Ca la talcioc. PUTIN vrea să cedeze TRANSNISTRIA în schimbul recunoașterii Crimeii 26 Ianuarie 2015
Rusia a refuzat pentru prima oară să acorde asistenţă financiară Transnistriei, la solicitarea liderului transnistrean Evgheni Şevciuk, în timpul ultimei vizite a acestuia la Moscova, relatează mass-media din Chişinău, citând cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Mai mult, ziarul rus titrează “Moscova ar putea ceda Transnistria în schimbul recunoaşterii Crimeii” ca parte a Federaţiei Ruse de către Occident. În cadrul recentei sale vizite în capitala rusă, aşa-zisul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a solicitat Moscovei un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor şi a altor obligaţii sociale. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Kremlinul i-a răspuns printr-un refuz lui Şevciuk, căruia i s-a reproşat, între altele, cursele charter cu care zboară pe timp de criză. Oficialii ruşi şi-au motivat refuzul prin faptul că Rusia se confruntă ea însăşi cu grave probleme economice.În opinia lui Anatol Ţăranu, directorul Centrului pentru studii strategice şi consultanţă politică din Chişinău, aceasta relevă o schimbare a atitudinii Kremlinului faţă de Transnistria, la care Moscova ar putea renunţa în schimbul recunoaşterii Crimeii ca parte a Federaţiei Ruse pe plan internaţional.“Moscova îşi schimbă, se pare, viziunea asupra Transnistriei, care înainte era considerată avanpost rusesc spre Balcani, iar acum această poziţie a fost ocupată de Crimeea”, peninsulă ucraineană din Marea Neagră anexată în luna martie de Rusia, explică el.“Rusia este astăzi într-o situaţie dificilă din cauza Crimeii, a situaţiei din estul Ucrainei şi a crizei economice interne”, mai estimează expertul de la Chişinău, opinând că Transnistria devine o povară insuportabilă pentru Moscova.În acelaşi timp, economia transnistreană se află într-o stare critică, o bună parte din întreprinderi staţionează sau funcţionează la capacitate redusă, pe bază de resurse energetice la preţ redus din Rusia. Tiraspolul datorează Moscovei circa 5 miliarde de dolari pentru importurile de gaze ruseşti, mai scrie Nezavisimaia Gazeta, preluată de Agerpres.Mass-media locale au relatat recent că investitorii ruşi au început să plece din Transnistria, ceea ce relevă o scădere a rentabilităţii întreprinderilor din stânga Nistrului, precum şi o schimbare a poziţiei Moscovei faţă de regiune.“Noi credem că Transnistria, fiind partener al nostru, trebuie să fie o regiune care să beneficieze de garanţii speciale în cadrul statului unitar moldovenesc”, a declarat recent ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin.“În Moldova astăzi jumătate din populaţie este prorusă. Dacă Transnistria ar reveni sub controlul Chişinăului, acest segment de populaţie va creşte. Nu înţeleg de ce Rusia nu a înţeles acest lucru mai înainte şi a avut grijă de republica nerecunoscută”, a declarat Anatol Ţăranu pentru Nezavisimaia Gazeta. Paul Ciocoiu. Evz.ro
FUNDUL SACULUI: Rusia refuză să mai finanţeze Transnistria, care are PROBLEME cu plata salariilor şi pensiilor 27 IANUARIE 2015 COMENTARII VIZUALIZĂRI:
Kremlinul a refuzat pentru prima dată să mai susţină financiar regiunea separatistă moldoveană Transnistria, care întâmpină din această cauză dificultăţi la plata salariilor şi pensiilor, scrie presa rusă, citată de PRO TV Chişinău.
Potrivit sursei citate de Mediafax, este vorba despre 100 de milioane de dolari, bani cu care Tiraspolul intenţiona să achite pensiile, salariile şi alte plăţi sociale.Un motiv pentru refuzul Moscovei de a mai finanţa regiunea transnistreană ar fi că banii sunt necesari pentru a susţine Crimeea, peninsula ucraineană anexată anul trecut de Rusia. O altă cauză pentru decizia Rusiei ar putea fi călătoriile liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cu avioane charter, în condiţiile în care atât presa rusă, cât şi cea transnistreană au scris în ultima perioadă despre problemele economice ale Transnistriei. Regiunea transnistreană datorează Rusiei pentru gaz cinci miliarde de dolari. Pe fondul lipsei de susţinere din partea Rusiei, investitorii ruşi ar fi început să plece din Transnistria, iar întreprinderi mari, cum este uzina metalurgică din Râbniţa, care aduceau venituri importante la buget, riscă să se închidă.
Rusia vrea Transnistria ca un ”raion special”
27 Ianuarie 2015
Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, consideră că Transnistria trebuie să fie un raion special cu garanţii speciale ale statutului în cadrul statului moldovenesc unic.
Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la ITAR-TASS, Karasin a subliniat că „Moscova urmăreşte cu atenţie relaţiile Chişinăului cu Tiraspol”.De asemenea, Grigori Karasin și-a exprimat speranţa că lucrul în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană în curând va fi reluat: „A fost o mică pauză în activitatea reprezentanţilor noştri, dar acum se conturează perspectiva progresului pe marginea stabilirii înţelegerii reciproce între Transnistria şi Moldova… Multe depind de cum va fi noul Guvern al Moldovei”.Totodată, oficialul rus a reiterat sprijinul Federației Ruse pentru regimul separatist de la Tiraspol: „Republica Moldovenească Nistreană este partenerul nostru, avem semnată o serie întreagă de acorduri interdepartamentale, în baza cărora acordăm sprijin practic în multe domenii din Transnistria.
Dar oficial, în privinţa reglementării transnistrene, unde participăm activ în formatul „5+2” şi alte formate, considerăm că Transnistria, fiind partenerul nostru, trebuie să fie un raion special cu garanţii speciale ale statutului în cadrul statului moldovenesc unit”.Amintim că ieri presa rusă scria că anul curent pentru prima oară Rusia nu va acorda ajutor financiar, în valoare de 100 milioane de dolari, regiunii transnistrene.
Rogozin declară că transnistrenii vor primi ajutorul financiar
În același timp, Dmitri Rogozin a reacționat după ce în presă au apărut informații că Federația Rusă refuză să mai sprijine financiar Transnistria și nu mai trimite cele o sută de milioane de dolari pentru plata pensiilor și a altor obligații sociale locuitorilor din stânga Nistrului. Vicepremierul rus afirmă că transnistrenii vor primi adaosurile la pensii începând cu luna martie și tot atunci vor fi recuperate plățile pentru lunile ianuarie și februarie.De asemenea, reprezentanții aparatului lui Rogozin au precizat că acordarea sprijinului financiar pentru Transnistria nu a fost stopată, ci amânată din cauza unor „probleme tehnice” legate de documentație și pregătirea dărilor de seamă anuale.
Streleț explică ce se întâmplă dacă Iurie Leancă nu va fi ales premier
Studioul UNIMEDIA .26.01.15
Vicepreședintele PLDM, deputatul Valeriu Streleț,confirmă că la funcția de premier va fi înaintat liberal-democratul Iurie Leancă, actualul premier în exercițiu.Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.”Noi am anunțat candidatura în repetate rânduri, în campanie, după campanie. Anume din cauza campaniilor bine organizate despre când se va scinda PLDM. Candidatul PLDM este Iurie Leancă care are capacitatea de a forma o echipă bună și va prezenta un program de guvernare foarte convingător pentru a putea merge mai departe”, a precizat invitatul.Potrivit sursei, Leancă are garantate la acest moment 42 de voturi, iar celelalte urmează să fie identificate „printr-un apel la responsabilitate, rațiune și solidarizare în numele viitorului nostru european”.Vicepreședintele PLDM spune că în cazul în care Iurie Leancă nu va fi votat, urmează a doua tentativă. Asta presupune fie un nou candidat, fie același candidat cu același cabinet de miniștri. Noua încercare se produce la o distanță de 15 zile de la prima tentativă.Invitatul nu exclude faptul că PLDM ar putea avea un alt candidat la funcția de premier la a doua tentativă de alegere a primului ministru.”N-aș vrea să anticipez, consider că sunt suficiente rezerve pentru a avea votat un guvern condus de Iurie Leancă. Deciziile comuniștilor se a susține sau nu un Guvern în frunte cu dl Leancă ține de chestiunile interne ale partidului.Nu avem de gând să îi convingem, fiindcă ar fi nefiresc să purtăm negocieri cu un partid de opiziție, fie ea și constructivă care nu are reprezentanți în Guvern. Apelul va fi către toți deputații de a învesti un guvern pro-european”, a menționat deputatul.Streleț concluzionează că în această situație au fost împinși de liberali. Dar în același timp își exprimă speranța că PL îl va vota pe Iurie Leancă la funcția de premier, pentru că anterior au spus că îl agrează pe actualul prim-ministru.
http://unimedia.info/stiri/video-strelet-explica-ce-se-intampla-daca-iurie-leanca-nu-va-fi-ales-premier-87616.html
Comentarii (15)
- Liberalul25 Si daca nu voteaza PCRM pe cine mizati?
- Liberalul25 Miroase a cinism dnle Strelet.
- mihai_td Constat cu regret ca pe acest forum,in ultimele zile,se face cenzura politica.Cum altfel se poate numi faptul ca sunt sterse comentarii,ale diferitor comentatori,care nu contin cuvinte indecente sau etichetari? Apropo,rubrica „conditiile comentariilor” este in reconstructie de foarte mult timp… Este oare aceasta politica noilor stapani ai portalului Unimedia?Cum ramane cu libertatea cuvantului pe „portalul de stiri nr.1 din Moldova” (poate din R.Moldova?)?Ce incalcare am comis,daca mi-am expus parerea despre cum fostul premier Leanca a luptat cu coruptia sau cu furtul din banci? Gresita sau corecta (realitatea arata ca mai degraba corecta),dar este opinia mea despre un functionar public.Nu am insultat sau etichetat pe cineva!
- PS. Am crezut ca e vreo greseala a cuiva de la redactia Unimedia,dar aceste fapte persista.
- tiindali . dupa cum se vede ,sunteti cam naiv ,daca credeti in asa numita” libertate a cuvintului”.Oamenii primesc salariu aici,si trebue sa se conformeze politicii de redactie)))))
- mihai_td. Cum explici faptul ca anterior nu se foloseau asa „metode” pe acest forum?
Nu se stergeau nici chiar comentariile care contineau cuvinte obscene,la care fapt am atentionat redactia de cateva ori. Se mai stergeau unele comentarii intrun timp,dar erau „acoperiti” de „conditiile de comentare”,care erau afisate pe forum.
- mihai_td. Cum explici faptul ca anterior nu se foloseau asa „metode” pe acest forum?
- tiindali . ce sa spun-anii trec,istoria ramine)))
- vladimir profir . Eu cred ca a 2 oara no s-a fie,si alt candidat no sa fie inaintat.
- tiindali . Leanca poate ca e om bun,dar guvernul n-a frapat populatia cu nimic in ultimii 4 ani.La alegeri totul s-a vazut clar.Poate mai bine sef catedra de bukii decit prim-ministru?))))
- Cosyak . D-le Strelet d-stra gresiti, si inteleg ca pozitia/functia/seful va impun sa amagiti, dar nu va iert! Stiti foarte bine ca mister Lupu(Plah.) a refuzat doleantele europenilor in speta lupta cu coruptia, si v-ati vazut siliti sa li va supuneti pd-sitilor … pacat … „INAPOI, NU INAINTE!”
- Grig . PL a zis că poate şi să-l voteze pe Leancă, dar nu aşa pe degeaba, că aşa bine ar fi pentru ţară, dar să le dee şi lor o ţâţă de supt din bugetul slăbănog al statului… Aşa au zis: dacă ne daţi ceva – votăm, dacă nu – nu !!!! Buni „patrioţi”, ce nu ??? Aceştea sunt cei mai buni – ceilalţi – voobşce govno.
- haios . Sunt sigur că spusa ta intenționa și un mesaj …
- sos . Cu greu ma uit la acest tip.Si cu mult mai greu ma uit la Lupu,Filat,PD si PLDM. Nici nu vre-au sa explic de ce,ca imi vine sa vomit.Dupa ce sau sters picoarele de rahat de PL si Ghimpu,acum spera ca PL sa voteze vre-un candidat din PD si PLDM. CE MARAZM!!! Macar rusine de ar avea,dar si asta le lipseste.Aveti tovarase Strelet numai o solutie,sa va duceti cu pocloane la Voronin,altfel hana cu voi. Voronin poate o sa si voteze vre-un candidat de al vostru,pentru-ca imputitura asta batrina simte ca de acum e chirdic cu dainsul,o sa sada acasa si o impleteasca maturi,si cosuri din lozie.La Ghimpu nu trageti nadejde.Mai bine golan decat comunist,PLDM-st,or PD-st. Asta se refera si la criminalul de Dodon.
- haios .El e la fel ca majoritatea moldovenilor – zero moralitate, zero demnitate și tot e de vânzare, e și normal să producă aversiune unui OM
- Dispetatul## . Da-a-a-a e interesant,plec din PLDM daca sunt atit de cinici……..
Nota Redacției Am păstrat și comentariil făcute de vizitatorii site-ului din Basarabia unde au apărut materialele de mai sus. Nu prea diferă de ale noastre, cei de dincoace de Prut!
Diplomatia romana are o buna ocazie. Numai ca va avea bete in roate de la nivelele inalte ale conducerii politice alogene!
AMERICANI IN DONBASS UCRAINA
https://www.youtube.com/watch?v=sdt9T481o3E
https://www.youtube.com/watch?v=sdt9T481o3E
DACA UNIUNEA EUROPEANA IMPUNE DICTATURA SI PUCI (EURO MAIDAN)
ATUNCI SA NU NE ASTEPTAM LA LIBERTATE SI DEMOCRATIE PE VIITOR!!
RAZBOIUL INCEPUT LA KIEV PUCI ANTI-GUVERNAMENTAL EUROMAIDAN pe 88 cadavre impotriva guvernului YANUKOVICI ales DEMOCRATIC https://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o
Rusia sa taca ca este stat agresor.
A agrest Georgia si a luat doua bucati, a agresat Moldova si a luat o bucata, a agresat Uraina si a luat doua bucati.
Ei se cred destepti adica pentru ca in Moldova electoral balanta voturilor este cam egala pro Europa sau pro porco-rusia. ce zic ei sa mai aduca si rusii din Transnistria care sa voteze cu rusii.
Cum va spuneam se cred doar destepti.
i-ati calmantul si gandeste cu capul tau,nu ce vezi la televizor.
eu nu gandesc eu vad faptele rusilor.Rusii au agrest poporul roman luand Basarabia.
ucraina,nordul caucazului, georgia, cecenia,dagestan, tajikistan,transnistria,afganistan…rusofil mic iti spun ceva?
la gulag cu tine!!!