CD
605 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.136

 

RUSIA SI CHINA AR PUTEA BLOCA SUA ÎNTR-O SINGĂ MIȘCARE
De Paulo Barcellos

Avertismentul dur vine după un raport de săptămâna trecută care a subliniat că China controlează aproape 90% din aprovizionarea mondială cu minerale rare și ar putea înfometa complexul militar-industrial american de capacitatea sa de a produce noi arme prin oprirea exporturilor de resurse.

O decizie a Rusiei de a opri furnizarea de uraniu îmbogățit companiilor electrice americane ar scoate din funcțiune multe dintre reactoarele nucleare ale Americii în decurs de un an, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor la energie electrică dincolo de inflația actuală a prețurilor și, potențial, lăsând unele zone ale țării în imposibilitatea de a îndeplini. cerere, a avertizat o analiză din The Hill a „dominanței nucleare a Rusiei”.

Raportul, scris de fostul subsecretar al Departamentului de Energie, Paul Dabbar, și cercetătorul în domeniul energiei de la Universitatea Columbia, Matt Bowen, a subliniat că energia nucleară reprezintă mai mult de 20% din capacitatea de generare a energiei electrice din SUA. Aproape jumătate din uraniul utilizat de cele 56 de centrale nucleare operaționale ale țării este importat din Rusia, Kazahstan și Uzbekistan.

Dabbar și Bowen au remarcat că, deși Rusia exploatează doar șase la sută din uraniul mondial, ea controlează aproximativ 40 la sută din piața globală de conversie a uraniului și 46 la sută din capacitatea totală de îmbogățire a uraniului.
Alte țări sunt și mai dependente de Rusia pentru nevoile lor de generare de energie nucleară, au scris autorii, Finlanda, Republica Cehă, Ungaria și Turcia depind de gigantul nuclear de stat rus Rosatom pentru orice, de la minerit, morărit, conversie, îmbogățire a uraniului. și fabricarea combustibilului până la construcția și întreținerea reactoarelor de ultimă generație.

Dabbar și Bowen i-au îndemnat pe liderii occidentali „să ia în considerare imediat expunerea lor la exporturile nucleare rusești și să ia măsuri pentru a o reduce sau pentru a se confrunta cu un alt șoc energetic din mâna lui Putin”, și au îndemnat guvernul federal al SUA să ofere asistență și stimulente pentru cei din SUA. instalații de conversie și îmbogățire a uraniului pentru a reconstrui lanțul dărăpănat de aprovizionare cu combustibil nuclear al țării.

Autorii raportului nu au precizat de ce „Putin” sau Rusia s-ar muta pentru a priva SUA sau Europa de nevoile lor de resurse legate de energia nucleară. În ultimele luni, în ciuda crizei din Ucraina, statul rus și marile companii, inclusiv Rosatom, Gazprom și Rosneft, s-au angajat până acum să continue să livreze contracte cu partenerii lor comerciali, cu avertismentul că gazele achiziționate de țările care au sancționat Rusia fi plătit în ruble.

În martie, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Moscova are în vedere interzicerea exporturilor de uraniu către SUA ca răspuns la sancțiunile Washingtonului, dar nu a fost luată nicio decizie finală în această privință.
Putin și alți oficiali au privit cu nedumerire deciziile luate de țările occidentale de a reduce dependența de livrările rusești de energie.

Luna trecută, președintele rus a deplâns decizia Uniunii Europene de a comite „sinucidere economică” prin reducerea achizițiilor de gaze ale Rusiei, spunând că nu numai că ar duce la prețuri ridicate pentru consumatori, ci va submina competitivitatea industriei europene la nivel global. „Un astfel de auto-da-fe economic… este, desigur, afacerea internă a țărilor europene. Trebuie să procedăm pragmatic și în primul rând din propriile noastre interese economice”, a spus Putin.

Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv în martie prin care interzicea importul de energie rusească, dar a lăsat uraniul de pe lista de articole interzise a Washingtonului, după cum se pare că în urma unui lobby intens din partea National Energy Institute, un grup comercial al marilor companii americane de producere a energiei nucleare.

Petrolul rusesc a reprezentat doar 1% din consumul SUA, dar pierderea sa a avut un impact vizibil asupra prețurilor la energie din SUA, prețurile la benzină atingând un maxim fără precedent de peste 5 dolari pe galon săptămâna trecută. Biden l-a învinuit pe Putin, companiile petroliere americane, coronavirusul și chiar ajutorul SUA acordat Ucrainei pentru criză, dar nu și politicile propriei administrații.

SUA au fost dependente de importurile rusești de uraniu încă de la începutul anilor 1990. În 1993, vicepreședintele de atunci Al Gore și premierul rus Viktor Chernomyrdin au semnat un acord pe 20 de ani și 11,9 miliarde de dolari pentru livrarea a peste 550 de tone metrice de uraniu foarte îmbogățit extras din focoasele nucleare sovietice casate. Aceste livrări au ajuns să furnizeze aproximativ 10% din toată energia electrică generată în Statele Unite în următorii 15 ani și să producă peste șapte miliarde de megawați-oră de energie.

Republica Populara Chineza ar putea înfometa complexul militar-industrial al SUA cu capacitatea de a construi arme cu o singură mișcare. Controlul Chinei asupra a aproape 90 la sută din aprovizionarea mondială cu minerale rare amenință să pună la sol aeronavele militare americane, să oprească tancurile americane pe calea lor, să împiedice cele mai avansate rachete sol-aer ale țării să își ia zborul și să oprească trupele să comunice folosindu-le lor. radiouri portabile. Congresul și Pentagonul sunt conștienți de problemă și doresc să arunce bani în bani pentru a o rezolva, potrivit unui Fox News.

Directorul Institutului Ronald Reagan, Roger Zakheim, s-a plâns că SUA au „acordat” efectiv Chinei monopolul în acest domeniu. „În esență, l-am cedat Chinei și asta afectează totul, de la avioanele noastre de luptă F-35 la telefoanele pe care le folosim în fiecare zi în viața noastră”, a spus el.

Drew Horn, fostul Green Beret al Armatei SUA, devenit fondator al GreenMet, un fond speculativ american care investește în securizarea mineralelor strategice de pământuri rare, a declarat pentru Fox că va fi nevoie de un efort enorm pentru ca SUA să provoace hegemonia Chinei în acest sector. „Este incredibil de dificil să sincronizezi și să le aduci laolaltă într-un mod care să miște de fapt acul. Pentru că ceea ce vorbiți este, în esență, să creați un lanț de aprovizionare aliniat vertical, care acum există doar în China”, s-a plâns el.

Sursa: https://www.telesurenglish.net/analysis/International-Sanctions.html

Traducerea: CD

 

*

NR – Decât cu Biden la câștig, mai bine cu Putin la pagubă! Biden este, în mod sigur, cel mai prost președinte american. Prost și ambițios! Și hoț!