SUA s-au implicat în operațiuni cibernetice „ofensive” împotriva Rusiei în Ucraina
De Richard Collins 3 iunie 2022
Armata americană a emis o recunoaștere uimitoare, dar poate nu complet neașteptată, că a desfășurat operațiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei. Acesta marchează prima astfel de recunoaștere și sugerează – așa cum mulți observatori au bănuit de mult timp – un rol mai profund al Pentagonului și al serviciilor de informații americane în Ucraina împotriva armatei ruse decât se credea anterior.
Agenția de Securitate Națională (NSA) și directorul de comandă cibernetică din SUA, generalul Paul Nakasone, au declarat miercuri pentru Sky News din Marea Britanie: „Am desfășurat o serie de operațiuni pe întregul spectru: operațiuni ofensive, defensive [și] informaționale”. Aceasta include „operațiuni ofensive de hacking”, a spus el.
Fără să ofere detalii specifice, a continuat: „Treaba mea este să ofer o serie de opțiuni secretarului Apărării și președintelui și, deci, asta fac”. Important este că generalul Nakasone a acordat interviul din țara baltică aliată, Estonia, din care s-au efectuat și alte operațiuni de sprijin, inclusiv transferuri de arme pentru Ucraina.
El a vorbit despre încercările majore ale rușilor de a lansa atacuri cibernetice devastatoare din punct de vedere infrastructural asupra Ucrainei, spunând: „Și am văzut acest lucru în ceea ce privește atacul asupra sistemelor lor de satelit, atacuri de ștergere care au fost în curs, atacuri perturbatoare împotriva proceselor lor guvernamentale”.
„Acesta este un fel de piesa care cred că uneori este ratată de public. Nu este ca și cum nu au fost foarte ocupați, au fost incredibil de ocupați. Și cred că, știi, rezistența lor este poate povestea care ne intrigă cel mai mult”, a spus el, descriind răspunsul ucrainean.
În ceea ce privește sprijinul pe care SUA l-au oferit Ucrainei în perioada premergătoare invaziei ruse, directorul NSA a făcut referire la următoarele:
NAKASONE a spus ANTERIOR că INJ DECEMBRIE AGENȚIA  A DISLOCAT O ECHIPĂ DE „VÂNĂTOARE ÎN AVANGARDA” PENTRU A AJUTA UCRAINA ȘI PROTEJEZE SISTEMELE DE APARĂRILE CYBERNETCA ȘI REȚELELE ÎMPOTRIVA AMENINȚĂRILOR ACTIVE. DAR ULTIMA SA OBSERVAȚIE PARE A FI PRIMA DATĂ CAND UN OFICIAL AMERICAN AFIRMA PUBLIC CĂ SUA AU FOST IMPLICAȚE ÎN OPERAȚIUNI CYBER OFENSIVE CA RĂSPUNS LA INVAZIA RUSIEI ÎN UCRAINA.
Și, ca orice membru puternic al comunității de informații, el a făcut referire la presupusele încercări ale Kremlinului de a influența alegerile din SUA. „Am avut ocazia să începem să vorbim despre ceea ce în special rușii încercau să facă în alegerile noastre de la mijloc de mandat. Am văzut asta din nou în 2020, când am vorbit despre ce urmau să facă rușii și iranienii, dar asta a fost la o scară mai mică.”
„Abilitatea noastră de a împărtăși acele informații, fiind capabili să ne asigurăm că sunt exacte și oportune și pot fi acționate la o scară mai largă, a fost foarte puternică în această criză”, a adăugat el în interviu.
În ciuda faptului că întreaga mașină militară și de informații ruse este înrădăcinată în prezent și este ocupată cu executarea războiului de peste 3 luni din Ucraina, publicului american i se spune în continuare că Moscova se gândește acum la o „interferență” în alegerile pentru mandat intermediar din toamna ce vine.
Potrivit The Hill: „Experții au avertizat că Rusia își va desfășura probabil operațiunile cibernetice în alegerile intermediare din 2022, care pot lua diferite forme, inclusiv campanii de dezinformare și hacking electoral. Experții au mai spus că manualul Rusiei este de a împărți SUA în funcție de partide și de a suprima prezența la vot”. Cu toate acestea, este de râs să credem că într-un fel este nevoie de un actor străin pentru a „împărți” SUA „de-a lungul liniilor de partid” – ca și cum acesta ar fi un fenomen nou.
*
NR – Se îngroașă gluma. SUA nu se mai ascunde…