CD
denisoc@gmail.com
75.57.36.95
SUA LASA DESEURI NUCLEARE ÎN MAREA CHINEI DE SUD
de Zhou Jin

China și-a reiterat profunda îngrijorare cu privire la coliziunea unui submarin al Marinei Statelor Unite cu un obiect necunoscut în Marea Chinei de Sud și a cerut Washingtonului să publice mai multe informații despre incident și să oprească militarizarea zonei.

Au trecut mai bine de patru săptămâni de când USS Connecticut, un submarin de atac nuclear din clasa Seawolf, a avut o coliziune subacvatică în Marea Chinei de Sud, dar Washingtonul a rămas strâns legat de incident.
Site-ul militar american The Drive a declarat că a confirmat că USS Connecticut se află încă în portul Guam.
China a cerut în repetate rânduri SUA să facă clarificări cu privire la incident, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, într-o conferință de presă zilnică.

Cu toate acestea, a adăugat Zhao, armata americană a amânat până acum doar prin lansarea unei declarații scurte și vagi.
„O astfel de practică iresponsabilă oferă țărilor regionale și comunității internaționale toate motivele pentru a pune la îndoială adevărul incidentului și intenția SUA”, a spus el.
„Este justificat ca China și alte state de coastă să solicite SUA să răspundă la următoarea întrebare: Ce a cautat USS Connecticut până in Marea Chinei de Sud fara a-si anunta imprealabil prezenta ca nava de razboi si de data aceasta?
Ce a lovit? De ce s-a întâmplat asta?
A existat o scurgere nucleară cu riscuri de mediu?”

SUA ar trebui să ofere o explicație detaliată ca răspuns la preocupările și îndoielile țărilor regionale și ale comunității internaționale, a declarat Zhao.
SUA au trimis frecvent un număr mare de nave și aeronave militare în Marea Chinei de Sud pentru a-și flexa mușchii, ceea ce a subminat libertatea de navigație în zonă și a amenințat suveranitatea și securitatea țărilor regionale, inclusiv a Chinei, a declarat Zhao.

Astfel de practici au reprezentat, de asemenea, amenințări grave la adresa păcii și stabilității regionale, a spus Zhao, subliniind că Marea Chinei de Sud nu este un teren de vânătoare pentru ca SUA să își urmărească interesele geopolitice.
Washingtonul este forța majoră în militarizarea Mării Chinei de Sud, a spus el, îndemnând SUA să-și corecteze greșelile, sa decare zona de accident si eventual infectare radioactiva cu deseuri de la combustibilii nucleari și să joace un rol constructiv în susținerea păcii și stabilității în zonă.

Sursa: http://global.chinadaily.com.cn/a/202110/27/WS61788bafa310cdd39bc71745.html

Traducerea: CD