Salarii de top la Cantina Săracilor din Galaţi. Paznicul are 3.672 de lei iar salariul unui şofer pornește de la 4.793 de lei | FACSIMIL

IN ACTUALBUGETUN

La Cantina de Ajutor Social Galați, aflată în subordinea Primăriei Galați, angajații au niște salarii la care mulți dintre gălățenii care muncesc în sectorul privat pot doar să viseze. Și nu vorbim de posturi care necesită ani îndelungați de studii și/sau calificări greu de obținut, ci de banale posturi de șofer, îngrijitor, portar sau dactilograf debutant.

În ședința Consiliului Local (CL) Galați de mâine (joi, 20 iunie 2019), la propunerea primarului Ionuț Pucheanu, salariile angajaților de la Cantina de Ajutor Social (Cantina Săracilor) vor fi majorate cu 25% pentru a ajunge la nivelul prevăzut de anul… 2022.

Directorul Cantinei de Ajutor Social, Jenica Costin, o apropiată a viceprimarului UNPR Picu Roman, a argumentat astfel cererea de majorarea a salariilor angajaților (vezi foto mai sus):

„Propunerea prezentată are în vedere actualizarea salariilor de bază existente astfel să nu depășească nivelul maxim al salariilor prevăzute de Legea 153/2017 (legea salarizării unice – n.r.), privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022, pentru funcții similare cu cele din cadrul instituției noastre aparținând familiei ocupaționale Administrație”.

Dacă mașinăria de vot PSD-UNPR-ALDE din Consiliul Local Galați va vota joi (mâine) proiectul de lege inițiat de primarul Pucheanu (și cu siguranță îl va vota), noile salarii de bază brute la Cantina de Ajutor Social, la care se pot adăuga diverse sporuri, vor fi următoarele:

Auditor – 5.999 de lei;

Dactilograf – 4.855 de lei;

Administrator – 4.668 de lei;

Secretar debutant – 4.419 de lei;

Secretar – 4.668 de lei;

Referent, inspector, arhivar – 4.917 lei;

Tehnician-economist, subinginer – 5.088 de lei;

Consilier juridic – 5.678 de lei;

Șef depozit – 4.668 de lei;

Casier, magaziner – 4.668 de lei

Casier, magaziner debutant – 4.419 lei;

Portar, paznic, guard, bufetier – 3.672 de lei;

Bucătar, lenjereasă – 3.672 de lei;

Îngrijitor – 3.672 de lei;

Șofer – 4.793 de lei;

Muncitor calificat – 4.793 de lei;

Muncitor necalificat – 3.155 de lei.

Directorul general al Cantinei Săracilor, Jenica Costin, are aproximativ 11.000 de lei salariu brut.

Se trăiește bine la Cantina Săracilor pe spatele fraierilor care plătesc taxe și impozite

Am luat ca punct de referință salariile pentru cea mai mare gradație (gradația 5). Dar, după cum se observă, salariile nu sunt de neglijat nici la gradațiile mai mici.

Un șofer de la Cantina de Ajutor Social, cu ceva vechime în cartea de muncă, pornește de la salariul brut de 4.793 de lei. Dacă are destulă vechime, un șofer poate ajunge și la 6.000 de lei salariu brut. Asta cu CAS-ul și celelate taxe plătite la nivelul salariului de 6.000 de lei.

Ne-a atras atenția și salariul unui muncitor calificat de la Cantina Săracilor. Un astfel de muncitor are, în medie, 4.300 de lei salariu brut. Și stă la umbră, muncind când… e de muncă.

Spre comparație, un muncitor calificat de la Gospodărire Urbană SRL Galați, care stă în soare 8 ore, cu două salopete pe el și tunde iarba crescută pe domeniul public, are cel mult 2.600 de lei salariu brut, adică 1.400 de lei bani în mână.

Este extraordinar să muncești la Cantina Săracilor din Galați. Nu ești expus criticilor, nu stai în soare, oamenii nevoiași care vin pentru rația zilnică de mâncare te iau cu săru’mâna sau dom’ director, iar programul e program: după 8 ore rupi ușile și îți vezi de treabă, eventual și cu o porție de carne macră la pachet.