De le Puiu Rujan

Pleșoianu face un pas decisiv – atenționare gravă asupra implicării serviciilor secrete americane – felul cum au comandat acțiuni ”de distrugere” în România

BUCUREȘTI, 30 aprilie — Sputnik, Dragoș Dumitriu.

Pentru că am observat, la nivel instituțional, o liniște totală în ceea ce privește afirmațiile lui Sebastian Ghiță cu referire la faptul că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi ar fi „ofițeri ai unui serviciu secret străin”, am sesizat chiar acum Ministerul Public cu privire la posibile infracțiuni contra securității naționale”.

Acesta este mesajul care însoțește sesizarea pe care deputatul PSD a făcut-o la Parchetul General.  Iată fragmente din conținutul sesizării:”În cadrul unei serii de înregistrări / interviuri (…) fostul deputat Sebastian Ghiță a făcut mai multe afirmații în ceea ce privește o posibilă TRĂDARE a interesului național de către domnul Florian Coldea și de către doamna Laura Codruța Kovesi (…) Sebastian Ghiță face referire la anumite situații și momente în calitate de martor al acestora”.

Concret, pe 16 ianuarie 2017 a fost difuzată o înregistrare în care Sebastian Ghiță afirmă  că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi„sunt, de fapt, ofițeri ai unui serviciu secret străin”, scrie Pleșoianu.„Un serviciu secret al unei ţări partenere României, dar totuşi ai unui serviciu secret străin”. În altă înregistrare, difuzată tot în 2017, Sebastian Ghiță „detaliază și dă chiar numele unor „șefi ai stației CIA din România”, amintește în sesizare Pleșoinau, redând pasajul din declarația incendiară a lui Ghiță.

Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI. La K2, la K4 şi la T14. Acolo ne întîlneam de minimum două ori pe săptămană încă din anul 2010. Și a durat această serie de întîlniri pînă în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întîlniri au existat în acești ani. La unele dintre întîlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un șef al stației CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi. Iar al doilea este Eric Easley, poate actualul şef al doamnei Kovesi„.De asemenea, în cadrul unui interviu difuzat anul acesta, Sebastian Ghiță completează afirmațiile anterioare, adăugând faptul căFlorian Coldea și Laura Codruța Kovesi ar fi primit ordine de la șeful antenei CIA din România, iar că unul dintre aceste ordine ar fi fost acelade a distruge trusturile de presă românești. Pleșoianu face referire la celebrul interviu acordat recent de Ghiță lui Ion Cristoiu.

„Ghiță spune așa: „Evident că între Coldea și Kovesi erau și alte lucruri în afara celor de siguranță națională. (…) E o chestiune de evidență că Florian Coldea și Kovesi aveau legătură cu CIA. CIA are una dintre cele mai puternice „antene” din zonă în România”.

Pleșoianu amintește și fatul că jurnalistul Ion Cristoiu, realizatorul interviului cu Sebastian Ghiță, a completat informațiile, cu acordul tacit al intervievatului:„Sebastian Ghiță se întâlnea, alături de Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, cu șeful antenei CIA din România. El spune că Dan Voiculescu și condamnarea sa a fost cerută din SUAAmericanii au dat ordin ca trusturile de presă românești să fie distruse. Ghiță a recunoscut că a pus la cale preluarea Realitatea TV la aceste întâlnirimisiunea sa a fost să fie manager la Realitatea TV”.În concluzie, Liviu Pleșoianu consideră că Ministerul Public are datoria și obligația de a cerceta dacă informațiile furnizate de către Sebastian Ghiță sunt reale.

Mai consider și că Ministerul Public are datoria și obligația de a demara cu celeritate cerecetări în acest caz având în vedere gravitatea posibilelor fapte, calitatea posibililor făptuitori, precum și interesul public uriaș”, scrie deptatul PSD în sesizare.

De asemenea, în situația în care se adeverește că reclamații au fost / sunt ofițeri ai unui serviciu secret străin sau au executat / execută ordinele acestuia, „pe lângă alte infracțiuni incidente, consider că trebuie acordată o deosebită atenție articolelor 394 și 395 din Codul penal (Infracțiuni contra securității naționale — Trădarea și Trădarea prin transmitere de informaţii secrete de stat)”, consideră deputatul Liviu Pleșoianu.

Necesitatea derulării cu celeritate a unor cercetări rezultă tocmai din posibila afectare a securității naționale”, atenționează deputatul, „Cu așa ceva NU ne putem juca și e imperios necesar ca societatea românească să constate că Ministerul Public ia în serios orice posibilă infracțiune care aduce atingere securității statului nostru!”

Sesizarea formulată de Liviu Pleșoianu este ceva inedit pentru România — și îmi permit să afirm că temeritatea de care dă dovadă este chiar unică! Sesizarea poate fi citită aici integral. De remarcat că Liviu Pleșoianu izolează foarte atent în sesizare pe cei doi reclamați de instituțiile lor (DNA, respectiv SRI) ceea ce dovedește și o atitudine responsabilă, departe de sintagmele folosite de obicei în materialele „conspiraționiste” sau de scandal: „serviciile secrete”, „Serviciile speciale”, „instituțiile de forță” etc.