30 aprilie 2021, 14:10 de Iulian Luca
Ungaria a făcut un pas important în realizarea planului de a deveni neutră din punct de vedere climatic, după ce a dat în folosință prima stație mobilă de alimentare cu hidrogen. Planul este ca țara vecină să realizeze o întreagă rețea de astfel de stații mobile, după cum spune Ministrul pentru Inovare și Tehnologie din Ungaria, László Palkovics.
Prima stație mobilă de alimentare cu hidrogen a Ungariei a fost dată în folosință. Potrivit planurilor, cu timpul se va construi o întreagă rețea de staţii de alimentare cu hidrogen. De la sfârșitul anului vor fi construite, într-o fabrică din țară, și autobuze cu pile de combustibil pe bază de hidrogen.

Toate acestea vor ajuta Ungaria să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, a informat televiziunea publică ungară M1.

Este un moment istoric pentru economie, consideră Ministrul pentru Inovare și Tehnologie, László Palkovics în timp ce alimentează cu hidrogen un stivuitor, apoi un autoturism. Acesta este contextul în care a fost dată în folosință prima stație mobilă de alimentare cu hidrogen din Ungaria, la filiala grupului Linde Gáz Magyarország Zrt.

„Prin darea în folosință a staţiei de alimentare cu hidrogen am ajuns cu un pas mai aproape de obiectivul Ungariei de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050”, a declarat László Palkovics.

Hidrogenul are multe avantaje

„Poate fi produs într-un mod neutru din punct de vedere climatic și este adecvat obiectivelor noastre privind dezvoltarea industriei. Dacă ne uităm la importanța hidrogenului, se poate evidenția o serie de domenii. Cred că importanța hidrogenului, ca combustibil industrial, nu poate fi subliniată suficient”, a mai spus ministrul ungar

Acesta a punctat faptul că hidrogenul poate reforma transporturile, dar mai important este aspectul legat de capacitatea de stocare.

„Hidrogenul poate reforma transporturile, în 2025 camioanele și autobuzele care vor funcționa cu hidrogen vor fi mai ieftine în comparație cu cele electrice. Dar poate și mai importantă este capacitatea de stocare a energiei. Surplusul de energie produs în țară nu poate fi stocat, însă hidrogenul produs din energie poate fi stocat, ceea ce mai târziu poate fi folosit oricând, transformându-l din nou în energie”, a adăugat ministrul ungar.

Directorul general al societății Linge Gaz din Ungaria, Ákos Hegedüs, a numit darea în folosință a stației de alimentare cu hidrogen drept o etapă importantă.

„Așa-numita stație de alimentare cu hidrogen de testare este, practic, de o importanță istorică, așa ceva nu a mai existat în Ungaria. În prima etapă pot fi alimentate cu hidrogen autobuze, camioane și autoturisme. De fapt, în prima etapă producătorii și distribuitorii de vehicule au posibilitatea de a-și testa tehnologia”, a subliniat Ákos Hegedüs.

În vederea utilizării cât mai ample a hidrogenului, Guvernul ungar va dezbate și, probabil, va și adopta săptămâna viitoare așa-numita strategie pentru hidrogen. Unul din elementele strategiei va fi construirea rețelei de stații de alimentare cu hidrogen. Potrivit planurilor, până în 2030 vor fi date în folosință cel puțin 20 de asemenea stații.