Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace peste Acordul de pace Israel-EAU

1 februarie 2021 Actualizat: 1 februarie 2021
mai mare mai mic

Fostul președinte Donald Trump a fost nominalizat luni dimineață la Premiul Nobel pentru Pace de către un membru eston al Parlamentului European, Jaak Madison.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Madison a spus: „În ultimii 30 de ani, Donald Trump este primul președinte al Statelor Unite, care în timpul mandatului său nu a început un război. În plus, el a semnat mai multe acorduri de pace în Orientul Mijlociu care au contribuit la asigurarea stabilității în regiune și a păcii ”.

Madison se referea la Acordurile Abraham , o declarație comună între Israel, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite – și mai târziu, cu Bahrain și alte țări arabe.

„Încurajăm eforturile de promovare a dialogului interconfesional și intercultural pentru a promova o cultură a păcii între cele trei religii abrahamice și întreaga omenire”, potrivit unei declarații pe site-ul web al Departamentului de Stat . „Credem că cel mai bun mod de a aborda provocările este prin cooperare și dialog și că dezvoltarea relațiilor de prietenie între state promovează interesele unei păcii durabile în Orientul Mijlociu și în întreaga lume.”

Trump a fost nominalizat anul trecut la Premiul Nobel pentru Pace de deputatul parlamentar norvegian Christian Tybring-Gjedde.

„Pentru meritul său, cred că a făcut mai multe încercări de a crea pacea între națiuni decât majoritatea celorlalți nominalizați la Premiul Păcii”, a declarat Tybring-Gjedde pentru Fox anul trecut.

Separat, profesorul emerit al Dreptului Harvard Alan Dershowitz l-a desemnat luni dimineață pe ginerele lui Trump și fostul consilier prezidențial Jared Kushner. Dershowitz – care este eligibil să nominalizeze persoane datorită statutului său de fost profesor de Drept Harvard – a susținut că Kushner și asociatul său Avi Berkowitz au contribuit la negocierea Acordurilor Abraham.

Emiratele Arabe Unite Bahrain Israel Acorduri Abraham
(LR) Ministrul de externe al Bahrainului, Abdullatif al-Zayani, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Donald Trump și ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, pozează de pe Balconul Truman de la Casa Albă înainte de a participa la semnarea Acordurilor lui Abraham unde țările din Bahrain și Emiratele Arabe Unite recunosc Israelul, la Washington, pe 15 septembrie 2020. (Saul Loeb / AFP prin Getty Images)

„Premiul Nobel pentru Pace nu este pentru popularitate. Nici nu este o evaluare a ceea ce poate crede comunitatea internațională despre cei care au contribuit la realizarea păcii ”, a scris Dershowitz. „Este un premiu pentru îndeplinirea criteriilor descurajante stabilite de Alfred Nobel în testamentul său.”

Sub impulsul diplomatic, administrația lui Trump a negociat și acorduri cu Sudanul și Marocul.

Kushner, într-o declarație de duminică, a declarat că este onorat să fie nominalizat la premiu.

Se așteaptă ca administrația președintelui Joe Biden să revizuiască toate acordurile de securitate națională încheiate în timpul administrației Trump, inclusiv pachete de arme pentru Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Unii parlamentari s-au plâns de acordul din Maroc pentru că, pentru a câștiga acordul națiunii, Statele Unite și-au recunoscut suveranitatea asupra disputatului Sahara de Vest.

Tot luni, mișcarea Black Lives Matter a fost nominalizată la Premiul Păcii de către un parlamentar norvegian, Petter Eide. Eide a spus că oamenii i-au trimis mesaje „pentru a spune că BLM este o organizație violentă”, dar a respins afirmațiile.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace va fi distins în noiembrie 2021.

Reuters a contribuit la acest raport.