Petro Poroșenko a adoptat legea limbii ucrainene! Românii din Ucraina, în pericol: A fost exclus un aliniat esențial pentru minoritățile naționale

Un articol de: Vladimir Ionescu – 15 Mai 2019, 18:41

EXTERNE

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a promulgat, miercuri, legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții publice, într-una din ultimele sale acțiune în calitate de șef al statului, informează EFE și Unian preluate de Agerpres.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente. Legea a fost aprobată în luna aprilie de Rada Supremă de la Kiev, dar a fost subiectul unor ample dezbateri și amendamente pe scena publică din Ucraina. Actul normativ a fost îndelung contestat de minoritățile naționale, precum populația rusofonă sau comunitatea românească din nordul Bucovinei.

Legea presupune că, potrivit infoprut.ro, fiecare cetățean al Ucrainei și oricine dorește să obțină cetățenia ucraineană trebuie să vorbească limba ucraineană. Limba ucraineană trebuie să fie utilizată în sectorul prestării serviciilor, în sectoarele de stat și comunale, în descrierea  și marcarea mărfurilor  și serviciilor.

Limba de stat va fi obligatorie în rândul înalților oficiali, deputați, medici, judecători, avocați, rectori ai așezămintelor superioare de învățământ, precum și în mass-media online și în publicații.

Ba mai mult, notează infoprut.ro, autorii proiectului de lege au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”.

Autoritățile ucrainene consideră că acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este unul inutil și speculativ.

Nerespectarea legii prevede amenzi şi sancţiuni penale în caz de ‘ultraj public’ adus limbii oficiale.