CD
1.193 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
SUDAN – RISC MARE DE ACCIDENT BIOLOGIC
Reuters

În ciuda unui armistițiu convenit, luptele dintre armata Sudanului și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) din Sudan sunt în desfășurare. Iar cea mai recentă știre este că o unitate națională de sănătate care stochează agenți patogeni de rujeolă și holeră pentru producția de vaccin a fost preluată de una dintre părțile în conflict.

Reuters a raportat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a Națiunilor Unite (ONU) a declarat că situația este „în urma confiscării de laborator, care a avut loc după ce mai mulți străini și localnici au fugit din capitala volatilă Khartoum.
OMS nu a oferit detalii despre ce parte a luptei a capturat biolaboratorul, care conține și o bancă de sânge majoră pentru Sudan. Tot ce știm este că a existat un exod în masă din a treia țară ca mărime a Africii, exacerbant temerile că orice civili care aleg să rămână vor fi în pericol odată ce armistițiul de trei zile se încheie joi.
„Confruntările au paralizat spitale și alte servicii esențiale și au lăsat mulți oameni blocați în casele lor cu rezerve de alimente și apă în scădere”, precizează presa. „OMS a raportat 14 atacuri asupra unităților de sănătate și mută personalul în siguranță.”

Coaliția politică face apel la grupurile umanitare să ajute la restabilirea apei și a electricității în Sudan
Biroul umanitar al ONU (OCHA) a anunțat că penuria de alimente, apă, medicamente și combustibil devine „extrem de acută”, în timp ce prețurile la bunuri de bază, cum ar fi apa îmbuteliată, cresc vertiginos.

Situația se înrăutățește atât de mult încât Yassir Arman, o figură de frunte într-o coaliție politică civilă numită Forțele pentru Libertate și Schimbare (FFC) a lansat o cerere publică pentru ca grupurile umanitare și comunitatea internațională să facă tot ce este necesar pentru a ajuta la restabilirea apei și a energiei electrice. în Sudan, precum și pentru a aduce generatoarele atât de necesare la spitalele locale.
„Sunt cadavre împrăștiate pe străzi și oameni bolnavi care nu găsesc medicamente, fără apă sau electricitate”, a spus Arman. „Oamenilor ar trebui să li se permită să-și îngroape morții în timpul încetării focului”.

Potrivit ONU, este de așteptat ca sute de mii de oameni să ajungă să fugă din Sudan în țările vecine, potențial creând probleme și acolo.
Mulți dintre acești oameni spun că se simt abandonați, fără nicăieri în care să meargă, în timp ce așteaptă ceea ce ar putea deveni și mai mult conflict și vărsare de sânge în zilele următoare.

„De ce ne abandonează lumea într-un timp de război?” s-a plâns Sumaya Yassin, în vârstă de 27 de ani, care a acuzat în continuare puterile străine că sunt egoiste.
„Oamenii sudanezi se tem că ar putea exista practici neetice în războiul împotriva civililor și folosirea civililor ca scuturi umane”, a adăugat un alt bărbat din Khartoum, care s-a numit Ahmed. „Acestea sunt temerile noastre după evacuarea expatriaților.”

De când luptele au izbucnit pentru prima dată pe 15 aprilie, zeci de mii de sudanezi au fugit deja spre Ciad, Egipt, Etiopia și Sudanul de Sud, chiar dacă condițiile din aceste locuri rămân incerte.
Între timp, Khartoum a devenit un oraș fantomă cu foarte puțini oameni care încă așteaptă acolo să vadă ce se întâmplă.

„Nu a mai rămas nimic în magazine, nici apă, nici mâncare”, a spus o persoană. „Oamenii au început să iasă înarmați, cu topoare, cu bețe… Situația a devenit foarte periculoasă, inclusiv în zonele care nu sunt bombardate”.

La laboratorul care a fost preluat, Nima Saeed Abid de la OMS a spus că tehnicienii de la Laboratorul Național de Sănătate Publică au fost dați afară, ceea ce a lăsat unitatea într-o poziție precară.
„Și există un risc mare de pericole biologice, deoarece în acel laborator avem deja izolate, avem izolate de rujeolă, precum și izolate de holeră”, a avertizat Abid.

Sursa: http://www.stationgossip.com/2023/05/un-warns-about-high-risk-of-biological.html

Traducerea: CD