Stan Pățitu
8 aprobate
user-172829770@disqus.com
Florin Croitoru

aruncatul în sulițe. Nicu Pîrîu vorbea în parabole, cu referire la ce s-a întîmplat. Eu am afirmat că lumea n-a-nțeles parabola, nu că tracii practicau sau nu aruncatul în sulițe, cum spui tu, care era un sacrificiu ritualic. Tracii practicau multe lucruri considerate barbare de greci și romani, printre care și eutanasierea infanților cu malformații din naștere. Nu-i lăsau să se chinuie și nici pe părinți să sufere și să crească handicapați. Dacă pînă la 2 ani nu se rezolvau probleme congenitale, tracii îi sacrificau, dar îi îngropau separat de adulți într-un cimitir al infanților, considerîndu-i suflete pure și curate. Tradiția s-a păstrat pînă-n zilele noastre. Într-un colț al cimitirelor sînt îngropați infanți morți la vîrste fragede. Popular acești copii morți din diverse motive de boală, uciși intenționat sau din accidente nedorite, sînt denumiți MORONI. Și tot tradiția spune că sufletele lor bîntuie libere în văzduh, speriindu-i pe cei care le-au vrut moartea. La traci se considera că erau sacrificați ritualic pentru zeița Hecate, a lumii de dincolo.
tracii beau masiv, se drogau, se tatuau și erau foarte libertini la sex. Femeile lor aveau dreptul să facă sex cu cine aveau ele chef. Dacă rămîneau însărcinate, soțul creștea copiii bastarzi ca pe copiii lui, fără să facă diferență. Condiția era ca amantul soției, să-și pună cureau la ușă într-un cui, să nu fie deranjați, iar soțul să știe dacă se năștea un copil, al cui era copilul. Tracii împărțeau femeile și creșteau împreună copiii. Pentru astfel de comportamente zis necivilizate, tracii erau considerați barbari, de greci și romani.
grecii scăpau de copiii nedoriți prin două metode: îi lăsau la ușă, să-i ia cine vrea dacă au nevoie de copii, sau îi lăsau în pădure să fie mîncați de animalele sălbatice. Acum întreb eu: cine era mai barbar? Grecul sau tracul?
problema asta am ridicat-o la un simpozion de istorie cu vreo 25 de ani în urmă.
altă problemă, pe care am ridicat-o tot atunci, a fost și faptul că e nevoie să se întreprindă teste genetice la astfel de cimitire de infanți, deoarece s-au descoperit peste tot în jurul Mediteranei. Dacă tracii erau singurii care practicau eutanasierea și înhumarea, ale cui sînt cimitirele de infanți din Grecia, Turcia, Orientul Apropiat, Nordul Africii, Spania și Italia? Nu cumva ale tracilor, sau ale altor neamuri de-ale lor, cum ar fi celții, șciții, iberii sau galii, de exemplu?!
simpozionul internațional de arheologie și istorie la care am fost s-a ținut în Noua Zeilandă.
cam cu așa ceva mă ocup în timpul liber. După ce am atacat problema a apărut o întreagă literatură de specialitate pe marginea subiectului referitor la cimitire de infanți, pe baza descoperirilor arheologice. Nu pe povești, cu ce-a spus nu știu ce scriitor antic sau istoric antic, ori cronicar care și-a dat cu părerea, sau unii istorici în epoca modernă, fără dovezi materiale. Pentru tine spusele unuia sau altuia sînt dovezi. Pentru mine nu sînt dacă nu sînt demonstrate de descoperiri arheologice. E valabil și-n ligvistică. Se știe cum au bătut cîmpii unii lingviști cu atribuirea etimologică a cuvintelor. Halal lingviști.