smekereasca unul pe altul la profit. Mai exact pana la punctul D mergem cum am stabilit, insa din D o ”s-o facem jidaneste”, adica care pe care dpv al profitului, ceea ce nu este nici rau si constituie cam toata baza unor afaceri, obtinerea unui profit cat mai mare cel putin pentru unul din parteneri!
*Adica tot marele scandal a pornit de la explicatiile din DEX?

”jidan sm [At: NEGRUZZI, S. I, 324 / V: (reg) jâd~, jud~ / Pl: ~i / E: jid + -an] 1 (Pop; prt) Evreu. 2 (Prt) Termen injurios la adresa evreilor. 3 (Pop; îs) ~ botezat Creștin cu apucături rele. 4 (Pop; îe) A avea cap de ~ A umbla cu înșelăciuni. 5 (Pop; îe) Parcă se bat ~ii la gura lui Se spune despre cineva care vorbește repede și nedeslușit. 6 (Pop; îe) Când vor ieși ~ii la seceră Niciodată. 7 (Ent; reg) Jidov (8). 8 (Orn) Corb-de-noapte.

sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni”

https://dexonline.ro/definitie/jidan

Oricum, nu-mi aduc aminte ca la anumite evenimente sportive din ROU, HUN si kiar state cu oaresce pretentii sa se fi ofuscat doamna Morgenstern cand spectatorii s-au intors cu fundul pe timpul intonarii Imnului National al ROU sau pe timpul intrecerii sportive acestia scandau ”Țiganii, Țiganii!!”
Sa inteleg ca atunci era surda si oarba sau mai putin romanca de a fost atat de nepasatoare si nu s-a revoltat?!
Nu-i vorba caci nu s-au revoltat nici ăia (alt termen nici nu merita) care sunt platiti sa se revolte!!

Ar mai fi o varianta, de jargon stradal, insa eu unul nici in ruptul capului nu cred ca distinsii domni, participanti la acel eveniment, ar folosi un asemenea vocabular!

*Astept cu nerabdare explicatiile dumneavoastra!

*

Nota redacției – Vă țin la curent cu corespondența mea cu M.M.