CD
102 aprobate

dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

SUA NU MAI POT RECUPERA DECALAJUL GEOPOLITIC
de Zamir Awan

Geopolitica se schimbă rapid, iar SUA nu o pot recupera. Renașterea Rusiei și ascensiunea Chinei au transformat lumea unipolară într-una multipolară. Rusia și China echilibrează puterile. SUA nu mai este o superputere unică în lumea unipolară. SUA trebuie să înțeleagă realitățile și să-i accepte și pe ceilalți.

Cu toate acestea, SUA caută mereu instrumente învechite din setul de instrumente al Războiului Rece, discreditându-i frecvent pe alții și provocând conflicte cu minciunile pe care le-au fabricat. SUA folosește prejudecățile și mass-media perceptibilă ca instrument de promovare a propriei narațiuni, care se bazează pe știri false, fabricarea de povești și denaturarea faptelor și realităților.

O astfel de practică periculoasă reflectă înțelegerea inexactă a Washingtonului cu privire la China și a relatiei China-SUA și reflectă ignoranța acestor politicieni americani cu privire la situațiile internaționale. Aceasta va duce doar la o pierdere de toate părțile și va fi abandonată in uitare.
În mod similar, mass-media este, de asemenea, supra-angajată în propaganda anti-Rusia, vaduvindu-și propriul popor de realitățile terestre și distorsionând imaginea rusă. Ei ascund imaginea pozitivă a Rusiei și subliniază doar aspecte negative.

De fapt, ei proiectează Rusia ca pe o amenințare și defăimează contribuția Rusiei la evoluțiile globale și la umanitate.
Cea mai mare dorință a lor este să despartă Rusia și China și apoi să le învingă unul câte unul. Ei încearcă să creeze o neînțelegere între Rusia și China. De asemenea, se incearca cu stimulente sa atraga pe fiecare dintre ele separat pentru a le slăbi cooperarea și a ee izola una de celălalta.

Congresmanul american Michael McCaul a emis recent un așa-numit raport care a făcut din nou furori, despre „teoria scurgerilor de la laborator Wuhan”. Raportul a exagerat bugetul Institutului de Virusologie din Wuhan pentru aerul condiționat centralizat de cca. 1.000 de ori numai pentru a demonstra că există ceva „neobișnuit” în acest sens. În timp ce, există rapoarte despre originea COVID-19 care arată că acesta a fost originar din America și apoi transportat în China în mod intenționat.
Secretarul american al Comerțului a sărbătorit primele zile ale răspândirii virusului în China, deoarece va crea oportunități pentru America, este la dosar că el sărbătorea cu bucurie pandemia în China.

Într-o scrisoare deschisă, fostul secretar de stat adjunct al SUA Christopher Ford a confirmat că, din decembrie 2020 până la începutul lunii ianuarie 2021, sub conducerea fostului secretar de stat american Mike Pompeo, Biroul de Planificare a Politicilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA a instruit oficialii relevanți să ocolească oamenii de știință, biologi pentru a raspandi acest argument fals în interiorul Departamentului că coronavirusul este un agent biologic dezlănțuit în mod deliberat asupra lumii de către guvernul chinez.

Există mai multe astfel de cazuri. Într-un cuvânt, fabricarea și răspândirea zvonurilor de către acești politicieni americani sunt total imorale.
În plus, unele organizații media americane s-au alăturat, de asemenea, „spectacolului de urmărire a originii” al acestor politicieni americani și au jucat un rol foarte indecent, citând frecvent in așa-numitele rapoarte de informații și oficiali anonimi cu insinuări.

Pentru a începe un nou Război Rece împotriva Rusiei și Chinei, unii politicieni americani fac probleme cu toate mijloacele posibile. Unele întreprinderi chineze au fost listate ca companii militare chineze comuniste doar pentru că guvernul chinez a acordat distictii si medalii vre-o dată fondatorii lor.
S-a spus că unii studenți chinezi au un trecut militar și au fost repatriati din SUA doar pentru că au pastrat fotografii ale pregătirii militare pe telefoanele lor, un curs obligatoriu pentru studenții chinezi,.

Sancțiunile pentru motive false sunt impuse Rusiei cat și interzicerea exporturilor rusești pentru a afecta economia în creștere. În special, prevenirea aprovizionării cu gaze a Rusiei către UE. Folosind scuze șchioape, companiile rusești sunt puse pe lista neagră cat și persoane fizice, pentru a le împiedica să călătorească sau să exporte.
Folosind povești fabricate pentru a da vina pe Rusia pentru încălcări ale drepturilor omului doar pentru a-și justifica sancțiunile. Pentru a convinge mai mulți cetățeni americani și oameni din întreaga lume să creadă că Rusia și China sunt adevărați dușmani ai SUA și să bage discordie între Rusia și China și celelalte țări.
Ei nu numai că au cerut Washingtonului să extindă Fondul de Contraatac de Influență impotriva Rusiei și al Chinei, dar au mobilizat și mass-media, think tank-urile și întreprinderile pentru a lansa un război mediatic cuprinzător împotriva lor.

Chiar în SUA, voci raționale avertizează pericolul de a aliena cu amenințarile Rusia si China. Bruce Jentleson, William Preston si alti profesori de Politica Publica și Științe Politice de la Universitatea Duke, au remarcat că amenințarea Rusia-China este umflată în mod contraproductiv pentru strategia de politică externă și denaturează politica internă în mod periculos.
Ar fi absurd și periculos să aplicăm „cartea de joc a Războiului Rece” în lumea în schimbare de astăzi. Accesul la informații a schimbat percepția publică, iar atunci când, oamenii înțeleg că Guvernul lor denaturează în mod deliberat faptul, pentru a maligniza Rusia-China, efectul s-ar putea întoarce împotriva lor.
Exagerarea excesivă ar putea deveni contraproductivă, chiar le afecteaza și credibilitatea.

În lumea de astăzi, unde globalizarea economică are loc într-o manieră profundă, țările văd interese integrate. Cererea de cooperare între toate națiunile este în creștere, mai degrabă decât să scadă atunci când lumea se confruntă cu riscuri din ce în ce mai mari.
Ideea noului război rece nu este acceptată de nicio națiune civilizată, iar oamenii din întreaga lume resping o astfel de abordare.

În schimb, cooperarea, respectul reciproc, coexistență și evoluțiile colective și prosperitatea reprezintă o opțiune optimă disponibilă. Sper, ca conducerea din SUA, poate înțelege sentimentele publice și isi va schimba comportamentul său coercitiv, bazat pe conspirație distorsionata tipic Războiului Rece.

Sursa: https://orientalreview.org/2021/09/29/the-us-can-not-catch-up-with-the-rapidly-changing-geopolitics

Bio:
Profesorul Zamir Ahmed Awan, sinolog, fost diplomat, academician, cercetător, activist pentru pace, geo-analist, lector al Centrului pentru China și Globalizare, Islamabad, Pakistan.

Traducerea CD