CD
1.342 aprobate
denitsoc@gmail.com
149.102.242.180
.

SUA RISCĂ UN GRAV RĂZBOI PE TEHNICĂ CU CHINA

– Dependența SUA de componentele chineze înseamnă că industria de apărare și infrastructura critică ar putea fi în curând pe linia focului
De David P. Goldman – 16 septembrie 2023

China are capacitatea de a provoca dureri tehnologice economiei SUA.
America nu are fabrici sau forță de muncă calificată pentru a înlocui importurile chineze care sprijină contractorii de apărare și infrastructura de bază, lăsând economia SUA vulnerabilă la vătămări în cazul unui război comercial total cu China, au declarat oficiali corporativi și guvernamentali.

De aceea, este puțin probabil ca oficialii administrației Biden să asculte apelurile de la șoimii antichinezi de a tăia complet sectorul semiconductorilor din China de tehnologia americană.
Un grup de 10 republicani proeminenți ai Camerei au scris Departamentului de Comerț al SUA pe 14 septembrie cerând oprirea exporturilor americane de tehnologie de cip către China, susținând că controalele la export impuse în octombrie 2022 au fost ineficiente si trebuiesc intarite.

Scrisoarea republicanilor a citat „rapoarte recente conform cărora Huawei Technologies Co. a dezvoltat un smartphone care conține cipuri de 7 nanometri (nm), capabile să suporte 5G, produse de Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), deținută de statul chinez. ”

„Suntem extrem de îngrijorați și perplexi de incapacitatea Biroului pentru Industrie și Securitate (BIS) de a redacta și aplica în mod eficient regulile de control al exporturilor împotriva infractorilor, în special China”, se mai spune în scrisoare.
“Semianalysis.com”, un website proeminent al industriei de cipuri, a declarat: „Sancțiunile SUA au eșuat.

A numit cipul de 7 nanometri al Huawei „incredibil din punct de vedere tehnic” și „un cip mai bine proiectat decât își dau seama majoritatea din Occident”, cu capabilități similare celor mai bune procesoare AI de la Nvidia și Qualcomm.
Acesta a remarcat că cipul a fost produs cu randamente ridicate, „fără acces la proprietatea intelectuală de ultimă oră din SUA și împiedicat în mod intenționat”.

Mate60 Pro de la Huawei are un cip de ultimă generație
Nimic cu excepția unei interdicții complete de export pentru fiecare categorie de echipamente semiconductoare ar opri progresul Chinei, a concluzionat website-ul.
„Jumătate de măsuri nu vor funcționa, dar un atac pe scară largă va face astfel încât costul replicării lanțului de aprovizionare cu semiconductori pe plan intern să fie aproape imposibil. Deși nu susținem în mod specific niciuna dintre acestea, este clar că Occidentul poate încă opri ascensiunea Chinei dacă se iau măsuri decisive”, a scris acesta.

SUA nu pot împiedica China să producă cipuri de ultimă generație, precum noul procesor Kirin 9000, dacă nu oprește fabricarea de semiconductori din China. Acest lucru ar presupune perturbarea masivă nu numai a industriei semiconductoarelor, ci și a zecilor de industrii care depind de aceasta, cu consecințe economice grave.

Este departe de a fi clar că SUA ar fi capabile să înroleze aliați precum Japonia, Coreea de Sud și Țările de Jos. Administrația Biden a acceptat cererile coreene de a-și menține fabricile de cipuri existente în China.
ASML din Olanda, principalul producător de mașini de litografie pentru producerea de cipuri, nu își va vinde cele mai avansate echipamente în China, dar continuă să vândă dispozitivele Deep Ultraviolet (DUV) pe care SMIC le-a folosit pentru a produce noul cip Huawei.

Chiar dacă SUA ar putea convinge alte țări să se alăture unui boicot total al echipamentelor de fabricare a cipurilor către China, SUA nu sunt singura țară care poate duce un război economic. Impactul perturbator asupra economiei mondiale ar fi incalculabil și un posibil rezultat ar fi paralizia infrastructurii critice din SUA.

Discuția publică despre posibilele represalii ale Chinei împotriva controalelor suplimentare ale exporturilor din SUA s-au concentrat pe o posibilă interzicere a utilizării telefoanelor Apple de către oficialii guvernului chinez. Cu toate acestea, vulnerabilitatea americană este evidentă sub forma a mii de componente critice utilizate în infrastructura critică și industria de apărare din SUA.

SUA au importat 33 de miliarde de dolari în bunuri de capital din China pentru generarea și distribuția de electricitate în 2022, articole care nu mai sunt fabricate în SUA.
Înlocuirea producției interne cu aceste articole ar presupune timpi lungi de livrare și costuri exorbitante, spun oficialii industriali. În cazul unui război comercial la scară largă, o interdicție chineză asupra componentelor critice ar putea paraliza infrastructura de bază a SUA.

„Vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare pentru infrastructura critică este acută și autoprovocată. SUA și aliații săi și-au permis să devină captivi ai cartelurilor chineze care controlează producția de componente electronice, magneți de mare putere, plăci de circuite imprimate, computere, drone, metale cu pământuri rare, turbine eoliene, celule solare, telefoane celulare și baterii cu litiu…

De fapt, aproape fiecare element al rețelei inteligente digitale bazate pe tehnologie depinde de componentele fabricate din China”, a scris în aprilie Brien Sheahan, un fost oficial de top al reglementărilor energetice din SUA.
Contractorii americani de apărare depind, de asemenea, foarte mult de China.

Într-un interviu din 19 iunie pentru Financial Times, CEO-ul Raytheon, Greg Hayes, a declarat că compania sa are „câteva mii de furnizori în China și decuplarea” este imposibilă. Putem reduce riscul, dar nu putem decupla”, adăugând că el crede că acesta este cazul „pentru toată lumea” în producția din SUA.

Hayes a adăugat: „Gândiți-vă la comerțul de 500 de miliarde de dolari care merge din China în SUA în fiecare an. Peste 95% din materialele sau metalele pământurilor rare provin din China sau sunt prelucrate în China. Nu există alternativă. Dacă ar trebui să ne retragem din China, ne-ar lua mulți, mulți ani pentru a restabili această capacitate fie pe plan intern, fie în alte țări prietene.”

Raytheon produce rachete de croazieră Tomahawk, rachete aer-sol Maverick, rachete antitanc Javelin și alte elemente de bază ale arsenalul american.
Între timp, încercările americane de a reduce dependența de lanțurile de aprovizionare străine pentru bunuri critice au stagnat. TSMC din Taiwan, cel mai mare producător de cipuri din lume, a acceptat subvenții în numerar și credite fiscale de 15 miliarde de dolari de la administrația Biden pentru a construi o fabrică în Arizona, dar lipsa de forță de muncă calificată a întârziat fabricarea până în 2025.

Aceleași blocaje ar împiedica eforturile SUA de a înlocui componentele chineze în infrastructura critică. SUA se confruntă cu o pungă de aer în oferta de forță de muncă calificată în următorii doi ani.
„Adevărul este că 22% dintre muncitorii de producție calificați existenți se vor pensiona până la sfârșitul anului 2025. Acest lucru ar putea duce la până la 2 milioane până la 3,5 milioane de locuri de muncă neocupate în producție până în 2025”, potrivit companiei de consultanță HBK.

Capitalul american al echipamentelor de producție a rămas stagnant din 2000, conform calculelor Rezervei Federale.
Comenzile din SUA pentru echipamente de producție au fost constante, între 1,5 și 2 miliarde de dolari pe lună, aproximativ jumătate din nivelul de dinainte de recesiunea din 2008.

Pe măsură ce rata de creștere a capitalului de producție s-a prăbușit, deficitul comercial al Americii a crescut.
Este adevărat că China depinde în continuare de Occident pentru o mare varietate de echipamente de fabricare a cipurilor, în timp ce SUA depind de China pentru un număr mare de intrări de bunuri de capital. Ambii sunt capabili să se rănească unul pe celălalt.

Întrebarea este dacă o vor face.
Oficialii administrației Biden sunt foarte conștienți de vulnerabilitățile americane și sunt reticenți în a împinge războiul tehnologic împotriva Chinei până la represaliile chineze.
Chiar și cu o mobilizare totală, SUA ar dura câțiva ani pentru a construi o capacitate de producție flexibilă suficientă pentru a înlocui componentele chineze esențiale.

Sursa: https://asiatimes.com/2023/09/us-at-grave-risk-of-china-tech-war-retaliation

Traducerea: CD