UNDE-I CRUCEA ROSIE?
Bogdan Herzog

Motto:
„Semnele si simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele si legile” ~ Confucius

Unul din jocurile copilăriei noastre în Timișoara anilor ’70 era reperarea salvărilor. În lumea copiilor de atunci circula legenda că acela care zărește primul o ambulanțâ va avea noroc într-una din zilele săptămânii viitoare. Așa că „Pui –salvare-stop! Când să am noroc?”
Și cum se reperau salvările? Păi inițial după zgomotul sirenei,știai că trebuie să apară, iar ulterior după crucea roșie de pe ele, cine vedea crucea roșie – vedea salvarea.

Putem spune de fapt că crucea roșie a fost unul dintre cele mai cunoscute elemente de branding vizual, mai puternic decât orice, decât Coca-Cola, Pepsi, Apple chiar și decât Miliția sau Poliția, care cel puțin la nivel de logo nu au reușit să inventeze ceva semnificativ.
Ce s-a întâmplat însă? Salvările copilăriei mele, cele cu crucea roșie au dispărut treptat din peisaj, ele fiind înlocuite cu mașini noi, mult mai performante pe care a apărut un simbol nou, ciudat, o stea albastră cu un toiag și un șarpe. Lucru interesant, trecerea s-a făcut pe nesimțite, astfel încât chiar medici cu care am stat de vorbă au rămas mască la întrebarea mea:“ați observat că pe salvări nu mai apare crucea roșie?
Ce s-a întâmplat? Se pare că simbolul crucii roșii a deranjat pe cineva, care s-a pus să deseneze noul simbol, căruia i-a spus „star of life” – „steaua vieții”. Pe cine aderanjat crucea roșie? Povestea oficială spune că… vă rog să nu râdeți… cei deranjați au fost chiar cei de la „Organizația Crucii Roșii Internaționale”care au făcut o adresă către Serviciul Național de Ambulanță American, solicitând schimbarea logo-ului de pe ambulanță întrucât acesta putea genera confuzie în zonele de conflict încălcând astfel Convenția de la Geneva. Adică în zonele de război, ambulanțele ar fi putut fi luate drept… ambulanțe?

În fine, povestea merge mai departe, un șef de birou de la Administrația Americană a Drumurilor, pus în fața acestei dileme a venit cu ideea „stelei vieții” o stea albastră în șase colțuri, un par și un șarpe. Acum toată lumea e mulțumită nu mai există confuzii.
Să citim și mai departe. Ce reprezintă steaua albastră în șase colțuri? Poate credeați că știți. Vă spun eu, nu știți! Steaua albastră în șase colțuri reprezintă cele 6 atribute ale serviciului de ambulanță: „early detection, early reporting, early response, on scene care, care in transit, transfer to definitive care”.

Dar ce reprezintă șarpele și toiagul? Tot povestea oficială ne spune că îl reprezintă pe Asclepios zeul medicinei în mitologia greacă. OK. Acum suntem lămuriți.

O secundă. Ar mai exista o interpretare, care ține de Vechiul Testament. Numeri 21.5-9
„5. Şi grăia poporul împotriva lui Dumnezeu şi împotriva lui Moise, zicând: „La ce ne-ai scos din pământul Egiptului, ca să ne omori în pustiu, că aici nu este nici pâine, nici apă şi sufletul nostru s-a scârbit de această hrană sărăcăcioasă”.
1. Atunci a trimis Domnul asupra poporului şerpi veninoşi, care muşcau poporul, şi a murit mulţime de popor din fiii lui Israel.
2. A venit deci poporul la Moise şi a zis: „Am greşit, grăind împotriva Domnului şi împotriva ta; roagă-te Domnului, ca să depărteze şerpii de la noi”. Şi s-a rugat Moise Domnului pentru popor
8.Iar Domnul a zis către Moise: „Fă-ţi un şarpe de aramă şi-l pune pe un stâlp; şi de va muşca şarpele pe vreun om, tot cel muşcat care se va uita la el va trăi.
Şi a făcut Moise un şarpe de aramă şi l-a pus pe un stâlp; şi când un şarpe muşca vreun om, acesta privea la şarpele cel de aramă şi trăia.”

Deci ce reprezină totuși „steaua vieții” de pe salvare?
Are vreo importanță?
Pentru cineva se pare că are, din moment ce o decizie luată de Administrația Americană a Drumurilor a ajuns în câțiva ani să fie implementă în aproape toată lumea inclusiv in România.
Excepție partial: Rusia care încă afișează crucea roșie și țările islamice, cu semiluna roșie.
Cum rămâne cu Convenția de la Geneva?

Consider foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic , cel puțin la noi, s-a făcut tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness.

Era important ca oamenii să aștepte salvarea, tămaduirea, nu de la cruce, ci de la steaua lui DAVID și șarpe?
Ce mesaj să înțelegem?
Cine ne aduce salvarea?
Nu mă pot abține: Salvarea cu reptila?
– Dumnezeu cu mila!
Sursa: https://bogdanherzog.ro