C D  1.052 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

ŞTIRI MILITARE

B-21 RAIDER

Dezvăluirea bombardierului strategic cu rază intercontinentală Northrop Grumman B-21 Raider pe 2 noiembrie marchează o piatră de hotar în istoria Statelor Unite. 1B și B-52H și ruseștile Tu-160 și Tu-95 care au fost, de asemenea, proiectate pentru lovituri nucleare cu rază foarte lungă. Dintre toate, totuși, B-21 este cel mai comparabil în design și capabilități cu B-2 Spirit, care a fost dezvoltat tot de Northrop Grumman și prezentat cu 34 de ani înainte în 1988. B-21 a fost dezvoltat într-un moment în care China a fost singura din lume care a lansat avioane de luptă din aceeași generație cu Statele Unite și concurând la un nivel similar de întreținut și mai ieftin de construit, dar poate fi legat și de capacitățile sale de ascuns/stealth.

Noul bombardier este, de asemenea, considerabil mai versatil și a fost conceput pentru a putea colecta informații, a trage cu arme de apărare aer-aer și, eventual, a servi într-o funcție limitată ca avion de comandă și control. Probabil că cel mai semnificativ avantaj al lui B-21 va fi mentenabilitatea și rata de ieșire, vechiul B-2 fiind renumit pentru nevoia de 60 de ore/om de întreținere la sol pentru fiecare oră de zbor și costul său extrem de peste 150.000 USD per oră în aer. Prin contrast, se crede că B-21 a fi mai ușor de întreținut, dar și mai puțin fragil decât B-2.

În timp ce B-2 era un activ cu totul unic la vremea sa, avioanele stealth cu aripi zburătoare sunt astăzi puse pe teren de China, Statele Unite și Iran și au fost testate cu succes de luptă de ultimele două, cu un rival chinez al B-21, Se preconizează că H-20 va intra în funcțiune aproximativ în același timp în 2026-28. Poate cel mai mare avantaj pe care l-a avut B-2 în epoca sa este că a fost dezvoltat într-un moment în care avioanele stealth erau practic inexistente, în timp ce B-21 va intra în serviciu la aproximativ 40 de ani după primul avion de luptă stealth într-un moment în care contracararea stealth. tehnologii, de la radare cuantice chinezești la rețele rusești de radar integrate cu mai multe benzi, au fost investite foarte mult timp de decenii pentru a face față unei game largi de amenințări.

Deși B-21 va fi o aeronavă mult mai capabilă de supraviețuire, cu capacități de stealth semnificativ superioare, va zbura într-o epocă în care stealth-ul a devenit norma pentru noile avioane de luptă chineze și americane, iar rețelele de apărare aeriană sunt insa si ele mult mai bine pregătite să o contracareze. În timp ce B-21 a înregistrat întârzieri de doi ani la primul său zbor, acum programat pentru 2023, și ar putea bine să-și vadă intrarea în serviciu împinsă înapoi în anii 2030 dacă tendințele din alte programe americane de stealth servesc drept precedent.

Cel mai capabil activ al Rusiei capabil de contracararea acestor aeronave a înregistrat întârzieri semnificativ mai mari și au intrat în funcțiune abia în 2021 cu peste jumătate de deceniu întârziere. S-500 este totuși un activ fără egal în lume, care a fost proiectat în primul rând pentru apărarea aeriană la nivel strategic, cu o suită de senzori extrem de puternică, care îi permite să detecteze avioane ascunse/stealth la distanțe foarte mari, în special atunci când este conectat cu aeronave și alte sisteme de apărare aeriană, cum ar fi precum sistemele radar S-400 și Rezonans.

S-500 a fost proiectat pentru a fi capabil să intercepteze ținte hipersonice, inclusiv avioane spațiale, precum și atacuri strategice atât de la bombardiere, cât și de la rachete balistice intercontinentale la distanțe extreme. Deși aproape sigur nu va putea să-și folosească întreaga rază de angajare de 600 km împotriva B-21 din cauza capacităților de ascundere ale bombardierului, puterea senzorilor S-500, în special atunci când funcționează ca parte a unei rețele cu radare cu rază lungă de acțiune larg dispersată în mai multe benzi îi vor permite să amenințe serios bombardierele.

În ciuda întârzierilor îndelungate ale programului, se așteaptă ca S-500-urile să fie desfășurate pe scară largă până la intrarea în funcțiune a B-21 și, din cauza întârzierilor în dezvoltarea unui nou interceptor care să-i succedă actualului MiG-31, ele vor fi probabil principala amenințarea cu care se confruntă bombardierele cu rază lungă de acțiune dacă ar încerca să pătrundă în spațiul aerian rusesc.

Se așteaptă, de asemenea, că S-500 va avea desfășurare dincolo de teritoriul Rusiei, Algeria, China, India și Belarus fiind posibili clienți. Desfășurările în bazele rusești din Belarus și, eventual, în Siria, rămân probabile, la fel ca și integrarea sistemului în generațiile viitoare de distrugătoare în cazul în care acestea vor mai fi vreodată finanțate.

Deși Armata Populară Chineză de Eliberare desfășoară una dintre cele mai capabile rețele de apărare aeriană la sol din lume, fiind singura țară, în afară de Statele Unite, care a lansat un avion de luptă din a cincea generație dezvoltat la nivel local, se așteaptă ca capabilitățile avioanelor sale de luptă să reprezinte cea mai mare amenințare la adresa bombardierele inamice.

În prezent, se crede că peste 200 de avioane de vânătoare stealth J-20 sunt în serviciu, flota fiind probabil de peste două ori mai mare până la momentul în care B-21 devine operațional și, potențial, de patru ori mai mare până când o flotă importantă de B-21 poate fi pusă pe teren.

Până în acel moment, se așteaptă ca atât China, cât și Statele Unite să-și fi continuat conducerea asupra restului lumii în aviația de luptă și să înceapă să lanseze avioane de luptă fără egal din a șasea generație, care sunt în prezent în curs de dezvoltare. Faptul că China a fost prima țară care a desfășurat pe scară largă rachete aer-aer cu radare AESA, cu un avans în senzorii de pe rachetele sale care se preconizează a fi menținut, ridică provocări suplimentare pentru capacitățile ascunse/stealth ale B-21, nevăzute în altă parte a lumii.

NOUL VEHICUL HIPERSONIC GLIDE AL CHINEI
Cea mai recentă evaluare a noului vehicul hipersonic al Chinei a venit din raportul anual al Departamentului de Apărare privind evoluțiile militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză.
Vehicul chinezesc hipersonic cu gamă intercontinentală, care a fost testat pentru prima dată în iulie 2021 și care a fost o cauză principală de îngrijorare pentru Pentagon atunci, datorită capacității sale de a revoluționa capacitățile de livrare nucleară ale statului din Asia de Est.

Nu se așteaptă ca Armata SUA și aliații săi să lanseze o armă comparabilă în viitorul apropiat, vehiculul a zburat 40.000 de kilometri timp de peste 100 de minute – de câteva ori distanța dintre China și Statele Unite – făcându-l suficient pentru a facilita loviturile nucleare. pe continentul SUA din orice direcție și cu foarte puține avertismente.

Vicepreședintele șefilor de stat major al SUA, generalul John Hyten, a avertizat în noiembrie 2021 cu privire la vehicul că nu numai că a fost foarte precis în timpul testării și un exemplu al noilor capacități „uimitoare” pe care China le-a pus în aplicare, ci și că ar putea oferi Chinei o capacitate fără precedent de a lansa atacuri nucleare surpriză.

Preocupări pe termen lung cu privire la capacitățile de apărare antirachetă ale Statelor Unite”, având în vedere capacitatea vehiculului de planare de a lovi ținte foarte departe de calea de zbor orbitală, lăsând apărarea antiaeriană în mare parte pierdută. În timp ce capacitatea apărării Statelor Unite de a intercepta chiar și atacurile cu rachete balistice intercontinentale cu rază intercontinentală relativ elementară din Coreea de Nord rămâne foarte limitată, arsenalul mult mai mare de vehicule de livrare al Chinei, care se află cu decenii înainte în sofisticare, este de așteptat să continue să prezinte o provocare la un nivel complet diferit.

Al treilea braț al triadei nucleare al țării, flota de bombardiere urmează să fie, de asemenea, revoluționată prin introducerea noului bombardier stealth H-20 în jurul anului 2025, deși bombardierele sale existente H-6 sunt deja capabile să desfășoare rachete hipersonice și să servească drept transportatoare pentru drone de supraveghere hipersonică.

Vehiculele hipersonice cu capacități de bombardament orbital fracționar rămân unul dintre cele mai îngrijorătoare mijloace de livrare nucleară strategică pentru adversarii occidentali ai Chinei, dar nu sunt departe de singurul pericol, deoarece țara pare din ce în ce mai bine poziționată pentru a lansa cea mai modernă și mai capabilă descurajare nucleară strategică din lume până în 2030.

Sursa: https://militarywatchmagazine.com

SUBMARINUL BOREI-A: O SURPRIZĂ NEPLĂCUTĂ PENTRU WASHINGTON

Crucișătorului submarin este o creație a Biroului de Proiectare Rubin. Vasul a fost construit timp de șapte ani. Acesta este un submarin fără egal, la fel ca cei patru frați ai săi care sunt deja în serviciu de luptă.
Înainte de aceasta, pe 25 decembrie a anului trecut, noul submarin a fost scos în mod solemn din hangarul pentru bărci. Submarinul va trebui să treacă prin teste complexe la toate nivelurile înainte de a putea fi predat marinei în 12 luni.
Referinţă:
Submarinul nuclear strategic de generația a patra Generalissimo Suvorov are o lungime a corpului de 170 de metri, o lățime de 13,5 metri și o deplasare de 24.000 de tone. Cruzierul este capabil să accelereze până la 30 de noduri, 56Km/ora.
Apariția unui nou submarin mamut rusesc în teatrul de potențial război submarin este un eveniment notabil. Într-adevăr, submarinul Suvorov poartă 16 ICBM-uri Bulava și este, de asemenea, înarmat cu șase sau zece unități nucleare care pot fi vizate individual, cu libertate de manevră în pas.

Submarinul poartă opt tuburi de torpilă de 533 mm la prova și șase lansatoare de unică folosință nereîncărcabile pentru contramăsuri hidroacustice. Coca crucișătorului este construită folosind tehnologia stealth, ceea ce face dificilă detectarea chiar și pentru radarele moderne.
Este demn de remarcat faptul că țările NATO care se proclamă cu mândrie puteri maritime nu au nimic de acest fel.
Submarinul nu este o dezvoltare a proiectelor anterioare: acesta nu este o reinventare a modelelor Antey sau Schuka-B, ci un proiect complet nou în construcțiile navale. Important este că noul submarin a fost asamblat fără componente importate. Potrivit profesioniștilor, submarinele rusești Borei-A sunt de patru ori mai puțin zgomotoase decât submarinele din clasa Virginia din SUA.
Armele
Rachetele cu propulsie solidă R-30 Bulava de la bordul crucișătorului pot avea un focos mai mic decât omologii lor americani (1.150 de kilograme față de 2.800), dar au o rază mare de acțiune – 9.300 de kilometri, ceea ce este puțin mai mic decât Trident 2 (11.000 de kilometri) .
Avantajele tehnologiei mortale rusești sunt legate de diferite caracteristici.
În primul rând, un ICBM Bulava este lansat folosind tehnologia de lansare uscată.

Spre deosebire de rachetele lichide în trei etape, de exemplu, rachetele R29RM care sunt încă în funcțiune, centrala R-30 este activată doar la suprafață, în timp ce o încărcătură de pulbere împinge racheta din siloz. Pentru rachetele cu combustibil lichid a fost posibilă doar o lansare lichidă. Aceste rachete au un adaptor special care le conectează la rampa de lansare. Când rezervoarele sunt presurizate, silozul va fi umplut cu apă. Motorul ar porni după ce presiunea revine la stabilă, iar racheta ar părăsi silozul.

Această tehnologie producea zgomot tipic care putea fi detectat de detectoarele de submarine ale inamicului. Este imposibil să prezici un moment de lansare uscată, deoarece totul se întâmplă instantaneu.
În al doilea rând, secțiunea de accelerare a lui Bulava, in care racheta este cel mai vulnerabilă, este mult mai scurtă.
În al treilea și al patrulea rând, americanii nu au niciun avantaj în depășirea apărării antirachetă, iar Trident 2 este de două ori mai greu.
În cele din urmă, focoasele rachetei rusești sunt manevrabile. În plus, sunt echipate cu instrumente secrete de furt. Toate acestea fac practic imposibilă doborârea rachetelor Bulava.

Este important de menționat că Rusia a lansat deja submarinul nuclear al acestui proiect în producție de serie. Nava amiral a seriei, submarinul Prince Vladimir, a intrat în funcțiune în urmă cu 18 luni, în iunie 2020. Deocamdată, Rusia a construit cinci submarine Borei-A, în timp ce alte cinci, inclusiv Generalissimo Suvorov, care tocmai a fost lansat, sunt în construcție. Dmitri Donskoy și Prințul Potemkin sunt deja in acțiune; urmează împăratul Alexandru al III-lea și submarinele prințului Pozharsky.

Borei-A este principalul tip de crucișător nuclear rusesc, cel puțin până la mijlocul secolului XXI. Aceste submarine vor efectua serviciul militar literalmente peste tot – în oceanele Atlantic, Arctic și Pacific.

Dar SUA?
Statele Unite au decis să creeze ceva similar submarinelor rusești Borei pentru a înlocui 14 submarine învechite din clasa Ohio. Cu toate acestea, producția nu a început încă. Este vorba despre submarinele proiectului Columbia care au proporții similare în lungime, lățime și înălțime cu submarinele rusești, deși, evident, de 14 ori mai scumpe.

În total, Marina SUA urmează să primească 12 submarine strategice din clasa Columbia cu 12 noi rachete D5 Trident 2 la bordul fiecărui submarin.
Până în prezent, flotele de submarine ale Rusiei și ale SUA sunt comparabile ca mărime – aproximativ 70 de submarine fiecare, dar Rusia este tehnologic cu siguranță mult înaintea Statelor Unite în acest moment.

Washingtonul este conștient de acest decalaj. SUA au crescut ritmul de producție a modelelor existente, cum ar fi submarinele din clasa Virginia. Din 2011, șantierele navale din SUA funcționează non-stop.
Se pare că editorii publicației chineze NetEase au avut dreptate, când au spus că lansarea submarinului Borei-A Generalissimo Suvorov va ține Statele Unite departe de provocări militare împotriva Rusiei.