CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
CARL SCHMITT
Agregat de CD

Carl Schmitt – 11 iulie 1888 – 7 aprilie 1985, a fost un jurist, teoretician politic german și un filozof politic.
SCHMITT A SCRIS PE LARG DESPRE MÂNUIREA EFICIENTĂ A PUTERII POLITICE.
Teoretician conservator, el este remarcat ca un critic al democrației parlamentare, liberalismului și cosmopolitismului, iar opera sa a avut o influență majoră asupra teoriei politice ulterioare, teoriei juridice, filosofiei continentale și teologiei politice, dar valoarea și semnificația sa sunt controversate, în principal datorită sprijinului său intelectual și implicării active în nazism.
Opera lui Schmitt a atras atenția a numeroși filosofi și teoreticieni politici, printre care Giorgio Agamben, Hannah Arendt, Walter Benjamin, Susan Buck-Morss, Jacques Derrida, Jürgen Habermas, Waldemar Gurian, Jaime Guzmán, Reinhart Koselleck, Friedrich Hayek, Chantal Mouffe, Antonio Negri, Leo Strauss, Adrian Vermeule și Slavoj Žižek, printre alții.
Si fostul nostru ministru al culturii Teodor Paleologu are o carte despre Carl Schmitt publicata in 2004. https://www.youtube.com/watch?v=ApuKqV3pU-U

Potrivit Enciclopediei filosofiei de la Stanford, „Schmitt a fost un observator acut și analist al slăbiciunilor CONSTITUȚIONALISMULUI LIBERAL și cosmopolitismului liberal. Dar nu există nici o îndoială că vindecarea lui preferată sa dovedit a fi infinit mai rea decât boala.”

Unii au susținut că Schmitt a devenit o influență importantă asupra teoriei politice chineze în secolul 21, mai ales de când Xi Jinping a devenit secretar general al Partidului Comunist Chinez în 2012. Unii autori consideră lucrările lui Schmitt drept O ARMĂ ÎMPOTRIVA LIBERALISMULUI si cred că teoriile sale sunt in acelasi timp utile pentru dezvoltarea Chinei. Calea de dezvoltare a Germaniei este un exemplu si pentru alte tari.

Schmitt s-a născut în Plettenberg, Westfalia, Imperiul German. Părinții săi erau romano-catolici din regiunea germană Eifel care se stabiliseră la Plettenberg. Tatăl său era un om de afaceri minor. A studiat dreptul la Berlin, München și Strasbourg și a susținut examenele de absolvire și de stat la Strasbourg în 1915.
Teza sa de doctorat din 1910 a fost intitulată Über Schuld und Schuldarten (Despre vinovăție și tipuri de vinovăție).
Schmitt s-a oferit voluntar pentru armată în 1916. În același an, și-a câștigat abilitarea la Strasbourg cu o teză sub titlul Der Wert des Staates und die Bedeutung des Einzelnen (Valoarea statului și semnificația individului).

În 1916, Schmitt s-a căsătorit cu prima sa soție, Pavla Dorotić, o sârbă care pretindea că este contesă. Ei au divorțat, deși un apel la Biserica Catolică pentru o anulare a fost respins. În 1926 s-a căsătorit cu cea de-a doua soție, Duška Todorović (1903–1950), tot sârbă; au avut o fiică, Anima. Schmitt a fost excomunicat pentru că prima căsătorie nu a fost anulată.

În 1957, fiica sa s-a căsătorit cu Alfonso Otero Varela (1925-2001), profesor de drept spaniol la Universitatea din Santiago de Compostela și membru al partidului falangist spaniol de guvernământ sub regimul Franco. Ea a tradus mai multe lucrări ale tatălui ei în spaniolă. De asemenea, au fost publicate scrisori de la Schmitt către ginerele său.
Schmitt a murit la 7 aprilie 1985 și este înmormântat la Plettenberg.

Schmitt l-a cunoscut pe Mircea Eliade, cand acesta era atasat de presa si cultura la ambasada Romaniei din Lisabona si calatorea des prin Europa, la Berlin, în vara anului 1942, stiind ca Eliade este prieten cu prietenul său Ernst Jünger care ii aprecia operele.

Schmitt a remarcat la 31 ianuarie 1933 că, odată cu numirea lui Adolf Hitler în funcția de cancelar, „se poate spune că «Hegel a murit»”. Iar Richard Wolin observă: “Hegel filosoful „clasei birocratice” sau Beamtenstaat este cel care a fost cu siguranta depasit de triumful lui Hitler… această clasă de funcționari publici – pe care Hegel în Rechtsphilosophie o consideră „clasa universală” – reprezintă o presiune nepermisă asupra suveranității autorității executive.”

Naziștii au forțat prin adoptarea Actului de abilitare din 1933 în martie, care a schimbat Constituția de la Weimar pentru a permite „actualului guvern” să conducă prin decret, ocolind atât președintele, Paul von Hindenburg, cât și Reichstag-ul.

Alfred Hugenberg, liderul Partidului Național Popular German, unul dintre partenerii naziștilor în guvernul de coaliție care a fost scos din existență, a sperat să încetinească preluarea țării de către naziști, amenințând că își va da demisia din funcția de ministru în Cabinet. Hugenberg a motivat că, procedând astfel, guvernul va fi astfel schimbat, iar Legea de abilitare nu se va mai aplica, deoarece „actualul guvern” nu va mai exista.
Opinia juridică a lui Schmitt a împiedicat această manevră să reușească. La acea vreme bine cunoscut ca teoretician constituțional, Schmitt a declarat că „actualul guvern” nu se referă la alcătuirea Cabinetului atunci când actul a fost adoptat, ci la „tipul complet diferit de guvern” – adică diferit de democrația Republicii de la Weimar – pe care cabinetul lui Hitler l-a adus în existență.

Schmitt s-a alăturat Partidului Nazist la 1 mai 1933. În câteva zile, el a sprijinit partidul în arderea cărților autorilor evrei, s-a bucurat de arderea materialelor „ne-germane” și „anti-germane” și a cerut o epurare mult mai extinsă, pentru a include lucrări ale unor autori influențați de idei evreiești. În iulie, Hermann Göring l-a numit consilier de stat pentru Prusia, iar în noiembrie a devenit președintele „Uniunii Juriștilor Național-Socialiști”. De asemenea, l-a înlocuit pe Heller ca profesor la Universitatea din Berlin, funcție pe care a deținut-o până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

El și-a prezentat teoriile ca un fundament ideologic a dictaturii naziste și o justificare a statului de Führer cu privire la filosofia juridică, în special prin conceptul de auctoritas.

Schmitt s-a prezentat ca un antisemit radical și a fost președintele unei convenții a profesorilor de drept din octombrie 1936 de la Berlin în cadrul căreia a cerut ca dreptul german să fie curățat de „spiritul evreiesc – jüdischem Geist” și ca toate publicațiile oamenilor de știință evrei să fie marcate cu un mic simbol.
Cu toate acestea, în decembrie 1936, publicația Schutzstaffel (SS), Das schwarze Korps, l-a acuzat pe Schmitt că este un oportunist, un gânditor hegelian de stat și un catolic și a numit antisemitismul său o simplă pretenție, invocând declarații anterioare în care a criticat teoriile rasiale ale naziștilor.

După aceasta, Schmitt a demisionat din funcția de Reichsfachgruppenleiter – liderul grupului profesional al Reich-ului, dar și-a păstrat funcția de profesor la Berlin și titlul de „consilier de stat prusac”. Schmitt a continuat să fie anchetat în 1937, dar Göring a oprit alte represalii.

În timpul ocupației germane a Parisului, o „masă rotundă” de intelectuali francezi și germani se întâlneau la Hotelul Georges V, inclusiv Schmitt, scriitorii Ernst Junger, Paul Morand, Jean Cocteau și Henry Millon de Montherlant și editorul Gaston Gallimard.

În 1945, forțele americane l-au capturat pe Schmitt și, după ce a petrecut mai mult de un an într-o tabară de interior, s-a întors în orașul său natal Plettenberg și mai târziu în casa menajerei sale Anni Stand din Plettenberg-Pasel.
El a rămas neimpăcat pentru rolul său în crearea statului nazist și a refuzat orice încercare de de-nazificare, ceea ce l-a împiedicat să slujească academic.
În ciuda faptului că a fost izolat de mainstream-ul comunității academice și politice, și-a continuat studiile, în special de drept internațional, începand cu anii ‘50, și a primit frecvent vizitatori, atât colegi, cât și intelectuali mai tineri, până la bătrânețe. Printre acești vizitatori s-au numărat si vechiul sau prieten Ernst Jünger, Jacob Taubes și Alexandre Kojève.
În 1962, Schmitt a ținut prelegeri în Spania Franchistă, dintre care două au dus la publicarea, în anul următor, a Teoriei partizanilor, în care a caracterizat Războiul Civil Spaniol ca un „război de eliberare națională” împotriva „comunismului internațional”. Schmitt a privit partizanul ca pe un fenomen specific și semnificativ care, în a doua jumătate a secolului 20, a indicat apariția unei noi teorii a războiului.

În eseul său “Dictatura” Diktatur” a discutat despre bazele noi Republici de la Weimar, subliniind funcția Reichspräsidentului. În acest eseu, Schmitt a comparat și a contrastat ceea ce a văzut ca fiind elementele eficiente și ineficiente ale noii constituții a țării sale. El a văzut funcția de președinte ca pe un element relativ eficient, din cauza puterii acordate președintelui de a declara o stare de excepție (Ausnahmezustand). Această putere, pe care Schmitt a discutat-o și implicit a lăudat-o ca fiind dictatorială, a fost mai mult în concordanță cu mentalitatea de bază a puterilor executive decât cu procesele relativ lente și ineficiente ale puterii legislative la care sa ajuns. prin discuții parlamentare și compromis.

Schmitt s-a străduit să înlăture ceea ce considera un tabu în jurul conceptului de „dictatură” și să arate că conceptul este implicit ori de câte ori puterea este exercitată prin alte mijloace decât procesele lente ale politicii parlamentare și ale birocrației:
“Dacă constituirea unui stat este democratică, atunci orice negație excepțională a principiilor democratice, orice exercitare a puterii de stat independent de aprobarea majorității, poate fi numită dictatură.”

Pentru Schmitt, fiecare guvern capabil de acțiune decisivă trebuie să includă un element dictatorial în constituția sa. Deși conceptul german de Ausnahmezustand este cel mai bine tradus ca „stare de urgență”, înseamnă literal „stare de excepție”, care, potrivit lui Schmitt, eliberează executivul de orice restricții legale ale puterii sale care s-ar aplica în mod normal. Utilizarea termenului „excepțional” trebuie subliniată aici: Schmitt definește suveranitatea drept puterea de a decide inițierea unei stări de excepție, așa cum a observat Giorgio Agamben.
Potrivit lui Agamben, conceptualizarea lui Schmitt despre „starea de excepție” ca aparținând conceptului de bază al suveranității a fost un răspuns la conceptul lui Walter Benjamin de violență „pură” sau „revoluționară”, care nu a intrat în nici o relație cu dreptul.

Schmitt s-a opus la ceea ce el a numit „dictatura comisarială”, sau declararea stării de urgență pentru a salva ordinea juridică – o suspendare temporară a legii, definită ea însăși prin drept moral sau legal: starea de urgență este limitată, chiar dacă a posteriori, prin lege la „dictatura suverană”, în care legea era suspendată, ca în starea clasică de excepție, nu pentru „salvarea Constituției”, ci mai degrabă pentru a crea o altă constituție.

Așa a teoretizat suspendarea continuă de către Hitler a ordinii constituționale legale în timpul celui de-al Treilea Reich (Constituția Republicii de la Weimar nu a fost niciodată abrogată, a subliniat Giorgio Agamben; mai degrabă, a fost „suspendată” timp de patru ani, mai întâi cu data de 28 februarie 1933. Decretul de incendiu al Reichstagului, cu suspendarea reînnoită la fiecare patru ani, implicând o stare de urgență continuă.