Criza sau telenovela SUA-Rusia?
3 februarie 2022 Petru ROMOȘAN
E foarte posibil ca faimosul expert în strategie militară de origine română (din Arad) Edward N. Luttwak să aibă dreptate şi ca actuala criză majoră dintre Rusia, pe de-o parte, şi SUA şi Europa Occidentală, pe de altă parte, să fie doar un bluf, o cacealma a lui Vladimir Putin, care a reuşit să producă panică în Vest, la NATO şi, mai ales, în Europa de Est. Cererile Rusiei către SUA şi NATO sunt prea extinse. Putin cere ştergerea istoriei din ultimii 25 de ani (din 1997), care au implicat extinderea NATO în Europa de Est (implicit extinderea UE, care i-a urmat), tratate şi înţelegeri multiple. Evident că SUA, nici dacă ar fi de acord, n-ar putea să-i satisfacă pe deplin pe Vladimir Putin şi pe Rusia, oferindu-le astfel securitatea de care au nevoie.
„Putin blufează în privinţa Ucrainei. Invadarea celei mai mari ţări din Europa cu mai puţin de 200 000 de soldaţi nu va pune capăt victorios crizei pentru Rusia. În loc de aşa ceva, va demara un război pe care Rusia nu şi-l poate permite. Nici o ţară europeană nu va trimite trupe, dar toate vor trimite arme” (Edward N. Luttwak – pe contul său de Twitter, 16.01.2022).
Într-o analiză percutantă, Ivan Timofeev, profesor la marea şcoală de diplomaţie MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova), un foarte important expert în politica externă a Rusiei, apropiat de Putin, director de programe la Clubul Valdai, pune războiul cu Ucraina pe primul loc din trei scenarii sau opţiuni posibile pentru Rusia. Analiza lui Ivan Timofeev e cu atât mai preţioasă, cu cât e foarte clar că acesta „are urechea” lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov, a Ministerului Afacerilor Externe rus şi a generalilor.
„Primul scenariu e cel al „războiului”. În acest scenariu, Rusia va pleca de la mai multe premise […]. Armata ucraineană poate fi învinsă relativ repede. Un război prelungit poate fi evitat printr-o operaţiune-fulger. De altfel, ar fi posibil să fie împărţită ţara în două state, unul (Ucraina orientală) rămânând în orbita rusă, celălalt (Ucraina occidentală) în orbita occidentală. O altă opţiune ar fi o schimbare de regim prin forţă în Ucraina, în speranţa că nu va exista o rezistenţă masivă din partea populaţiei. Sancţiunile occidentale vor fi o lovitură dureroasă pentru Rusia, dar nu-i vor fi fatale. Avantajele obţinute pentru securitatea militară vor fi mai importante decât pagubele economice. Pagubele economice nu se vor traduce prin proteste publice în Rusia ; ele vor putea fi ţinute sub control. Prestigiul autorităţilor va creşte pentru că vor fi rezolvat o sarcină istorică majoră. Sancţiunile împotriva Rusiei vor continua să compromită încrederea în sistemul financiar centrat pe Statele Unite. Rusia va putea exista ca „fortăreaţă”. Ieşirea ei din economia globalizată este posibilă şi chiar de dorit. Occidentul însuşi este în declin. Moartea sa iminentă e inevitabilă. O victorie în Ucraina ar da o nouă lovitură autorităţii Statelor Unite şi Occidentului, şi ar accelera retragerea lor de pe scena mondială. În acest scenariu, trebuie să ne aşteptăm la o ruptură radicală a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, incomparabilă cu orice criză precedentă” („Ukraine. Trois scénarios possibles suite à la réponse de Washington”, le sakerfrancophone.fr, 31.01.2022 – sursa : Club Valdai).
Iată şi al doilea scenariu, numit de autor „al tensiunii permanente” : „Costurile unei soluţii militare la chestiunea ucraineană sunt estimate ca fiind prea mari. Chiar în caz de înfrângere rapidă a forţelor armate ucrainene se pune problema controlului teritorial. Regimul fantoşă va avea nevoie de un important aport financiar. În acelaşi timp, el va fi cu certitudine ineficace şi corupt. Ţinând cont de pagubele aduse de sancţiuni, alimentarea regimului va agrava penuria deja existentă de resurse chiar în interiorul Rusiei. Nici controlul complet al teritoriului Ucrainei nu va împiedica Occidentul să formeze şi să înarmeze formaţiuni ucrainene în teritoriile adiacente, finanţând astfel o vastă reţea clandestină în Ucraina. Războiul va provoca declinul economic al teritoriilor ocupate, ceea ce va face populaţia şi mai receptivă la propaganda occidentală. Dacă regimul prooccidental va conserva o parte din teritoriu, conflictul se va permanentiza. În acelaşi timp, nu se va rezolva nici una dintre problemele de securitate ale Rusiei, iar aceste probleme se vor înmulţi din pricina militarizării Europei de Est. Stabilitatea internă a societăţii ruse nu e garantată date fiind pagubele economice provocate de sancţiuni, de costurile războiului şi de asistenţa acordată Ucrainei […]. Rolul mondial al Occidentului e în declin. Pentru Statele Unite, regiunea Asia-Pacific este efectiv o prioritate crescândă. Dar asta nu înseamnă că Occidentul e atât de slab încât să nu-i poată provoca pagube substanţiale Rusiei. Nimic nu garantează că sancţiunile împotriva Rusiei i-ar aduce un prejudiciu capital Occidentului. În Europa, Occidentul dispune de rezerve importante pentru a îngrădi Rusia chiar în caz de rivalitate cu China. Sprijinul Beijingului pentru Rusia nu e garantat în caz de război […]. Menţinerea unei tensiuni permanente în relaţiile cu Occidentul poate da rezultate. Cel puţin puterile occidentale vor începe să asculte la ce spune Rusia. Tensiunea e un instrument util în diplomaţie. E necesar ca tensiunea să fie menţinută la graniţele Ucrainei, dar ea trebuie aplicată şi în alte regiuni – America Latină, Orientul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific (cu China) şi Africa. Pe cât posibil, Rusia poate opera prin campanii relativ ieftine dar eficace, asemănătoare cu operaţiunea rusă din Siria” (idem).
Ultimul scenariu, al treilea, este intitulat „Zâmbiţi şi salutaţi” : „Ucraina este un activ toxic pentru Occident. Ajutoarele majore acordate sunt furate, iar instituţiile sunt în continuare corupte. Ţara nu e un furnizor, ci un consumator de buget securitar. Aderarea sa la NATO e contraproductivă pentru bloc din cauza conflictelor nerezolvate şi a contribuţiilor îndoielnice la securitatea comună. Ucraina este, dimpotrivă, o sursă de probleme. Sprijinirea ei e jenantă şi costisitoare. Dacă Occidentul o porneşte pe această cale, Ucraina va face din NATO o structură şi mai dezechilibrată, în care va creşte numărul specialiştilor „în fente”. Cât timp se va afla în sfera occidentală, Ucraina va fi condamnată să se degradeze şi mai mult. Va avea loc o „moldavizare a Ucrainei”, adică un exod al cetăţenilor către Vest, şi un regres al economiei sale. Occidentul n-are nici un motiv să susţină financiar Ucraina multă vreme. Ajutorul va scădea pe măsură ce poziţia Ucrainei va coborî pe lista de priorităţi a Occidentului. Fără intervenţie militară, Ucraina se va degrada, va deveni o ţară periferică şi o prioritate de rang trei pe agenda globalistă. Rusia dispune de capacităţi militare suficiente pentru a opri orice ameninţare venind dinspre teritoriul Ucrainei şi dinspre ţările NATO. Chiar fără a utiliza arme nucleare, Rusia poate, în cadrul unui conflict regional, să provoace pagube inacceptabile rivalilor săi din Europa. Controlul Crimeei îi asigură dominarea Mării Negre” (idem).
Toate cele trei scenarii pentru Ucraina avansate de profesorul rus sunt încă opţiuni posibile pentru Vladimir Putin şi pentru conducerea colectivă de la Kremlin. Deocamdată, ruşii se pot felicita că au pus în discuţie toate angajamentele de securitate şi economice din Europa de Est de după 1997. România, în panică, şi-a arătat disponibilitatea de a face „porţi deschise” la Deveselu. Teama de o lovitură neanunţată de la distanţă şi-a spus cuvântul. Ruşii pot obţine o emasculare militară a NATO în cele trei ţări baltice (Lituania, Estonia, Letonia), în România şi în Bulgaria, poate nu în Polonia, dacă nu chiar să forţeze NATO să se retragă complet. Relaţiile Rusiei cu Ungaria par bine aşezate pe termen lung.
Din analiza lui Ivan Timofeev rezultă că nici relaţiile dintre Rusia şi China nu sunt chiar atât de bune, de clarificate, de întinse pe cât s-a tot spus. Nu trebuie uitat că dezintegrarea Uniunii Sovietice s-a făcut în primul rând cu ajutorul Chinei, la iniţiativa lui Richard Nixon şi a lui Henry Kissinger. Ruşii nu au uitat. Ridicarea economică formidabilă a Chinei s-a făcut şi pe spatele prăbuşirii URSS. Ţine SUA să arunce Rusia în braţele Chinei şi să-şi fabrice astfel un inamic invincibil ?
Marea rivalitate economică a SUA azi e cu China şi în nici un caz cu Rusia. Prin presiunea militară din Europa de Est şi din Ucraina, SUA vrea să obţină o neutralitate (cel puţin) a Rusiei în conflictul său cu China. În actuala criza, de fapt, nu e vorba doar de Ucraina (un fel de Cuba pentru SUA la frontierele Rusiei), ci de mult mai mult. Şi nu e exclus ca ţinta finală a întregii telenovele să nu fie Rusia, ci China. Deocamdată, Vladimir Putin a reuşit magnific lovitura sa de bluf. Miza Ucraina pentru SUA, Occident şi NATO e cel puţin suspectă, exagerată. Există alte negocieri complet necunoscute publicului ? Ce au negociat Biden şi Putin la Geneva în iunie 2021, însoţiţi de delegaţii foarte extinse ?
Putin blufează împreună cu americanii ? Este actuala criză doar o comedie americano-rusă care ascunde înţelegeri majore, prieteneşti care vor urma şi care vor schimba faţa Europei şi a lumii ? Americanii au investit masiv (militar) în Europa de Est şi au ce negocia cu ruşii. Cum am văzut, o invazie a Rusiei în Ucraina, perfect realizabilă, este catastrofală pentru invadator. Din mai multe motive, care ţin de starea economică a Ucrainei, de sancţiuni economice europene şi americane la adresa Rusiei. O invazie în Ucraina nu-i rezolvă Rusiei problemele de securitate. Pe de altă parte, o continuare pe termen nedefinit a crizei e şi ea perdantă pentru toată lumea, pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru economiile occidentale.
Rămâne doar soluţia unor negocieri spectaculoase, care să rezolve toate problemele pentru toată lumea. Ceea ce ar trebui să se întâmple până la urmă : o largă conferinţă de securitate, comparabilă cu Ialta 1945 sau cu Helsinki 1973-1975.
Razboiul armat in zona Marii Negre e prea de mult timp prevazut de catre think-tank-eri si de servicii (inclusiv la Casa Alba), ca sa se mai opreasca. Americanii cred in el, rusii cred in el, Klaus crede in el (sperand ca il va propulsa ca sef la NATO), pana si evreii au socotelile lor (in Ucraina si Crimeea). Toti si-au facut socoteli de castig. Rusii sunt mai degraba presati de inghesuirea occidentala, dar spera si ei in refacerea puterii pierdute, cu ajutorul Chinei chiar, care poate, eventual, sa lanseze operatiuni anti-americane in Marea Chinei (dupa Jocurile Olimpice de iarna).
Mda, e un punct de vedere!
Dar, pe de altă parte, e limpede, că Ivan Timofeev, cât o fi el „urechea” lui Vladimir Putin, scapă din vedere cel puțin două aspecte care ar oferi cititorului și alte perspective (mult mai incisive, aș zice eu) referitoare la subiectul ucrainean. Ca să existe posibilitatea unor concluzii clare, fără dubii, e necesar să fie relatate și ipostazele mai puțin blânde ale conflictului, altfel întregul eșafodaj se clatină.
Ieri, mi-a atras atenția un articol apărut în Russia Today, de fapt, din cadrul expunerii, un paragraf este foarte sugestiv: https://www.rt.com/op-ed/548322-war-russia-us-nato/ – deoarece un război cu Rusia ar fi diferit de orice ar fi experimentat vreodată SUA și NATO. Fostul ofițer de informații al Corpului Marin al SUA transmite:
„Fiind cineva care s-a antrenat cândva să lupte cu armata sovietică, pot să atest că un război cu Rusia ar fi diferit de orice ar fi experimentat armata americană vreodată. Armata SUA nu este nici organizată, nici instruită, nici echipată pentru a lupta împotriva omologilor săi ruși. Nici nu posedă o doctrină capabilă să susțină un conflict armat combinat la scară largă. Dacă SUA ar fi atrase într-un război convențional la sol cu Rusia, s-ar trezi în fața unei înfrângeri la o scară fără precedent în istoria militară americană.
Nu mă crede pe cuvânt! În 2016, general-locotenentul de atunci HR McMaster, când vorbea despre rezultatele unui studiu – Russia New Generation Warfare (Noua strategie de război a Rusiei) – pe care îl inițiase în 2015 pentru a examina principiile teoretice și practice studiate în urma luptelor din estul Ucrainei, a declarat, în cadrul unei audiențe desfășurate la Centrul pentru Strategie și Studii internaționale din Washington, că rușii au o artilerie superioară, au vehicule de luptă mult mai bune și mai ales au deprins utilizarea sofisticată a aeronavelor fără pilot (UAV) în vederea obținerii unui efect tactic. În cazul în care forțele americane se găsesc într-un război terestru, față-n față cu Rusia, a spus McMaster, ar putea să se trezească într-o realitate brutală și rece”.
Ritter concluzionează: „Așa ar arăta un război cu Rusia. Nu s-ar limita la Ucraina, ci câmpurile de luptă s-ar extinde la statele baltice, Polonia, România și în alte părți. Ar implica atacuri rusești împotriva aerodromurilor, depozitelor și porturilor NATO din toată Europa”.
O variantă de care Timofeev ar fi trebuit să țină cont! De ce? Pentru că NATO nu se poate apăra împotriva salvelor bine țintite, trase simultan din mai multe guri de foc, dintre care multe vor fi hipersonice, așa cum nici nu poate lupta în circumstanțele unei perturbări radicale a capacităților avansate de comandă, control, comunicații, intelligence, supraveghere, recunoaștere (și altele, câte or mai fi) prin scurtarea timpului dintre detecție și răspuns.
Cel de-al doilea aspect particular al problemei se referă la faptul că, în mod oficial, Washingtonului nu i-a păsat niciodată de stabilitatea Ucrainei și nici de bunăstarea poporului ucrainean. Ochii lui erau ațintiți asupra Rusiei, obiectivul fiind să creeze un motiv pentru a impune seturi întregi de sancțiuni economice paralizante care să distingă, să remarce, presupusele ambiții ale lui Putin în Europa – și nu numai. Într-o manieră ideală, acestea ar fi adus Moscova în poziția unui facsimil cerșetor al modelului flexibil Elțîn sau într-un satrap neoliberal inofensiv. TOT ceea ce Statele Unite au făcut raportat la Ucraina în ultimul an a fost dictat de acest obiectiv general. Au realizat un scenariu care să le servească exact acestui scop! Cheia ar fi fost o contraacțiune rusă la o provocare ucraineană, însă de amploare incertă, care ar fi putut servi drept casus-belli pentru sancțiunile draconice și pentru obținerea cooperării depline a aliaților săi. Or, dacă ne gândim bine, Rusia este cea mai autarhică țară din lume!!! Produce aproape tot ce are nevoie și are bunuri materiale extrem de dorite, care sunt solicitate la nivel mondial și sunt necesare în special în Europa. Are, de asemenea, rezerve financiare uriașe. Prin urmare, o strategie de sancțiuni împotriva Rusiei NU poate funcționa. Americanii și-au dat seama până la urmă de greșeală și-au încercat să-i folosească pe ucraineni pentru a atrage Rusia într-o agresiune. Numai că NU există nimic în Ucraina care i-ar tenta pe ruși s-o invadeze. Tot ceea ce ar implica o intrare violentă pe un teritoriu străin poate fi executat de pe pământ rusesc prin intermediul rachetelor sau cu ajutorul forțele aeriene și marine. Nu-s strateg de profesie, dar asta-i logica simplă, firească a lucrurilor! În loc să despartă Rusia de China, SUA au făcut, din prostie pură, tot posibilul pentru a le împinge într-o alianță și mai profundă. A fost cea mai gravă eroare strategică pe care o puteau face americanii. Iar bigotismul și mintea îngustă a factorilor de decizie din Pentagon și din Departamentul de Stat, alimentați de credința în excepționalismul american, deși lipsit de orice concepție despre puterea reală, au condus la această înfrângere. E opinia mea și nu cred că greșesc exprimând-o!
Pe de altă parte, sunt ferm convinsă că Vladimir Putin n-are nevoie să aplice scenariile descrise mai sus (sau măcar unul dintre ele), fiindcă avantajul (nu numai strategic) l-a obținut atât în urma „extragerii” lui Viktor Ianukovici, cât și în urma revenirii acasă a Peninsulei Crimeea. NATO și SUA nu au capacitatea de-a înfrunta nici militar, nici economic și nici strategic Rusia! Restul… sunt povești de adormit copiii!
Hm, o mediocra analiza, exceptand iminenta degradare pe viitor a Ucrainei, lucru de care Putin este constient deci strategia sa nu poate fi alta decat sa astepte.
Ceea ce media occidentala numeste „pericolul rusesc” nu este decat o inversiune acuzatoare a statului profund – in mainile carora se gaseste organizatia NATO.
Un alt aspect il reprezinta nivelul de armament al rusilor care depaseste in multe cazuri pe cel al occidentului – amintiti-va de Donald Cook in Marea Neagra – NATO este si el constient de asta si de nr. inacceptabil daca nu catastrofic de pierderi. De-aici putem trage concluzia ca intr-adevar este o operatiune de com.
Problema poate cea mai importanta si care n-a fost mentionata, este ca Ucraina reprezinta pentru rusi ceea ce reprezinta Kosovo pentru sarbi, leaganul poporului lor. Mass media rusa precum si majoritatea populatiei considera pe ucraineni ca fiind fratii lor. Rusii sunt constienti ca problema o reprezinta guvernul oligarhic corupt de la Kiev, unde americanii au o imensa influenta.
Este deci posibil ca armata ucraineana (din care o mare parte va dezerta in primele ore ale unui eventual conflict) sa fie impinsa la un gest nesabuit, insa chiar daca rusii vor riposta, NATO se va limita la proteste diplomatice – sesiune ONU si tot bla bla-ul de rigoare.
Desi cunosc nivelul de nemernicie al psihopatilor ce alcatuiesc si servesc statul profund, deci surprizele sunt de prevazut, sper ca criza asta sa se termine precum criza rachetelor din Cuba in ’62.
Ba chiar ma rog pentru asta.
O satira:
FANTOMA LUI RICHELIEU APROAPE CĂ REZOLVĂ PROBLEMELE AMERICII
de Spengler
– Rusia și China, mon ami, fac Occidentului o favoare, a spus cardinalul Richelieu, sau, mai degrabă, un avatar al realității virtuale al lui Richelieu plutind la câțiva metri deasupra covorului meu din sufragerie.
– Dar Putin și Xi umilesc Occidentul. Putin amenință că va prelua Ucraina, iar Xi împinge Statele Unite din Marea Chinei de Sud, am mai zis eu
– Voi, americanii, nu înțelegeți nimic despre lume. Putin și Xi salvează Occidentul de propriile nebunii, m-a contrazis el.
– Asta nu are nici un sens! Am protestat.
– Voi, americanii, nu înțelegeți nimic din ceea ce se intampla in lume. Ce anume cere Putin?
Richelieu a mai adaugat: Doar ca Ucraina sa nu adere la NATO.
Și ce este NATO? Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – o alianță defensivă împotriva Uniunii Sovietice. După căderea Uniunii Sovietice, voi, americanii, ați extins NATO pentru a include Albania, Croația, România, Slovacia și statele baltice, țările mici la o mie de mile de Oceanul Atlantic și prea dispersate pentru a fi apărate. Dacă nu poți să aperi pe toată lumea într-o alianță, nu poți apăra pe nimeni.
De ce credeți că germanii și-au dezmembrat armata?, a continuat Richelieu.
Pentru că voi, americanii, ați transformat NATO într-o mlaștină umflată, indefensibilă. Sunteți la fel de proști ca hapsburgii austrieci, care au achiziționat Spania, Flandra, Napoli și Sicilia cu căsătorii dinastice inteligente. Ei au avut de două ori populația Franței în timpul Războiului de Treizeci de Ani și tot argintul Indiilor, dar Franța i-a sângerat pe uscat și a șters Spania pentru totdeauna de pe lista marilor puteri.
– Dar, cu siguranță, NATO mai are o misiune, am protestat.
Mustața virtuală a lui Richelieu s-a întors in sus furioasa.
– O misiune! O misiune! Asta’I toata misiunea! Iată declarația oficială de misiune a NATO cu privire la ceea ce numește „securitate umană:
„Conceptul de securitate umană este un astfel de rezultat. Securitatea umană este o abordare multisectorială a securității care conferă întâietate oamenilor și include subiecte precum combaterea traficului de persoane; protecția copiilor aflați în conflicte armate; prevenirea și răspunsul la violența sexuală legată de conflicte; protecția civililor; și protecția bunurilor culturale.”
Acesta are sarcina de a proteja oamenii împotriva „amenințărilor cibernetice și a schimbărilor climatice”. Este un orfelinat, o poliție morală, un muzeograf, o mănăstire de călugărițe, un circ ambulant – dar nu este o organizație militară!
-Dar cu siguranță este încă o organizație militară, de asemenea, am insistat.
-Este o pantomimă fără gust, un spectacol de circ, a spus cardinalul. NATO nu are o singură unitate superioara puterii batalionului rusesc pentru a se opune celor 280.000 de soldați bine înarmați și bine pregătiți ai armatei ruse.
Ce amenințări poate direcționa Washingtonul către Rusia?
Sancțiuni economice, când germanii și-au închis centralele nucleare și vor îngheța fără gaz rusesc?
Sau când China va cumpăra toată energia pe care Rusia o poate transporta pe uscat, la adapost de Marina Americana?
-Ce se va întâmpla? Am șoptit.
-Întrebare idioată! Ceea ce se va întâmpla este tot ceea ce se potrivește cel mai bine intereselor Rusiei! Dacă bunul simț va prevala în Occident, Putin va obține ceea ce își dorește – ceea ce credea că Rusia merita deja din 1991 – și aceasta este o garanție că Ucraina va rămâne în afara NATO.
În caz contrar, Putin va obține ceea ce își dorește prin alte mijloace. Putin gandeste la fel cu ceea ce am făcut eu în timpul Războiului de Treizeci de Ani – să comită forțe terestre doar în ultimă instanță. I-am plătit pe danezi să lupte împotriva austriecilor, iar când au eșuat, l-am plătit pe Gustavus Adolphus să invadeze Imperiul German și numai când suedezii au fost insângerați am trimis trupe franceze.
-Dar de ce, Eminență, spuneți că Putin face Occidentului o favoare?
-De aia, voi prostilor de americani, el va împinge NATO înapoi la teritoriile sale de bază și misiunea sa inițială.
De ce a transformat Washingtonul NATO într-o agenție transnațională a tuturor și nu pentru tuti?
Pentru ca era obsedat de perfecțiunea universală, de Sfârșitul Istoriei, de mileniul imaginat de democrație liberală și piețe libere, de refacerea lumii Globaliste după chipul Americii.
Aceeași nebunie milenară distruge America din interior; dacă încercați să legiferați că nimeni nu va eșua, atunci nimeni nu va reuși. O palmă puternică a lui Putin ar putea ajuta America să se trezească din visul său utopic și să facă ceva în legătură cu propriile probleme.
-Eminență, nu încalcă China drepturile omului, ale minorității sale uigure?
Ai spus Xi ii face Americii o favoare, de asemenea. Cum poate fi adevărat acest lucru?
Avatarul lui Richelieu a ramas blocat de intrebarea mea.
– Permite-mi să număr căile, a spus el.
Pentru început, China menține economia Americii pe linia de plutire: Exporturile sale de bunuri de folosință îndelungată si de zi cu zi către Statele Unite depășesc acum comenzile pentru bunuri de folosință îndelungată la producătorii americani. Fără importuri inca ieftine din China, inflația Americii ar fi mult mai rea decât este deja.
În al doilea rând, China și Rusia curăță mizeria lăsată de amestecul Americii în lumea musulmană. Washingtonul este revoltat de modul în care China tratează uigurii săi. Dar separatismul uigurilor este un efect secundar al gafelor americane. În primul rând, ați distrus statul irakian, în marele beneficiu al Iranului, și i-ați forțat pe suniții irakieni să îmbrățișeze actori nestatali precum ISIS.
Apoi l-ați răsturnat pe Qaddafi și i-ați trimis armurile libiene rebelilor sunniți din Siria. V-ați răsturnat propriul aliat Mubarak în Egipt și ați sprijinit regimul Frăției Musulmane care apoi a fost înlocuit. Apoi ați fugit din Afganistan, lăsând 80 de miliarde de dolari din armele voastre în mâinile talibanilor”, a spus cardinalul.
Ați aprins o insurgenție sunnită de la Noshaq la Nabi Yunis și ați distrus echilibrul de putere care conținea Iranul. Vă imaginați că acest lucru a trecut neobservat în Xinjiang?
Așa-numita primăvară arabă a ridicat speranțele separatiștilor uiguri; mii dintre ei s-au luptat cu jihadul sunnit din Siria. Desigur, sensibilitatea voastră occidentală se revoltă la modul Chinei de a forța aparent asimilarea minorităților.
Dar amintiți-vă că chinezii care scriu cu aceleași caractere vorbesc încă sute de dialecte reciproc neinteligibile, ceea ce înseamnă că Yue, Hakka și Wu și zeci de alte minorități și-au păstrat identitatea etnică mai bine decât galezii, bretonii sau wendii.
Războaiele voastre pentru a aduce democrația în Irak, Afganistan Siria și Libia au ucis milioane de civili. SUA îi plange pe uiguri de sub mâna dură a Beijingului, dar nu îi plange și mai mult pe afganii care vor muri de foame în această iarnă cand conturile lor de zeci de bilioane in dolari sunt inca blocate in bancile americane.
Desigur, a adăugat Cardinalul, rușii și chinezii sunt îngeri ai milei pe langa criminalul tău stapan. Si eu am înfometat provincii întregi în canibalism; când războiul de treizeci de ani s-a încheiat, erau doar jumătate din numărul germanilor de când a început razboiul.
-Te rog, Eminența – spune-mi ce ar trebui să facă America acum! Am implorat.
– Voi, americani nesăbuiți – mereu în căutarea soluției simple! Richelieu a șuierat. De fapt, există un lucru simplu pe care îl puteți face astăzi, care vă va rezolva toate problemele …
Înainte ca Richelieu să termine propoziția, scânteile au zburat peste covor si fum s-a facut; cardinalul a dispărut și în locul său a apărut o imagine holografica de dimensiuni dirijabile a lui Donald Trump. Avatarul fostului președinte a strigat și a gesticulat, dar cuvintele sale au fost înecate de tema din filmul „Rocky”.
M-am trezit printre o grămadă de cutii goale de bere Bud Light.
Source: https://asiatimes.com/2022/02/richelieus-ghost-almost-solves-americas-problems
Traducerea: CD