Ungaria a obţinut prin coruptie etnica, voturile „diasporei „din Ardeal
 

Liviu Dragnea a permis guvernului maghiar investiţii de sute de milioane de euro în Transilvania doar în baza unui acord verbal, în ciuda regulilor europene, susţin surse diplomatice. Dragnea a primit ,zice-se un sprijin politic în UE din partea lui Viktor Orban, în timp ce premierul Ungariei a obţinut prin coruptie etnica, voturile „diasporei „din Ardeal. România a căzut la mijloc între interese politice personale. Urmează un nou moment sensibil: 4 iunie – 100 de ani de la Trianon. Cum a investit Ungaria zeci de milioane de euro în Ardeal după o înţelegere verbala Ungaria a investit masiv în România în timpul guvernării PSD, deşi nu a existat un acord oficial între cele două state. Înţelegerea a fost pecetluită din priviri. ”În 2017, am vorbit cu Teodor Meleşcanu despre această problemă şi atunci am discutat condiţiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt şi aşa am stabilit programul”,a recunoscut Péter Szijjártó, aflat marţi la Bucureşti. . Preşedintele PSD, marginalizat de liderii europeni , căuta susţinere în Europa. Astfel, a bătut palma cam degeaba cu premierul maghiar Viktor Orban, un discret antisemit , repudiat la rândul său în UE din cauza comportamentului antieuropean

Viktor Orban a fost modelul politic pe care l-a avut Dragnea. Era aproape fascinat de liderul de la Budapesta, începând de la mesaje naţionaliste şi terminând cu atitudinea faţă de Bruxelles”, susţine un fost ministru PSD . Viktor Orban avea interese politice concrete în România: voturile cetăţenilor maghiari din Transilvania – cu totul ,peste 1,2 milioane,,. intre cei 6 milioane de transilvaneni romani !! Cu girul lui Liviu Dragnea, Guvernul de la Budapesta a demarat investiţii  masive în Ardeal: de la mass-media de limbă maghiară, construcţia de stadioane, burse pentru elevi şi studenţi, cadou financiar la naştere şi până la sprijinirea fermierilor.
Pe de altă parte, în ultmii 30 de ani, guvernele de la Bucureşti au cam ignorat zonele Harghita şi Covasna, care au fost acoperite de influenţa totală a UDMR şi a politicienilor de la Budapesta. Investiţiile Ungariei au continuat chiar şi în timpul pandemiei. Fundaţia Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, program finanţat de Viktor Orban, a anunţat în aprilie că 5.000 de proiecte agricole din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita au primit o subvenţie totală de peste 75 de milioane de euro. Fundaţia ProEconomica e condusă de Monika Kozma, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc. 
 Ministrul maghiar de Externe a anunţat, la Bucureşti, că Ungaria a cheltuit 250 de milioane de euro pentru proiectul economic din Transilvania. În total, suma investită anul trecut depăşeşte 1 miliard de euro, susţin surse diplomatice. „Banii se împart discriminatoriu: ajung … doar la etnicii maghiari şi, într-o proporţie de maximum 10%la românii care sunt în relaţii bune cu UDMR”, susţin surse politice. Unul dintre românii eligibili este liderul PSD Mureş, Vasile Gliga, care în 2018 a primit 12.000 de euro de la statul maghiar pentru utilaje agricole, potrivit G4MediaJudeţul Mureş e condus de o coaliţie PSD-UDMR. La nivel naţional, chiar dacă nu a guvernat alături de social-democraţi, UDMR a încheiat un acord cu Liviu Dragnea şi a votat în Parlament majoritatea proiectelor PSD.
In sfarsit, Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a pus condiţii  pentru continuare investiţiilor maghiare în Româniasă fie semnat un acord bilateral, care să respecte dreptul international, iar fondurile să fie distribuite unitar, nu pe criterii etnice, nu prin încălcarea legislaţiei europene sau româneşti privind concurenţa pe piaţă”. Practic, banii oferiţi de Budapesta să fie accesibili pentru toţi cetăţenii români… Răspunsul abil al diplomatului maghiar:„Nu mai există contracte în derulare”…. 
 Adrian Năstase a sesizat Comisia de la Veneţia Programul derulat în ultmii ani de Ungaria în Transilvania încalcă o decizie a Comsiei de la Veneţia cu privire la relaţia dintre minorităţi şi statul-mamă. În 2001, Ungaria, condusă tot de Viktor Orban, a adoptat o lege privind statutul maghiarilor care trăiesc în ţările vecine. Practic,Ungaria devenea responsabilă şi pentru cetăţenii din afara graniţelor – inclusiv cei din Ardeal. În baza unor legitimaţii, etnicii maghiari din România au primit diferite ajutoare din partea Budapestei.
Guvernul României, condus de Adrian Năstase, a cerut opinia Comisiei de la Veneţia, forul european de drept constituţional. Iar Comisia de la Veneţia a decis că responsabilitatea pentru protecţia minorităţilor revine în primul rând statelor gazdă, nu statelor-rude ”Adoptarea unor măsuri unilaterale careacordă beneficii minorităţilor înrudite este legitimă doar dacă se respectă suveranitatea statului”, se arată în hotărârea Comisiei de la Veneţia. Or, decizia Ungariei de a acorda ajutor financiar maghiarilor din Transilvania s-a făcut fără acordul României.
Aşadar, deşi au trecut aproape 20 de ani, politica externă gândită de Viktor Orban a rămas neschimbată. „Maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare” a spus Péter Szijjártó luna trecută la Budapesta. Ce s-a schimbat din perspectiva României? ”În anii 2000, UDMR, condusă de Marko Bela, era un mediator între România şi Ungaria. Acum, UDMR face politica lui Viktor Orban”. …
Următorul scandal: 100 de ani de la Trianon Pe 4 iunie Tratatul de la Trianon,  a consfinţit noile graniţe ale Ungariei după destrămarea Imperiul Austro-Ungar la finalul Primului Război Mondial. Pentru România,  ”Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfinţirea juridică, la nivelul relaţiilor internaţionale, a Actului de importanţă cu adevărat primordială al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeterminare al naţiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referinţă al creării statului român unitar modern”Pentru Ungaria, e motiv de comemorare…. ”Trianonul înseamnă o mare supărare: Ungaria şi-a pierdut două treimi din teritoriu”a spus Péter Szijjártó la Bucureşti...dar…catre toti fostii vecini atebelici !!
 În acest context,Orban Viktor practică, atât în Ungaria, cât şi peste graniţe  …, o „politica a traumei”,  „Premierul maghiar induce idea ametitoare că Ungaria ar trăi o drama de cel puţin un secol…din cauza celor 1.milion de maghiari si  Nu întâmplător a … republicat recent acea fotografie din birou sau cu harta falsa si disproportionata a fostei Ungarii … E o formă de populism din care încearcă să obţină voturi. Pe plan extern, a creat provocări în crescendo la adresa României în perspectiva zilei de 4 iunie, chiar şi prin vizita ministrului de Externe” Péter Szijjártó ce programase iniţial o vizită privată (!?) la Cluj şi Alba Iulia, unde ar fi trebuit să se întâlnească cu comunitatea maghiară. Strategic, Bogdan Aurescu l-a invitat mai întâi la Bucureşti, pentru o discuţie oficială. Dacă ar fi refuzat invitaţia MAE şi ar fi mers direct la Cluj, diplomatul maghiar ar fi riscat carantina timp de 14 zile, pentru că România e în stare de alertă….(Rezumat politic de  d.d.rujan)
*******
Nota redacției – Nu ar fi fost rău dacă Dragnea s-ar fi inspirat din ideile lui Viktor Orban, ale cărui acțiuni sunt deseori inspirate și justificarte. Păcat de Dragnea că s-a lăsat băgat la închisoare! Azi PSD ar avea mare nevoie de un Dragnea!