Stephen Spielberg îi răspunde lui Mel Gibson …

Eu sunt un evreu care nu acceptă scuzele dumitale de azi. Nu le accept, pentru că ieri ai scuipat pe mormintele marilor producatori Goldwyns,  Warner Bros,  Mayers,  Cohns, Foxes, Thalbergs, Selznicks,  Zukors şi mii de alţi evrei, atât vii, cat şi morţi, care au făcut posibila cariera ta, altfel destul de discutabilă .

Atunci când  ieşi dela  „dezintoxicare” şi îți numeri milioanele, te rog să iei în considerare cât de mare ar fi fost  averea ta, dacă in momentul când ți-ai inceput cariera în industria cinematografica, ai fi făcut cunoscute adevăratele tale sentimente fața de evrei.

Ești o fiinţă demna de dispreţ, o fiinta care nici macar nu-si dă seama că a muşcat mâna care de care a fost hrănit o viață întreagă.

Indiferent de ceea ce dumneata sau agentii dumitale publicitari declarati azi, nu veti putea reusi să reformulati într-o manieră decentă teoriile pe care le-ați exhibat cu privire la poporul evreu, si pe care teorii le-ati sustinut atata timp.

Asa cum spune proverbul, „aschia nu sare departe de trunchi”. Dacă opiniile dumitale despre Holocaust  sunt asemanatoare cu cele ale tatălui dumitale, de ce ar trebui  comunitatea evreiasca să se întâlneasca cu dumneata,  sa asculte si sa ia în serios tot ce spui in momentul de fata.

Cuvintele dumitale sunt de fapt o incercare fin-voalata de a admite ca de data aceasta ai gresit, sperând astfel sa primești o acoperire, o acceptare, ca sa continui sa te bucuri de aprecierea spectatorilor si de veniturile consistente pe care le incasezi.

Adevarul este ca ești un antisemit notoriu, iar insulta (jignirea) fara temei adusă poporului evreu  valoreaza mai putin decat pretul viitorului pahar de bautura care se gaseste deja in mana dumitale de mult, si pe care știu bine că eu ți l-am platit.

Desigur, dacă am greşit, ai putea dovedi asta începând prin a dona 1 milion de dolari astăzi Statului Israel, care trece în prezent prin momente dificile, de mare necesitate.  Ar fi însă unpreţ prea mic pentru ceea ce dumneata urmărești să obții: imbunătățirea a ceea ce se numește „public relations”. Te amăgești crezând că în felul acesta ești un om care „face onoare tuturor copiilor lui Dumnezeu”.   Steven Spielberg