soldati rusiCentrul de sondare a opiniei publice din Rusia (VTsIOM) a efectuat noi măsurători ale sentimentului patriotic la rusi și a constatat că două treimi (65%) dintre respondenți sunt gata sa trimita la razboi cu o țară vecină pe fratele, fiul sau alta ruda de sex masculin, iar 56% sunt dispuși să ofere bani statului pentru operațiuni militare.

Participanții au fost întrebați: „Imaginați-vă o situație în care mâine începe un război cu o țară vecină și fiul, fratele, sotul sau alta ruda apropiată a primit citație la biroul de recrutare. Ce l-ați sfătui să faca?”

Raspunsul „il trimit pe front” au dat 49% dintre respondenți (60% dintre bărbați și 39% dintre femei).

Al doilea răspuns cel mai popular a fost: „Plec în armată, dar daca este posibil în unitatile din spatele frontului” (16%, inclusiv 12% dintre bărbați și 20% femei).

Doar 15% si-ar sfătui ruda apropiata să nu meargă la razboi.

De asemenea, participanții au fost rugati să-și imagineze o alta situație: „Mâine începe un război cu o țară vecină și președintele nostru face apel la toți rușii să contribuie financiar cu un sfert din salariu pentru finantarea razboiului. Guvernul promite să întoarcă banii după război. Ce ați face în această situație?”.

Majoritatea respondenților au spus ca vor spirjin statul: 39% au fost de acord să cedeze statului un sfert din salariu. Alti 17% sunt dispuși să aloce mai putin de un sfert din venitul lor. Refuza sa finanteze razboiul doar 31% dintre respondenți.

Crimeea e a nostraÎn general, nivelul de patriotism în Rusia rămâne ridicat: sentimentele patriotice sunt împărtășite de 80% dintre respondenți. Alti 18% au spus ca nu se simt  patrioți, 2% au fost indeciși. Este de remarcat faptul că „indicele patriotismului” a scazut totusi dupa, de la 72 de puncte în 2014, la 62 de puncte în 2016. Indicele se bazează pe întrebarea: „Spune-mi, te simți ca patriot rus sau nu?” Indicele se măsoară în puncte și poate varia de la -100 până la 100. Cu cât valoarea indicelui este mai mica, cu atat scade nivelul patriotismului, sustin sociologii.

Sondajul a fost realizat între 18-19 iunie pe un esantion de 1.600 de persoane din 130 de localități din Rusia.

Amintim ca, recent, Vladimir Putin a declarat ca patriotismul este ideea națională care ii uneste pe rusi.