În data de 09.03.2023, Rusia a executat un atac cu peste 80 de rachete asupra diferitelor ținte din Ukraina. Dintre acestea, 6 au fost de tip Kinzhal (rachete balistice hipersonice intrate în serviciu în decembrie 2017, ca parte a celor 6 noi arme strategice rusești). Ele au lovit ținte speciale. Una dintre ținte se pare că a fost reprezentată de un “Post subteran de comandă de rezervă al fostului district militar Carpatic” situat la o distanță de 50-60 Km de Lyov, în vestul Ukainei. Această facilitate discretă, situată la peste 100 metri adâncime, departe de linia frontului, bine protejată și dotată cu sisteme moderne de comunicații și apărare antiaeriană a fost aleasă de forțe din vest, aliate Ucrainei, odată cu izbucnirea ostilităților în Donbass (2014). Locația era protejată de echipamente antiaeriene NASAMS (americane) și IRIS-T (germane).

Rachetele Kinzhal au fost lansate de pe interceptoare Mig 31BM/K. Fiecare lovitură Kinzhal avea un focos de 500 Kg și o greutate totală de 4 400 Kg. Viteza de deplasare depășește Mach 10 (de 10 ori viteza sunetului) implicit impactul rachetei care are o manevrabilitate sporită, se produce cu o energie cinetică imensă – aproape 17 Gigajouli excluzând detonarea celor 500 Kg exploziv deținut de focos. Precizia loviturii permite o abatere de maxim 1 metru. Prima lovitură a penetrat profund spre buncăr apoi a explodat. A doua lovitură a continuat penetrarea profundă și a explodat. 40 cadavre au putut fi recuperate. Se estimează că în buncărul distrus există încă 160 cadavre de diferite naționalități, militari ai diverselor state cu rol de comandă, coordonare și control precum și reprezentanți ai companiilor private care sprijineau comunicarea și transmisia datelor. Echipamentele antiaeriene IRIS-T și NASAMS nu au putut reacționa. Datorită vitezei colosale pe traiectorie, Kinzhal era practic imposibil de interceptat cu sistemele avute în dotare în zona țintă. Kinzhal are de peste 432 de ori energia cinetică de croazieră a unei rachete Tomahawk, fiind în același timp de trei ori mai grea și de aproape douăsprezece ori mai rapidă.

Zvonurile inițiale greu de crezut cu privire la eveniment încep să se înmulțească și detalii apar pe zi ce trece. Un eveniment posibil petrecut a devenit foarte probabil a se fi întâmplat și probabil va deveni certitudine în istoria războiului din Ukraina. Evenimentul este extrem de grav și totodată important în privința evaluării capabilităților militare ruse, a posibilelor contramăsuri ce pot fi adoptate (dacă sunt) și a evaluării vulnerabilității unor potențiale ținte. De asemenea, gurile rele menționează faptul că, încrederea sporită în invulnerabilitatea locației atacate a dus la grave erori de protecție contrainformativă, autovehicule ale ofițerilor ce operau în buncăr fiind parcate chiar pe timp de zi în proximitatea locației, ca o carte de vizită a celor ce lucrau acolo, oferind practic pe tavă tehnicii IMINT detalii ce nu ar fi trebuit să apară. Timpul ne va lumina – dacă evenimentul este parte a războiului informațional, o posibilitate, o probabilitate crescută sau o certitudine. Ca o paralelă, o certitudine este faptul că, în data de 19.03.2022, Kinzhal a fost folosit pentru prima oară în Ukraina în distrugerea unui depozit de arme și muniții subteran, limitrof orașului Deliatyn. Atunci operațiunea a fost un succes. Depozitul fusese folosit anterior pentru stocarea armamentului nuclear al Uniunii Sovietice, implicit prezenta caracteristici de protecție balistică avansată specifice destinației. Acest fapt sporește credibilitatea evenimentului discutat în prima parte a materialului.

Geo Stroe,
fondator

”Dacia va renaște în România prin adevăr, dreptate, muncă și credință!”