CD

 

STIRI DE PE NET:

MOMENTUL DESPĂRŢIRII TEHNOLOGICE
De Dan Diaconu – https://trenduri.blogspot.com

Ca efect al restricţiilor, CISCO a ieşit de pe piaţa rusă, iar compania prin care opera acolo este în faliment. În plus, anterior invaziei din Ucraina, CISCO a importat o grămadă de echipament în Rusia, cu speranţa că-l va vinde. Însă acum, chiar şi lichidatorii judiciari ai companiei nu au ce face cu respectivele echipamente care-s bune strict la fier vechi. …
De asemenea, multe componente software utilizate pe platformele CISCO nu mai pot fi importate fără avizul autorităţilor locale. Pare o situaţie complicată, dar nu e aşa.
De fapt, problemele pe termen scurt au soluţii la care nu te poţi gândi. Cererea masivă de servicii alternative a crescut teribil competiţia locală care, după intrarea CISCO, era practic inexistentă. În prezent au apărut o groază de companii care suplinesc extrem de bine ieşirea CISCO. De altfel, la plecarea americanilor, mai mulţi manageri de companii au răsuflat uşuraţi, afirmând în interviuri publice că „în sfârşit au plecat cei de la CISCO!”.
Poate părea dubios, doar că, pentru a te putea dezvolta ai nevoie de un context nefavorabil. În condiţiile în care CISCO venea cu soluţiile gata optimizate şi la preţuri de dumping, dezvoltarea oricărei alternative era imposibilă. Să fim serioşi, alternative la soluţiile de videoconferinţă sau telefonie IP sunt ca puricii. Doar că preferi să iei totul de la CISCO deoarece îţi oferă alte avantaje la pachet(conformarea cu standardele de securitate, audituri la zi, garanţii, etc.). Degeaba vin eu cu o soluţie genială, mult mai flexibilă decât ceea ce oferă CISCO. Orice manager IT mă va respinge şi va lua fără probleme de la ei. Motivul? În principal aşa-zisele „garanţii”. Dacă se întâmplă să crape ceva de la CISCO nimeni nu-l va trage la răspundere pe manager, în schimb dacă a crăpat un soft furnizat de Diaconu, e jale. Oricine îl va întreba pe acel manager de ce a luat un soft de la o firmă autohtonă în loc să cumpere o „soluţie fiabilă şi certificată” de la liderul mondial. Cam aşa se tranşează treburile în IT. Şi aşa funcţionau şi la ruşi. De aceea plecarea de pe piaţă a CISCO este o binecuvântare pentru industria locală care astfel are un spaţiu de dezvoltare incredibil. Să vă mai spun că deja există soluţiile care înlocuiesc în proporţie de peste 95% echipamentele CISCO? Iar asta e abia începutul.
Vom trece acum la alt capitol, de data aceasta de-a dreptul jenant pentru ruşi: chip-urile. Au surprins în actualul război echipamentele militare ruseşti în care sunt folosite chip-uri comune, gen cele utilizate pentru automatizări. Propaganda a transformat această realitate într-un capăt de ţară pentru a demonstra „incompetenţa ruşilor”. Partea pe care n-au văzut-o este tocmai ingeniozitatea. Echipamente care în SUA costă zeci de mii, sute de mii sau milione de dolari sunt produse în Rusia cu preţuri derizorii şi, de multe ori, au caracteristici net superioare produselor americane. De altfel, tocmai oferta extrem de ieftină de chip-uri i-a făcut pe ruşi să ignore aproape definitiv producţia domestică. Paradigma însă s-a schimbat, iar acum se dovedeşte că banul e chiar ultima şi cea mai nesemnificativă problemă.
SUA a început să investigheze exporturile tehnologice. FBI a inventariat chip-urile utilizate de ruşi şi, împreună cu producătorii, caută metode eficiente de a controla cu exactitate unde se duc. De-aici „analiştii lu’ Peşte” au dedus că „americanii i-au terminat pe ruşi” deoarece aceştia nu mai au cu ce să-şi doteze armata, uitând însă că, în majoritatea cazurilor, e vorba de chip-uri comune, extrem de simplu de replicat şi care-au fost alese de ruşi din considerente strict legate de preţ. Acum, pentru calculele care se fac pe rachete, de multe ori mega-optimizate prin algoritm, replicarea chip-urilor e chiar banală.
Asta însă nu înseamnă că problema e mai puţin jenantă pentru ruşi. După ce au avut criza alimentară la primele restricţii, ruşii au înţeles că dependenţa de exterior e critică. De aceea au reuşit într-un timp record să-şi dezvolte complet şi eficient industria alimentară. Acum, identificând problema tehnologică, au început să facă paşi clari pentru rezolvarea acestei dependenţe. În conformitate cu un plan publicat în urmă cu o lună, Rusia a stabilit paşii necesari pentru producţia domestică până în anul 2030 a chip-urilor în tehnologie de 28 nm. De asemenea, a interzis importul de chip-uri altele decât cele produse în China. Acum tehnologia de 28 nm poate părea hilară în conditiile în care TSMC anunţă planuri de începere a producţiei de chip-uri în tehnologie de 2nm începând cu … 2026. Nu e hilar?
Ba da, însă e vorba de acoperirea unui gol imens. În plus, planul Rusiei vizează dezvoltarea cu componente şi tehnologii interne a capacităţilor de 28 nm. Asta înseamnă extrem de mult. În plus, ajungând la o asemenea tehnologie, accelerarea nu mai e o problemă. Ca să nu mai vorbesc de faptul că, în cazul în care planul respectiv reuşeşte, Rusia va deveni singura ţară din lume capabilă să-şi dezvolte absolut totul intern.
În linii mari, puteţi înţelege că războiul din Ucraina e unul cu bătaie mult mai lungă. Rusia are deja o grămadă de energie primară pe care îşi propune să o exporte din ce în ce mai mult ca produs finit şi mai puţin ca materie primă. În plus, prin noile planuri, vizează reducerea la zero a dependenţei de importuri. V-am spus cu ceva timp în urmă despre „blocurile tehnologice” care sunt pe cale să se formeze. Pe zi ce trece aceasta devine o realitate. Având o componentă puternic internalizată şi cu o alianţă deja pe faţă cu China, Rusia are capacitatea de a face un salt tehnologic extrem de important. Să vedem însă dacă situaţia politică internă va fi capabilă să se ridice la nivelul perspectivelor pe care le are Rusia.
*
TUNUL CU FASCICUL DE PARTICULE
– invenția care asigură Chinei independența energetică
de Nicholas Cezar – https://www.national.ro/tehnologie/tunul-cu-fascicul-de-particule-inventia-care-asigura-chinei-independenta-energetica-766169.html
Prototipul „tun cu fascicul de particule”, recent finalizat de Institutul de Fizică modernă al Academiei de Științe din Beijing, este o tehnologie nouă care promite să recicleze deșeurile periculoase ale unui reactor nuclear. Produs al uriașei investiții pe care China a făcut-o în sisteme avansate de energie nucleară, descoperirea va asigura țării independența energetică și, totodată, îi va consolida poziția de lider global în tehnologia ecologică.
Într-un reactor clasic de fisiune nucleară, atomii izotopilor grei (Uraniu-235) sunt divizați, eliberând energie. Dar procesul eliberează și neutroni suplimentari, care se ciocnesc cu alți atomi și îi „sparg” într-o reacție în lanț. Acești din urmă atomi înseamnă, de fapt, combustibil uzat care este răcit timp de câțiva ani și apoi depozitat în siguranță pentru câteva secole.
Tunul cu fascicul de particule inventat de chinezi este de fapt, un accelerator de protoni capabil să recicleze acest combustibil uzat – mai ieftin, mai sigur și, cel mai important, generator de electricitate!
Europa, împinsă să închidă centralele nucleare. Ce a decis China
Invenția chinezilor este un pas mare făcut în lumea fizicii nucleare.
Spre deosebire de numeroase guverne care au abandonat energia nucleară în întregime, China vede fisiunea ca fiind cheia care deschide un viitor mai sigur. Energia nucleară este mai eficientă decât energia eoliană sau solară și, spre deosebire de combustibilii fosili, nu emite gaze cu efect de seră și nu poluează aerul cu particule.
China este pe locul 2 în lume la consumul zilnic de petrol, astfel că cererea inexorabilă pentru tot mai multă energie o plasează într-o poziție precară. Peste 70% din petrolul consumat de chinezi provine din importuri, în principal din Orientul Mijlociu, și trebuie să tranziteze numeroase puncte de control maritime.
Tocmai de aceea noua strategie gândită de Partidul Comunist prevede ca, până în 2035, statul să construiască încă 150 de reactoare nucleare! Investiția este una uriașă – aproape 500 de miliarde de dolari!
Centrale nucleare plutitoare în Pacific
Beijingul urmărește și să reducă posibilitatea scurgerilor radiologice și a reacțiilor în lanț necontrolate prin dezvoltarea de sisteme noi și mai sigure.
În timp ce dezastrele nucleare de la Fukushima și Cernobîl sunt cele mai faimoase exemple a ceea ce poate merge prost, China s-a confruntat și ea cu probleme – în Iunie 2021, centrala nucleară Taishan, din provincia Guangdong, a avut o posibilă scurgere de radiații de la tijele de combustibil eșuate.
Acum, China intenționează să investească 10 miliarde de dolari în câteva centrale nucleare plutitoare în Oceanul Pacific.
America și Europa, vuvuzelele ONG-urilor de mediu
China deja a depășit Statele Unite în sfera energiei nucleare. Despre Europa, nici nu mai vorbim! Și aici conduc vuvuzelele ONG-urilor de mediu, care cred că o economie poate funcționa doar cu energie eoliană și solară.
Din 2009, americanii au cheltuit sub un miliard de dolari pe îmbunătățirea infrastructurii nucleare și a rezilienței. În prezent, doar două noi fabrici se construiesc, unitățile Vogtle 3 și 4, lângă Waynesboro, Georgia. În același timp, 21 de reactoare nucleare sunt dezafectate!
Deși ponderea energiei nucleare în electricitatea SUA continuă să oscileze undeva la 20%, perspectivele pentru 2050 arată că în America va urma o scădere marcată, iar reactoarele nucleare vor continua să se închidă. La fel ca-n Europa – motorul economiei UE, Germania, va închide în luna noiembrie a.c. și ultimele 3 reactoare nucleare din țară!
În tot acest timp, China își câștigă independența energetică și continuă să conducă, economic, omenirea.

*
Marți, Rusia a anunțat o reducere cu 40% a fluxului de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream. Anunțul, care a fost făcut de oficialii Gazprom, a provocat cutremure pe piața europeană a gazelor, unde prețurile au urcat rapid la noi maxime. În Germania, unde prețurile s-au triplat în ultimele trei luni, știrile au fost primite cu gâfâituri de groază. Având în vedere că inflația este deja la un nivel maxim din ultimii 40 de ani, această ultimă reducere a ofertei va duce cu siguranță economia germană în recesiune sau mai rău.
Toată Europa simte acum impactul sancțiunilor greșite ale Washingtonului asupra Rusiei.

*
O Curte Superioară din Delaware, SUA a ordonat Universității din Delaware să furnizeze sub jurământ informații suplimentare care să justifice decizia sa de a păstra secretul acordului său de adăpost și de a restricționa accesul la înregistrările Senatului SUA ale președintelui Joe Biden.

Procesul intentat de Judicial Watch, un grup guvernamental de supraveghere și Daily Caller News Foundation își propune să oblige universitatea să elibereze documente din cariera de 30 de ani a lui Biden în Senat.

*
Premierul olandez declară că NATO folosește Ucraina ca mandatar împotriva Rusiei
Premierul olandez Mark Rutte a cerut să echipeze forțele ucrainene cu suficiente arme și echipament pentru a învinge armata rusă, argumentând că Kievul trebuie să dea loviturile, deoarece „confruntarea directă” dintre NATO și Moscova nu este încă pe masă.
Și întrucât nu putem avea o confruntare directă între trupele NATO și Rusia, ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că Ucraina poate duce acel război, că are acces la toate armele necesare.