Traian Popovici
Mesaje primite
x

PUIU NADLER
03:02 (acum 8 ore)
către eu

La facultatea de teatru și cinematografie de la Universitatea din Tel-Aviv există o tradiție care continuă până astăzi: în fiecare an este invitată o persoanalitate de renume internațional care se întâlnește cu studenții
facultății și răspunde la întrebările lor. Numărul de studenți de la această facultate nu este prea mare, aproximativ 200, și având în vedere că la această întâlnire prezența nu era obligatorie veneau doar o parte dintre studenți, plus câțiva protejați cu anumite funcții în Asociația Studenților din care făceam și eu parte încă din anii 70. Am continuat să particip la aceste întâlniri foarte mulți ani după terminarea facultății, eu am terminat facultatea de drept, dar eram unul dintre protejați.
Spre sfârșitul anului 1994, a fost invitat celebrul regizor Steven Spielberg și rugat să vorbească participanților despre filmul său “Lista lui Schindler “
Acest film a reușit să cucerească șapte premii Oscar și este socotit până astăzi cel mai bun film al studiourilor de la Hollywood din secolul 20.
Bineînțeles, oaspetele a fost rugat să povestească despre durerile facerii renumitului sau film.
Acesta a explicat că intenția sa a fost să prezinte lumii și figuri luminoase de creștini care au ajutat și au salvat evrei în tragica perioadă a holocaustului. Regizorul a povestit că s-a adresat memorialul Yad Vashem pentru a obține informații despre cei numiți Drepți între Popoare, așa cum se numesc până astăzi creștinii care au salvat evrei din ghearele naziste.
Istoricii memorialului i-au oferit toate documentele care le aveau la dispoziție despre cineva care, după părerea lor, a reprezentat cel mai bine acest titlu de Drept între Popoare.
Spre stupefacția tuturor participanților la întâlnire, numele celui care a fost propus nu era Oscar Schindler, ci… Traian Popovici.
Fiind singurul evreu de origine română de la această întâlnire este foarte normal că numele m-a șocat și am pus regizorului câteva întrebări suplimentare: cine a fost Traian Popovici și ce fapte a făcut pentru a merita un asemenea titlu.
Foarte bine documentat, regizorul mi-a prezentat următoarele fapte: Traian Popovici (1892 1946 )a fost numit primar în Cernăuți în august 1941 când trupele germano-române au cucerit orașul care a fost un oraș romanesc până la ultimatumul lui Stalin din iunie 1940.
În septembrie 1941, primarul a primit ordin să se construiască un gheto pentru evreii din Cernăuți pentru a fi mai apoi deportați în Transnistria. Primarul s-a opus acestei hotărâri, a scris câteva scrisori de protest și lui Antonescu personal, dar a fost obligat să execute ordinul. I se dă doar un singur drept: să dea certificate de scutire doar acelor evrei care sunt necesari pentru continuarea normală a vieții din Cernăuți.
Traian Popovici a eliberat 20000 de certificate deși numărul de evrei de care într-adevăr avea nevoie nu depășea 400. Șpielberg a accentuat faptul că toate aceste certificate au fost eliberată fără niciun fel de recompensă.
Ca urmare a unui denunț, Popovici a fost destituit din funcție în primăvara anului 1942, rechemat la București unde a rămas până la sfârșitul vieții. I s-a explicat că a fost destituit pentru faptul că a eliberat certificate fără motive.
Regizorul mi-a explicat că a început să scrie scenariul și în paralel să obțină acordul autorităților române și ucrainiene pentru a putea filma chiar în locurile în care s-au petrecut faptele. În anul 1989 a obținut fără probleme acordul autorităților române, însă autoritățile ucrainiene au refuzat să-și dea acordul, fără să-și motiveze refuzul.
Îmi amintesc perfect și sfârșitul explicațiilor date de Spielberg: ”De aceea filmul meu se numește Lista lui Schindler și nu Lista lui Popovici “
În Israel, un liceu de mare prestigiu din Ierusalim și două străzi, una în Tel-Aviv și cealaltă în Ierusalim, poartă numele acestui OM.

Puiu Nadler

*
Nota redacției: Domnul PUIU NADLER, inimosul nostru atașat de presă din Israel, s-a mirat că nu știam nimic de primul titlu al celebrului film, și de toată povestea de mai sus. L-am asigurat că 99% dintre români nu cunosc acest detaliu senzațional și numai așa l-am convins să scrie! Sper să nu se va opri aici, domnia sa, cu un palmares românesc destul de încărcat, mai are și alte povești nemuritoare…