CD
1.322 aprobate
denitsoc@gmail.com
149.102.242.180
.

O INVITATIE PE TONUL UNUI STUCHIT INTRE OCHI
Sar indienii temperamentali si cu pretentii nejustificate, ei spera ca tacticile tribale, folosite de maestrii lor khazari cu success, vor mai functiona si pentru ei. Barfele din cancelariile internationale au speculat ca Xi nu s-a prezentat in persoana la deschiderea Summitului, desi era la Johanesburg, doar ca sa nu-l auda pe nenorocitul de Modi, care imbatat de succesul tehnologic Indian al aselenizarii statiei la polul sud al lunei, a declarat pompos si cutezant, uimind pe cei prezenti ca „India va fi pentru urmatoarele decade care vin farul luminiii si liderul dezvoltarii tehnologice in lume.”
Evident ca Xi nu putea sa asculte asemenea ineptie, mai ales ca stia de blatul dintre Modi si Macron ca India sa voteze impotriva intrarii Algeriei in BRICS.
India mereu cu fundul in doua luntre se va trezi dupa asemenea manevre josnice in afara relatiilor internationale care reclama onestitate si sincera cooperare fara amestec in treburile interne.
~ CD
Dar sa vedem acum ce ne spune Global Times.

INDIEI I S-A CERUT SĂ RĂMÂNĂ OBIECTIVĂ
– să se abțină de la suprainterpretarea noii hărți naționale a Chinei
De Global Times https://www.globaltimes.cn/page/202308/1297264.shtm

Ministerul chinez de Externe a cerut miercuri părților relevante să rămână obiective și să se abțină de la suprainterpretarea noii hărți naționale standard a Chinei pentru 2023, după ce partea indiană a depus un „protest puternic” împotriva delimitărilor granițelor.

Ministerul Resurselor Naturale din China a lansat luni ediția din 2023 a hărții naționale standard, ceea ce a provocat nemulțumiri din partea Indiei din cauza disputelor la granițe: India revendică regiunea Zangnan (Tibet de Sud) a Chinei și regiunea Aksai Chin drept teritoriu indian.
Potrivit presei indiene, un purtător de cuvânt al ministerului indian al afacerilor externe a declarat că India respinge pretențiile din partea chineză și a depus „un protest puternic pe canale diplomatice”.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat, miercuri, la o conferință de rutină de presă, că lansarea noii hărți naționale standard „este o practică de rutină în exercitarea suveranității de către China în conformitate cu legea”.

„Sperăm că părțile relevante pot rămâne obiective și calme și să se abțină de la suprainterpretarea problemei”, a menționat purtătorul de cuvânt.

Conflictul a survenit după ce președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu prim-ministrul indian Narendra Modi în marja Summit-ului BRICS, la cererea acestuia din urmă, din 23 august. În timpul întâlnirii, Xi a subliniat că cele două părți ar trebui să țină cont de interesele generale ale lor in relațiile bilaterale și să trateze în mod corespunzător chestiunea granițelor, astfel încât să se salveze în comun pacea și liniștea în zonele de frontieră, în acord cu Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Îmbunătățirea relațiilor China-India servește intereselor comune ale celor două țări și popoare și este, de asemenea, favorabilă păcii, stabilității și dezvoltării lumii și a regiunii, a spus Xi.

Tot miercuri, Ministerul Resurselor Naturale din China a publicat o postare pentru standardizarea utilizării hărților, precum și instrucțiuni privind descărcarea hărții standard naționale prin intermediul site-ului oficial.

De luni până pe 1 septembrie, multe regiuni din China, inclusiv provincia Henan din China Centrală și regiunea autonomă Xinjiang Uygur din nord-vestul Chinei, desfășoară o serie de activități pentru a crește gradul de conștientizare a publicului față de harta națională a Chinei.

Ministerul operează sistemul standard de servicii de hărți pe site-ul său oficial, oferind publicului o serie de hărți standard. Volumul total de descărcări a depășit 5,47 milioane, iar numărul total de utilizatori înregistrați depășește 190.000 de când sistemul a început să funcționeze, punând bazele eliminării „hărților cu probleme”, potrivit ministerului.

Anul 2023 marchează a 30-a aniversare de la implementarea Legii de topografie și cartografiere a țării.

Traducerea CD