CD
1.497 aprobate
denitsoc@gmail.com
23.227.148.108
Din pacate nu am gasit eseul integral ca sa-l pot traduce pentru website.
Iata insa niste referinte colaterale.
Umoristul nemuritor locuise la Viena in 1897, unde urmărise cearta naționalităților din acel ciudat agregat austro-ungar pe care George Meredith l-a numit „un Imperiu legat cu cercuri de fier”. El descrie acea scenă grozavă din Casa din decembrie 1897, când temperamentul s-a ridicat atât de mult în privința propunerii ca limba cehă în loc de germană să devină limba oficială în Boemia.
Twain a considerat că imperiul habsburgic i-a folosit pe evrei ca țapi ispășitori pentru a menține unitatea în imperiul lor extrem de divers. În 1898 a publicat articolul „Timpurile agitate în Austria

Relatarea din articolul lui Twain a generat mai multe scrisori și un răspuns emoționant în special din partea unui avocat evreu american care l-a întrebat pe Twain: „Spune-mi, așadar, din punctul tău de vedere rece, care este cauza în mintea ta.
Pot evreii americani să facă ceva pentru a o corecta cum sa fie în America, fie în străinătate?
Va ajunge vreodată la sfârșit?
I se va permite unui evreu să trăiască cinstit, decent și pașnic ca restul omenirii?
Ce s-a întâmplat cu regula de aur?”[Nu fa altuia ceea ce tie nu-ti place]
Ca răspuns, Twain a scris eseul „Concerning the Jews” –“ Privitor la Evrei”, pe care Harper l-a și publicat în 1899.

Eseul includea afirmația că evreii nu și-au făcut partea în ceea ce privește lupta în forțele armate ale Americii: „Este un ofițer frecvent, credincios și capabil în serviciul public, dar este acuzat de o lipsă nepatriotică de a sta lângă steag ca un soldat – ca Quakerul creștin”. Cu toate acestea, când cifrele Departamentului de Război au dezvăluit că evreii americani erau de fapt reprezentați în armata națiunii într-un procent mai mare decât cota lor din populație, Twain a emis o retragere și o scuză, intitulată Postscript – The Jew as Soldier.[Evreul ca soldat]

Eseul a inclus, de asemenea, o relatare pozitivă a poporului evreu, cu privire la supraviețuirea acestuia:
„Dacă statisticile sunt corecte, evreii constituie doar un procent din rasa umană. Aceasta sugerează o pufă nebuloasă de praf de stele pierdută în flăcări ale Căii Lactee. În mod corespunzător, evreul nu ar trebui să fie auzit, dar el este auzit. de, s-a auzit întotdeauna de. El este la fel de proeminent pe planetă ca orice alt popor, iar importanța sa comercială este extravagant disproporționat cu micimea volumului său.

Contribuțiile sale la lista mondială a marilor nume din literatură, știință, arta, muzica, finanțele, medicina și învățarea abstractă sunt, de asemenea, disproporționate cu slăbiciunea numerelor sale. El a purtat o luptă minunată în lume, în toate epocile, și a făcut-o cu mâinile legate în spatele lui. El ar putea fi considerat zadarnic de el însuși și să fie scuzat pentru asta. Imperiile egiptean, babilonian și persan, au umplut planeta cu sunet și splendoare, apoi s-au stins în vise și au murit; grecii și romanii au urmat și au făcut un zgomot uriaș și au plecat; alte popoare au răsărit și și-au ținut torța ridicată pentru o vreme, dar s-a ars și acum stau în amurg sau au dispărut. Evreul i-a văzut pe toți, i-a bătut pe toți și acum este ceea ce a fost întotdeauna, fără decadență, fără infirmități ale vârstei, fără slăbire a părților sale, fără încetinirea energiilor sale, fără atenuarea minții sale alerte și agresive. Toate lucrurile sunt muritoare, în afară de evreul; toate celelalte forțe trec, dar el rămâne. Care este secretul nemuririi lui?”