Bătălia de la Bakhmut: forțele ruse preiau controlul total asupra provinciei
De Lucas Leiroz de Almeida
Cercetare globală, 23 mai 2023
InfoBrics 22 mai 2023
Regiunea: Europa , Rusia și FSU
Tema: Inteligența
Raport aprofundat: RAPORT UCRAINA
imprimare
Translate Website
26

6
27

59

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea butonului Traducere site-ul web de sub numele autorului.

Pentru a primi Newsletter-ul zilnic al Global Research (articole selectate), faceți clic aici .

Faceți clic pe butonul de distribuire de mai sus pentru a trimite prin e-mail/redirecționare acest articol prietenilor și colegilor dvs. Urmărește-ne pe Instagram și Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram . Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

***

După mai bine de 290 de zile de lupte intense și zeci de mii de victime, Bătălia de la Artyomovsk (numită Bakhmut în Ucraina) s-a încheiat.

Pe 20 mai, oficialii Moscovei au anunțat că forțele ruse au preluat controlul deplin asupra provinciei, nemaifiind unități ucrainene în regiune. Cu aceasta, s-a încheiat cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de după al Doilea Război Mondial. Cazul arată din nou modul în care Moscova controlează militar conflictul, fără a lăsa îndoieli cu privire la care parte câștigă pe câmpul de luptă.

Anunțul a fost făcut în jurul prânzului zilei de 20 , într-o declarație publicată pe rețelele de socializare de Evgeny Prigozhin , șeful companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group. Câteva ore mai târziu, mai mulți oficiali ai statului rus au confirmat vestea și i- au felicitat public pe luptătorii lui Wagner pentru victoria lor pe câmpul de luptă.

După cum era de așteptat, purtătorii de cuvânt ucraineni și mass-media occidentală au reacționat inițial negând vestea. Timp de câteva ore, oficialii ucraineni au susținut că forțele Kievului sunt încă în oraș, dar apoi narațiunea s-a schimbat, iar oficialii au recunoscut că controlul rus a fost atins.

Întrucât ar deveni imposibil să se mențină multă vreme discursul mincinos, tactica ucraineană a devenit aceea de a admite înfrângerea pentru a încerca să folosească o narațiune „victimistă” pentru a obține mai mult sprijin occidental.

Despre natura campaniei militare a Rusiei în Ucraina. Analiza strategiei militare ruse
La o conferință de presă în marginea summitului G7 de la Hiroshima, Japonia, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a recunoscut înfrângerea declarând că în Bakhmut nu este „nimic” acum și că orașul este doar în „inimile” ucrainene.

„Trebuie să înțelegi că nu există nimic (…) Pentru astăzi, Bakhmut este doar în inimile noastre. Nu este nimic în acest loc”, a spus el jurnaliştilor , încercând să folosească tehnici emoţionale pentru a emoţiona opinia publică occidentală.

Cuvintele lui Zelensky sună însă ipocrit atunci când cazul este analizat în profunzime.

Căderea lui Bakhmut a fost iminentă, mai mulți experți militari susținând că era doar o chestiune de timp până să se întâmple. Rușii erau foarte aproape de victorie și, evident, serviciile de informații occidentale care controlează forțele ucrainene știau acest lucru, dar au ignorat realitatea câmpului de luptă și au ales să parieze pe o narațiune mincinoasă și iresponsabilă despre o „contraofensivă de primăvară” pentru a încerca să impulsioneze sprijin internaţional pentru regim.

Ca argument pentru a justifica „posibilitatea” unei victorii ucrainene, mass-media de masă a raportat intens existența unui presupus conflict intern în Rusia între forțele PMC Wagner și Ministerul Apărării.

Narațiunea a fost creată profitând de discursurile lui Prigozhin însuși, care este cunoscut pentru că folosește întotdeauna tehnici de război psihologic, încercând să pară slab și dezbinat în fața inamicului. Atât serviciile secrete ucrainene, cât și cele occidentale știau cu siguranță că cuvintele lui Prigojin erau un fel de „capcană”, dar au ales să adopte discursul media occidental și au ordonat trupelor să rămână în oraș, mai degrabă decât să se retragă strategic pentru a salva vieți în fața unei înfrângeri iminente.

Drept urmare, ultimele zile ale orașului sub control ucrainean au fost marcate de lupte intense cu folosirea artileriei grele și a armelor termobarice incendiare.

Zelensky, chiar având datele de informații necesare pentru a prezice înfrângerea, nu numai că nu a autorizat nicio evacuare, dar a stat la o distanță sigură de primele linii în cele mai grele zile ale conflictului. Turneul său internațional a durat mult, motiv pentru care nici măcar nu a fost la Kiev pentru a lua măsuri de urgență sau pentru a primi și premia supraviețuitorii.

Sfârșitul bătăliei dezvăluie și expertiza militară a șefului Grupului Wagner, care a folosit cu succes aptitudinile psihologice pentru a deruta inamicul și a accelera victoria. Este prima dată când un PMC câștigă o luptă de infanterie pe scară largă împotriva unei armate regulate. Comandamentul sudic al Armatei Ruse a ajutat în ultimele zile de luptă, în principal cu aprovizionarea cu artilerie, dar protagonistul victoriei a fost Grupul Wagner, contrazicând discursul occidental că PMC ar fi slăbit și aproape de colaps.

Este necesar să menționăm că forțele ucrainene lucrează împreună cu mercenarii occidentali și primesc un sprijin uriaș în arme și informații. Acest lucru face și mai evident controlul pe care rușii îl mențin asupra conflictului, întrucât au reușit să câștige un inamic atât de bine echipat într-o luptă intensă folosind practic doar un PMC, fără o mare mobilizare a potențialului său de luptă.

De altfel, victoria din 20 arată că partea inconsecventă și slăbită este cea occidental-ucraineană, unde serviciile de informații nu comunică direct cu militarii și îi determină să mențină poziții nesustenabile pe câmpul de luptă, ceea ce duce la moartea a mii de oameni. a ucrainenilor.

Din partea Rusiei, PMC Wagner, Ministerul Apărării și informațiilor acționează în mod vizibil coeziv și obțin victorii semnificative folosind puține resurse, mizând în mare măsură pe tacticile de război psihologic pentru a înșela inamicul.

*

Nota redacției – Zelensky este mulțumit: agenda sa se realizează punct cu punct. Scopul său principal este decimarea ukrinenilor, pregătirea Ukrainei, a ceea ce va rămâne din Ukraina, de a primi câteva milioane de evrei care vor instaura Kazaria, proiect sionist anunțat deja.