Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
Surena, referitor la „plagiat”, am raspuns la timpul potrivit. Eu cred ca e tendentios sa se insiste pe partea asta, din moment ce, zeci de ani, si japonezii tot asa au inceput. Iar in ultimul deceniu China inoveaza mai mult decat oricare de pe planeta. Si nu, nu e nevoie sa ne uitam la avioane, pentru ca, in conditiile in care in mometul de fata au cei mai performanti sateliti, cele mai performante rovere (vorbind de cele de genul celui aterizat pe Marte), de cea mai performanta infrastructura din lume, de departe cel mai performant 5G, probabil e o chestiune de termen scurt pina cand vor prelua suprematia in domeniul semiconductorilor, tehnicii de calcul etc., se pune, pe buna dreptate intrebarea, unde scrie ca ar trebui sau ar putea sa detina deja suprematia in toate sau in majoritatea domeniilor. Asteapta inca vreo 15-20 de ani.
Cat despre acea cladire, chiar vrei sa intri in domeniul asta??

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57651025
Gasesti tone de exemple. E logic, cand contruiesti in asemenea ritm, poti gasi si astfel de cazuri, chiar daca procentual sunt foarte, foarte putine. Restul e completat si de propaganda vestica, in care eu demult n-am cum sa mai cred. Vezi si cazul „marii deflagratii de la centrala nucleara”, care s-a dovedit o banala scurgere de pacura la niste conducte de 2 zolli care alimentau niste cazane.
Nu cred ca ai prins ideea…vestul, prin companiile lor, alergans dupa profit rapid si pornind de la ideea ca profita de orezari, s-au trezit acum ei dependenti de China. O data prin piata chineza pe care au dorit-o ca pe aerul tras in piept. A doua oara prin compromisele acceptate fata de statul chinez (predarea documentatiei complete pentru toate produsele accesul oferit chinezilor la tot protocolul de testari ale lor etc. ). A treia oara ca prin asta i-au subestimat pe chinezi, nu-i credeau in stare sa invete acele produse, sa le copieze, iar ulterior sa le inoveze, facand produse chiar mai bune decat originalele (dadusem si exemplul locomotivelor Siemens). A patra oara, de dragul pietei chineze si a acceptarii oricarui compromis pentru ea, au permis statului chinez sa devina actionar in aceste companii, devenind astfel factor de decizie, inclusiv asupra mobilitatii sau nemobilitatii lor, a politicii de export a lor samd. Si nu in ultimul rand, investitiile enorme acolo si creerea unei infrastructuri care nu ar putea fi replicata in alta parte, sau in cel mai optimist caz, cu pretul unor decenii. Asta si penultimul punct amintit, fac toate aceste companii sa nu-si mai poata muta productia in alta parte. In momentul asta China poate fara vest, invers nu prea mai e valabil. Un alt aspect, uita-te doar la cei 2 ani de pandemie, cum s-au resimtit economiile vestice si cum a evoluat cresterea economica si compara cu China.
Ca ai facut incursiuni in istorie: tot ce au imitat chinezii (si in unele domenii o vor mai face inca o vreme), pina au inceput sa-si gaseasca prorpriul drum, peste cateva decenii, fie 100 de ani, va avea tot atata relevanta cat mai are relevanta faptul ca europenii au adus de acolo praful de pusca, busola, indigoul, lupa si alte cele. Adica deloc.
Si o ultima remarca (de fapt am mai facut-o cand am amintit de stampila „Made in Germany” creata de britanici). Calitatea productiei chinezesti a egalat-o sau pe acolcuri chiar depasit-o pe cea vestica (nu mai vorbim de preturi, motiv pentru care toti avem „Made in China” prin casa si in mod categoric nu boicotam produsele respective, nu renuntam la ele, indiferent cat om da din taste pe oriunde), deci „chinezariile” e un termen deja perimat.
2 scurte exemple:
https://www.motor1.com/news/241866/chinese-factories-better-than-europe/
(China Makes Better Quality Cars Than Europe, Volvo Exec Says)
Un altul e Tesla, e deja constatat si fara controversa admis ca modelele Tesla produse la Fabrica din China sunt superioare calitativ (ca si calitate a constructiei…caroserie, interior) fata de modelele produse in SUA.
Sorry, putem continua sa fim sore looseri, dar cica dormi asa cum ti-ai asternut. Asa si-a asternul vestul patul in relatiile cu China, asa se va perpeli an de an in somn, vazand ca pierde competitia (sau ca a pierdut-o intr-o serie de domenii). Poti accepta asta si sa vezi ce e de facut, cum poti intarzia preluarea suprematiei sau cum poti s-o faci cat mai temporara, sau te poti lamenta si sa te axezi pe o campanie negativa, un fel de „nu ma focusez pe ascensiunea mea, ci pe boicotarea celuilalt”. Nu e de mirare ca se intampla asa, priveste campaniile electorale din SUA, prezidentiale, pentru camere, nu are importanta. Din pacate nu se mai fac campanii pozitive „sunt omul potrivit pentru a fi votat, pentru ca…”, ci exclusiv negative ” Nu-l poti vota pe celalalt, pentru ca e bad”. „My campaign is, i am not Trump”, ceva de genul.