Mark
46 aprobate

wolfowitz@hotmail.com.au
78.97.129.60

 

Brancusi este in aceeasi masura apreciat dar si contestat.De ex. eu nu-l consider mai valoros decat multi alti artisti plastici precum Rodin unde Brancusi si-a inceput cariera pariziana.
Am avut ocazia sa particip la comemorarea lui Eminescu intr-o importanta capitala unde se expuneau cateva picturi in ulei si acuarele de la doi autori.Am remarcat o mare diferenta de talent: uleiurile erau niste mazgaleli indescifrabile tipice unei minti bolnave pe cand acuarelele emanau o siguranta si claritate deosebite.Se stie ca tehnica acuarelelor nu permite retusul = o pata de culoare nu poate fi stearsa sau modificata decat cu o nuanta mai inchisa, pe cand tehnica uleiului permite o gama larga de retusuri.
Cu putin inainte de1970 la sala Dalles au fost espuse uleiurile lui Ion Tuculescu (era deja decedat), iar vernisajul a fost deschis de Petru Comarnescu. Eram student pe atunci si am fost foarte neplacut impresionat de acele picturi care mi-au lasat impresia unui om bolnav mintal si obsedat de anumite linii si culori care se repetau in toate picturile.Am aflat la scurt timp ca respectivul suferise de o pareza si intr-adevar a fost puternic marcat mintal de neputinta fizica.
Este o practica bine cunoscuta ca la azilele de batrani si la cei cu boli mintale pacientilor li se dau periodic materiale de pictura si/sau desen pentru a se putea exprima in acest mod.Astfel se poate evalua starea mintala a acestora.
Multi dintre pictori considerati (in mare parte post-mortem) drept geniali, au suferit de boli mintale grave (El Greco, Van Gogh).

*

Nota redacției – Interesant text. Cred că am fost și eu la vernisajul expoziției lui Țuculescu. Am fost destul de derutat de pictura lui Țuculescu. Acum aflu că a avut probleme de sănătate psihică, mentală.  Mă mir că autorul comentariului nu vede noutatea și valoarea lui Brâncuși. Sunt o mulțime de forme moderne inspirate de sculpturile lui Brâncuși. Ceea ce nu este cazul lui Rodin.