Mihai Vinereanu

05:05 (Acum 11 ore)

către Ion, mine

Comentariu la

O anecdotă cu tâlc

Un tânăr bate la ușa unui mare savant în Talmud.
– Rabbi, vreau să studiez Talmud-ul.
– Vorbești aramaică?
– Nu.
– Ebraică?
– Nu.
– Ai studiat vreodată Torah?
– Nu, Rabbi, dar am absolvit Harvard cu summa cum laude în filosofie și mi-am luat doctoratul la Yale. Aș dori să-mi completez educația cu puțin Talmud.
– Mă-ndoiesc că ești pregătit pentru Talmud. Este cea mai cuprinzătoare și adâncă dintre cărți. Dacă dorești, te voi testa în domeniul logicii iar dacă treci testul, te voi învăța Talmud-ul.
– Bine. Sunt foarte bine pregătit în domeniul logicii.
– Prima întrebare: doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Spărgătorul cu fața murdară.
– Greșit. Cel cu fața curată. Fii atent la logică. Spărgătorul cu fața murdară se uită la cel cu fața curată și se gândește că fața lui e curată. Cel cu fața curată se uită la cel cu fața murdară și se gândește că fața lui e murdară. Așadar, cel cu fața curată se spală.
– Foarte isteț. O altă întrebare, te rog.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Am stablit asta. Spărgătorul cu fața curată se spală.
– Greșit. Amândoi se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Așadar, spărgătorul cu fața curată se spală. Când cel cu fața murdară îl vede spălându-se, își dă seama că și fața lui trebuie să fie murdară. Așadar, amândoi se spală.
– Nu m-am gândit la asta. Te rog, încă o întrebare.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Ei bine, știm că amândoi se spală.
– Greșit. Nici unul nu se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Dar când cel cu fața curată nu se obosește să se spele, nici el nu se spală. Prin urmare, nici unul nu se spală. După cum vezi, nu ești pregătit pentru Talmud.
– Rabbi, te rog, mai supune-mă unui test.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Nici unul!
– Greșit. Poate acum vei recunoaște de ce nici Harvard nici Yale nu te pot pregăti pentru Talmud. Spune-mi, cum este posibl ca doi bărbați să coboare prin acelaș horn iar unul iese cu fața curată în timp ce celălalt are fața murdară?
– Dar tocmai mi-ai dat patru răspunsuri contradictorii la aceeași întrebare. E imposibil!
– Nu, fiule, acesta-i Talmud-ul.
***

Comentariul dlui MV

Acest dialog este, după părerea mea, un exemplu tipic în care se reflectă conflictul dintre două modalități de gândire: cea de tip european si cea talmudică. „Logica” pe care se bazează primele trei interpretări aduse în discuție de rabin se bazează de anumite derapaje logice care sânt introduse în mod intenționat învățatul talmudist, fără ca tânărul interlocutor să bage de seamă.
Cine are noțiuni elementare de logică stie că ORICE RAȚIONAMENT LOGIC AJUNGE LA O CONCLUZIE FALSĂ DACĂ PREMISA (SAU UNA SAU MAI MULTE PREMISE) DE LA CARE PORNESTE ESTE FALSĂ, CHIAR DACĂ RAȚIONAMENTUL SE DERULEAZĂ CORECT. Aceasta este o axiomă care nu are niciun fel de excepții. În primele trei cazuri premisa este falsă: anume că nu este  posibil ca doi indivizi care au străbătut un horn plin cu funingine să iasă din acel horn si să aibă fața curată sau cu atât mai mult unul din ei să aibă fața murdară, iar celălalt nu, ca în cazul de față. Cu toate acestea rabinul nu ezită să extragă trei variante diferite ale căror concluzii „logice” sânt false întrucât premisele de la care pornesc sânt, de asmenea, false. El stie foarte bine că premisa este falsă asa cum afirmă la sfârsit, desi tânărul rămâne total perplex până la sfârsit fără să înțeleagă trucurile interlocutorului său. Cu alte cuvinte, rabinul stia foarte bine cum trebuia pusă problema încă de la început.
Ceea ce este si mai tragic este faptul că de aproape 2000 de ani ne confruntăm cu astfel de premise false si de cele mai multe ori nu sântem constienți de acest fapt ca si tânărul din povestea noastră si când spun asta mă gândesc la ideea după care biblia ar fi cuvântul lui Dumnezeu si că evrei sânt poporul ales ca să menționez doar două din aceste premise false. Evident că pe baza unor astfel de premise false se pot trage tot felul de concluzii false asa cum am arătat mai sus.
Noua Ordine Mondială se bazează în mare parte si pe aceste două premise false. Am arătat cu altă ocazie că situația din Siria, crearea ISIS si toate nenorocirile care decurg de aici au ca punct de pornire un scurt paragraf din biblie în care ni se relatează că dumnezeul biblic în mărinimia sa promite lui Avram (pentru urmasii săi) tot teritoriul aflat între Nil si Eufrat  (Facerea, 15:18). Musulmanii invadează Europa cu milioanee, iar Angela Merkel amenință guvernele europene cu audecerea în fața justiției pe cei care refuză să accepte cotă parte de refugiați. Dumneeai are era un plan de împlinit. Pare absurd, într-o logică normală, dar nu în “logica” talmudică: biblia este cuvântul lui “dumnezeu” si cuvântul său trebuie împlinit întocmai. Cu toate acestea, se stie că bilbia a fost scrisă, după întoarcerea evreilor din exilul babilonian de către scribi (preoți) evrei din acea vreme, cel puțin în forma în care o avem astăzi. Deci biblia nu este nicicum cuvântul lui Dumnezeu. ci doar mai mult sau mai puțin creația unor evrei întorsi din Babilon unde au fost în cntact cu marea cultură babilonană de la acea vreme din care s-au inspirat, la care au mai adăugat câte ceva din propria lor imaginație (ca în cazul de față) că de… nu se stie când va prinde bine! Si uite că le prinde bine acum! Lor, dar nu si nouă, de bună seamă.
Faptul că mulți oameni nu prea gândesc logic se datorează mult faptului că în scoală nu se face deloc logică, la niciun nivel, cu excepția faculăților de filosofie, dar si acolo insuficient. De aceea, eu as propune ca logica să se studieze în liceu sau chiar din clasele secundare. Se stie că matematica este stiința care se bazează poate cel mai mult pe logică, matematica este numită uneori si logică cantitativă. Cu toate acestea logica stă (sau trebuie să stea) la baza tuturor stiințelor, întrucât tot ce se petrece în univers are loc în urma unor procese logice care de multe ori pot fi captate în formule matematice.
De ce nu se studiază logica în scoli? Poate tocmai de aceea ca oamenii să nu înceapă să gândească logic si să nu se mai lase păcăliți.