Generalul american de top avertizează: China crește armata la o „rată serioasă și susținută”

11 iunie 2021 Actualizat: 11 iunie 2021
mai mare mai mic

Principalul general american a avertizat joi că regimul chinez își crește capacitatea militară într-o „rată foarte serioasă și susținută” și a spus că ar putea reprezenta o amenințare la adresa stabilității și păcii la nivel mondial.

Generalul armatei Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a spus că este necesar ca Statele Unite să „păstreze avantajul nostru competitiv și tehnologic” asupra Partidului Comunist Chinez ( PCC ), care vine după ce președintele Joe Biden și șeful Pentagonului Lloyd Austin au ridicat similar îngrijorări în ultimele zile cu privire la retorica venită de la PCC – întrucât Statele Unite și China au rămas intransigente cu privire la Taiwan, încălcările drepturilor omului ale PCC și disputele privind teritoriul.

Austin a declarat senatorilor joi că cererea de apărare a lui Biden, de 715 miliarde de dolari, este necesară pentru a răspunde provocării ridicate de regimul „din ce în ce mai asertiv”.

„Solicitarea este determinată de recunoașterea noastră că concurenții noștri – în special China – continuă să își dezvolte capacitățile”, a spus Austin în timpul unei audieri cu Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului. „Trebuie să depășim aceste progrese pentru a rămâne un factor de descurajare credibil pentru conflictele din întreaga lume.”

Milley a remarcat, de asemenea, că cheltuielile totale combinate pentru apărare din China și Rusia sunt mai mari decât cele din Statele Unite, deși nu a spus cum a ajuns la această concluzie în timpul ședinței. Dar, în afară de aceasta, China reprezintă amenințarea militară „numărul unu” pentru Statele Unite, a adăugat el.

La începutul acestei luni, un grup bipartisan de senatori a vizitat Taiwanul și a declarat că Statele Unite vor furniza națiunii insulare 750.000 de doze de vaccin COVID-19. Aceasta a determinat o serie de declarații belicoase din partea oficialilor chinezi, inclusiv a Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din China, care a pretins că Statele Unite „subminează grav” stabilitatea în regiune.

Wu a amenințat atunci că oricine – fără a furniza nume – care îndrăznea să „despartă Taiwanul de China” va vedea un „atac hotărât” din partea armatei chineze. PCC a susținut de multă vreme că Taiwan îi aparține, în timp ce Taiwan a afirmat că este o națiune suverană, democratică. Deoarece regimul crede că Taiwanul face parte din teritoriul său, se opune oricărui guvern sau organism mondial să stabilească legături cu națiunea insulară.

Avioane militare din China
Avioane de vânătoare J15 pe singurul portavion operațional din China, Liaoning, în timpul unui exercițiu pe mare în aprilie 2018. (China OUT / AFP prin Getty Images)

Comentariul lui Milley vine la câteva luni după ce un alt comandant de top al SUA, adm. Philip Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a avertizat același panou al Senatului că armata Chinei amenință dominarea SUA în Pacific.

„Echilibrul militar din Indo-Pacific devine din ce în ce mai nefavorabil pentru Statele Unite și aliații noștri”, a spus Davidson, adăugând: „Poziția noastră de descurajare în Indo-Pacific trebuie să demonstreze capacitatea, capacitatea și voința de a convinge Beijingul fără echivoc, costurile realizării obiectivelor lor prin utilizarea forței militare sunt pur și simplu prea mari. ”

PCC este, de asemenea, capabil să proiecteze din ce în ce mai multă putere navală în Oceanul Indian, precum și în Cornul Africii, a declarat generalul Stephen Townsend, șeful Comandamentului SUA Africa, la jumătatea lunii aprilie.

„Prima lor bază militară de peste mări, singura lor, se află în Africa și tocmai au extins-o prin adăugarea unui debarcader semnificativ care poate susține chiar și portavioanele lor în viitor. În jurul continentului, ei caută alte oportunități de bază ”, a declarat Townsend Comitetului pentru Servicii Armate al Casei la acea vreme.

Senatul a adoptat marți un proiect de lege de aproape 250 de miliarde de dolari pentru a investi în producție și tehnologie pentru a concura cu Beijingul, care include cheltuieli de aproximativ 190 de miliarde de dolari. O mare parte din acești bani vor merge pentru cercetare și dezvoltare la universități și alte instituții.