CD
975 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

SECURIZAREA STRĂMTORII TAIWAN VA NECESITA MAI MULT DECÂT ARME
– O invazie a Taiwanului ar fi o tragedie umană și o catastrofă strategică din care America nu își va mai reveni.
de Darren Spinck si Liam Gibson

Fantomele axei chino-ruse din epoca sovietică au revenit să-i bântuie pe factorii de decizie americani, care sunt ținuți treji de o perspectivă terifiantă: respingerea simultană a Rusiei în Ucraina și a Chinei în Taiwan. Washingtonul trebuie să se pregătească pentru un astfel de scenariu cu două fronturi cu ochii larg deschiși, dacă acest coșmar devine realitate. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a tras recent un semnal de alarmă când a declarat că China ar putea pune mâna pe Taiwan într-o „cronologie mult mai rapidă”.

În ciuda sprijinului bipartizan puternic pentru apărarea democrației atât în Europa, cât și în Asia, datele ilustrează limitele puterii industriale americane.
Pe măsură ce războiul din Europa se intensifică, Washingtonul pare incapabil să înarmeze simultan atât armatele ucrainene, cât și cele taiwaneze. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, Statele Unite au oferit Kievului asistență militară în valoare de 18,5 miliarde de dolari, inclusiv peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 8.500 de Javelins antiblindați.

Aproape o treime din întregul stoc de javelin al Americii a fost epuizat și, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, „vor trece mulți ani până când inventarul este complet completat”.
În ciuda angajamentului Washingtonului de a oferi Taipei „arme de natură defensivă” prin Legea relațiilor cu Taiwan, Taipei s-a confruntat cu întârzieri în vânzările de arme din cauza războiului din Ucraina, întreruperi în lanțul de aprovizionare și „birocratie” birocratică din SUA.

Prioritizarea viitoare a politicii externe a SUA va necesita alegeri dificile. Având în vedere că America și aliații săi din Occident se confruntă cu o inflație rampantă, rate ale dobânzilor ridicate, o recesiune care se profilează și subocuparea forței de muncă, menținerea nivelurilor existente de ajutor militar acordat Ucrainei în același timp sprijinind apărarea Taiwanului va fi o sarcină descurajantă.

Administrația Biden a amenințat cu sancțiuni preventive împotriva Chinei, sperând să descurajeze o invazie a Taiwanului de către Republica Populară Chineză (RPC). Este puțin probabil să funcționeze singure astfel de măsuri. Sancțiunile nu au împiedicat invadarea Ucrainei de către Rusia și nu au forțat încă Kremlinul să pună capăt războiului. Arma economică a fost suprautilizată și a devenit ineficientă prin evaziuni și dedolarizare.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a început să sancționeze economia Chinei, concentrându-se pe „independență și încredere în sine”, inclusiv eforturile de a răsturna dolarul american ca monedă de rezervă globală printr-un yuan digital și o alternativă la sistemul de plată SWIFT.

Pentru a avea o eficacitate, sancțiunile preventive trebuie să vizeze în mare măsură punctele de sufocare jugulare specifice (cum ar fi semiconductori și, într-o măsură mai mică, dolarul american), unde China rămâne în continuare vulnerabilă. Încercările de a izola China de sistemul comercial global vor eșua probabil și vor avea un potențial invers, dăunând relațiilor economice ale SUA cu țările terțe și minând sprijinul internațional pentru cauza Taiwanului.

Sancțiunile au un rol de jucat, dar Washingtonul trebuie să învețe lecția Ucrainei – amenințarea unui război economic nu poate preveni o invazie la infinit. În schimb, Washingtonul trebuie să se dubleze în ceea ce privește întărirea apărării Taiwanului.

În condițiile înrăutățirii tensiunilor din strâmtoarea Taiwan de la vizita președintelui american al Camerei, Nancy Pelosi, la Taipei, iar Beijingul plănuiește o potențială invazie a insulei până în 2027, potrivit foștilor comandanți navali ai SUA, Washingtonul ar trebui să-și folosească capitalul geopolitic pentru a ajuta la negocierea încetării focului în Ucraina și mediază o soluție politică între Moscova și Kiev.

Washingtonul ar trebui să-și reorienteze eforturile globale pentru a descuraja Beijingul să invadeze Taiwan, deoarece un astfel de eveniment ar diminua drastic influența globală a Americii, permițând PCC să pună mâna pe hegemonia economică și militară asupra Asiei și a aproximativ jumătate din PIB-ul mondial.

America și partenerii săi din Indo-Pacific ar trebui să inițieze o strategie de negare economică și militară în două direcții în Indo-Pacific pentru a descuraja ambițiile hegemonice ale Chinei și pentru a preveni dezastrul invaziei Taiwan. Aspectul economic ar trebui să urmărească aprofundarea legăturilor comerciale dintre America și partenerii săi regionali.

Creșterea comerțului va necesita un acces mai mare pe piață, securizarea lanțurilor de aprovizionare și decuplarea vizată de China pentru a atenua dependența economică a Occidentului de PCC. Washingtonul trebuie să conducă investițiile către partenerii săi, inclusiv prin facilitarea finanțării din sectorul privat pentru securitatea energetică și alte nevoi de infrastructură.

Elementul militar ar trebui să redirecționeze resursele către Indo-Pacific și să înarmeze Taiwanul pentru a fi pregătit pentru misiune. În loc să se afle cu „platforme de vanitate” ușor de lovit, cum ar fi tancurile Abrahams și avioanele de luptă F-16, Taiwanul ar trebui să fie aprovizionat cu sisteme mobile și ascunzibile de „trage și ascunde” care au schimbat valul în Ucraina. Terenul muntos al Taiwanului oferă înălțimea și acoperirea necesare unităților de lansare de rachete Javelin, FIM-92 Stinger și HIMARS pentru a viza în mod eficient navele chineze care traversează Strâmtoarea cu mult înainte de a ajunge pe plajele din Taiwan.

Aceste platforme sunt, de asemenea, mai ușor de construit la scară, iar Washingtonul ar trebui să profite de priceperea de producție de înaltă tehnologie a Taiwanului pentru a ușura povara asupra bazei industriale americane deja suprasolicitate. Întârzierile în desfășurarea munițiilor au afectat apărarea Ucrainei. Contractorii de apărare din SUA ar trebui să ia în considerare asociații în Taiwan, astfel încât unitățile mai mici, precum Javelin și Stinger, să poată fi construite pe insulă pentru o desfășurare rapidă pe câmpul de luptă.

Acest aspect trebuie, de asemenea, să valorifice capacitatea de proiecție a bazelor militare americane din Pacificul de Vest și a rețelei de alianță din regiune pentru a descuraja în mod credibil Beijingul. Programele care îmbunătățesc capacitățile de apărare integrate între Japonia, Filipine, Coreea de Sud, Marea Britanie și Australia trebuie să fie continuate.

Acești parteneri trebuie să își modernizeze armatele și să împiedice PLA(armata chineza) să ajungă la paritatea cu Marina SUA. Extinderea AUKUS(alianta Australia-UK- US) pentru a include Japonia și concentrarea pe antrenamentul comun, provizii de poziționare înainte, exerciții pentru libertatea de navigare etc., va ajuta la menținerea unui Indo-Pacific liber și deschis.

Numai căutând o soluție la conflictul din Ucraina și dubland această strategie în două direcții în Indo-Pacific, Washingtonul poate spera să asigure Strâmtoarea Taiwan și interesele sale naționale.
O invazie a Taiwanului ar fi o tragedie umană și o catastrofă strategică din care America nu își va reveni. Economia globală se va destrăma pe măsură ce rutele comerciale aeriene și maritime vor fi suspendate, lanțurile de aprovizionare răsturnate și turnătoriile de semiconductori distruse. PCC va transmite forța de proiect dincolo de Taiwan și către interesele SUA. Spărgând primul lanț de insule, China va domina Pacificul de Vest și va dicta condiții aliaților americani Coreea de Sud, Japonia și Filipine.

Cu controlul asupra Asiei de Est, China va impinge companiile americane din regiune și va pune capăt în mod eficient ecosistemului comercial din Pacific Rim, condus de SUA, care a alimentat inovația[?] și creșterea globală de zeci de ani[?]. Pe scurt, ordinea mondială condusă de SUA se va prăbuși.

AVIZ:
Darren Spinck este membru asociat la Henry Jackson Society și autorul cărții Securing the Strait: Engaging Taiwan in the UK’s Indo-Pacific Tilt.
Liam Gibson este un analist din Taipei care scrie în mod regulat pentru Al Jazeera, Nikkei Asia și alte publicații regionale. El este, de asemenea, fondatorul Policy People, un podcast și un buletin informativ axat pe geopolitica Indo-Pacific.

Sursa: https://nationalinterest.org/feature/securing-taiwan-strait-will-require-more-arms-205712

Traducerea: CD