EUObserver: E timpul ca UE sa observe cum Ungaria genereaza un conflict cu Ucraina pe banii Kremlinului

Pe flancul estic al Europei, ar putea izbucni un nou conflict, care se va afecta Uniunea in mod direct.

A venit timpul ca Europa să se trezeasca și să observe amenințarea pe flancul sau estic. Rusia sprijină activ radicalii și mișcările populiste de dreapta, creând o rețea de simpatizanți în întreaga UE. Scopul principal al Moscovei este crearea de noi zone de instabilitate de-a lungul granițelor Uniunii Europene și distrugerea unității in politica de mentinere a sancțiunilor, scrie EUObserver. Ungaria a devenit principalul beneficiar strategic pentru sponsorizarea Rusiei. Liderii europeni au refuzat sa vada ceea ce se întâmpla și nu au inteles pericolul potențial pentru democrațiile civilizate.

Conservatorul maghiar Viktor Orban, împreună cu populiștii italieni și cehi, promovează decizia de a ridica sancțiunile impuse de UE Rusiei ca pedeapsă pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei. Dar aceasta este doar o parte a tacticilor de război hibrid pe care Rusia il duce împotriva Occidentului. Organizațiile radicale de dreapta din Ungaria sunt finanțate de Moscova pentru ca acestea sa se opuna agresiv apartenentei  țării la NATO și UE, precum și pentru a provoca o confruntare între Budapesta și Kiev. Agențiile rusești de informații lucrează activ cu diverse organizații maghiare, cum ar fi UJ Magyar Garda, Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mazgalom, Betyarsereg, Magyar Onvedelmi Mozgalom și Farkasok. Aceștia organizeaza tabere militare pentru membrii acestor grupuri, adesea cu implicarea directa a militarilor ruși sau chiar a atașaților militari ruși ca instructori. Forțele de securitate ale Moscovei folosesc activiști maghiari pentru a organiza proteste în favoarea intereselor rusești, cum ar fi incitarea la conflicte etnice în Transcarpatia. De asemenea, membrii acestor organizații sunt folosiți pentru a umple rîndurile combatantilor ruși din estul Ucrainei.

Materialele propagandistice sunt distribuite prin intermediul unui portal special, care a devenit o sursă esențială pentru forțele pro-ruse din Ungaria. Acolo se publică știri false scrise în Rusia, care apoi sunt distribuite prin intermediul rețelelor sociale. Unul dintre scopurile principale ale unei astfel de dezinformări este de a convinge extremiștii din Ungaria că anexarea Crimeei de catre Rusia a creat un precedent pe care țara lor îl poate folosi pentru a ocupa Transcarpatia ucraineana. Politica rusă în regiune are drep scop contestarea frontierelor actuale și crearea de conflicte teritoriale, care să genereze instabilitate. În paralel, Moscova susține mișcările separatiste maghiare din Ucraina și România. Majoritatea banilor sunt transferați prin intermediul unor oligarhi din anturajul lui Vladimir Putin, în special prin intermediul lui Konstantin Malofeev, care are interese de afaceri în Ungaria. Publicatia scrie că Moscova si-a deschis in Ungaria un centru al organizației de dreapta pro-Kremlin „Mișcarea Internațională” pe teritoriul Ungariei.

De exemplu, întâlnirile organizate de această organizație au atras extremiști pro-ruși din Marea Britanie, cum ar fi Jim Dawson de la “Cavalerii Templieri” și Nick Griffin de la Frontul Național. Iar organizația Farkasok a organizat in august in apropiere de Budapesta o tabara militară pentru militanți. Acesta este condusa de rusul Denis Riauzov, fost ofiter din cadrul forțelor speciale rusești. El se află pe „lista neagră” a sancțiunilor SUA. Conducătorii maghiari care, in trecut au luptat activ împotriva controlului URSS, susțin acum politica Rusiei moderne împotriva Occidentului.

Dar Orban nu urmareste doar  slăbirea unitatii Uniunii Europene. El încearcă în mod activ să alipeasca la teritoriile care in trecut inrau in componenta Ungariei, în special regiunea transcarpată din Ucraina. Circa 150 mii de etnici maghiari locuiesc în aceasta regiune, care reprezintă mai puțin de 10% din populație. Disputa actuală dintre Kiev și Budapesta a început în 2017 din cauza divergentelor pe tema noii legi ucrainene a educației, care restricționează învățământul în limbile minorităților. Dar spirala conflictului a continuat până în momentul  în care Ungaria a decis blocarea apropierii Ucrainei de NATO și UE în baza prevederilor acordului de asociere. În plus, partea maghiară a generat nemulțumirea Kievului in legatura cu modu in care emite pașapoartele unguresti  minorității maghiare pe teritoriul ucrainean. Acesta este începutul unui conflict la frontiera, pe care Moscova spera sa-l produca și care poate amenința în mod direct nu numai interesele naționale și teritoriale ale României și Ucrainei, ci și stabilitatea flancului estic european.