Comentariu pe site al dlui RIGA KRYPTO

.

Transnistria nu a fost teritoriu cucerit, ci parte a Moldovei furată de ruși prin Tratatul de la Iași din 1792, cu protestelei elitei Moldovei de atunci; timp de trei secole s-a aflat sub administrație turcească(parte a Pașalâcului de la Silistra), iar în sec. XVIII a fot teatrul războaielor ruso-otomane care au afectat profund populația românească; răzleț, a reintrat sub administrația Moldovei, ca în vremea lui Gheorghe Duca. După 13 decenii de colonizare și deznaționalizare țaristă, Transnistria a intrat direct în ghearele bolșevicilor care i-au exterminat pe români(cca. 1,5 mil., ultimii supraviețuitori mai sunt pe malul stâng al Nistrului) și au pus bazele moldovenismului prin crearea RASS Moldovenească în 1924; întreaga zonă a fost un cap de pod pt. invazia sovietică asupra României; în perioada interbelică țăranii din satele de la Nistru vedeau uneori atrocitățile care se petreceau dincolo.

Când Mareșalul Ion Antonescu a eliberat-o, era deja un teritoriu de genocid planificat, cu gropi comune săpate demult și cu orașe vechi românești din care numai numele a rămas(Balta, Movilău, etc.). Bineînțeles că reușitele administrației românești(care era una profesionistă, nu diletanți și infractori numiți politic) înseamnă reintroducerea civilizației după 2 decenii de calvar, de barbarie khazară în care locuitorii din RSS Ucraineană au fost fie înfometați, maltratați, deportați și uciși în diverse moduri; pt. asta a fost condamnat la moarte Prof. Gheorghe Alexianu, pt. că le-a arătat acelor oameni altceva decât sălbăticia asiatică a bolșevicilor, murdari până la coate de sânge nevinovat.

Nota redacțieiÎl invităm pe dl „Riga Krypto” să revină cu date mai multe, de tot felul, despre Transnistria. Îi invităm pe colegii de site să comenteze și să imagineze gesturi și acțiuni prin care societatea civilă românească de peste tot unde trăiesc români, ar putea transmite mesaj de solidaritate și sprijin pentru românii de peste Nistru, de peste Bug… De pe tot întinsul Rusiei!