Câteva ipoteze etimologice interesante
No issue detected
Stan Pățitu6 hours ago
.
tot nu mi-ai spus dacă ești același Sorin cu Sorin Filip. O consider obrăznicie, la fel ca și felul cum mi te adresezi. Cu puțin efort aș putea să-ți fiu bunic, dacă nu cumva chiar îți sînt?!
cum era și normal ai ajuns la jigniri. Halal intelectual!
amice, ești o spuză de cultură. Nici măcar brumă nu se poate numii.
habar nu ai de migrații. Celții au origine ilirică. Au migrat în Anatolia, după care s-au întors din nou în Balcani. La fel au făcut și galii. Avem urme și pe teritoriul României, nu numai în Iliria romană. Gentic se înrudesc foarte bine cu dacii, nu cu geții, deși sînt neamuri și cu ei. GENETIC. Limba e altceva. Etnogeneză e una și glotogeneză e alta. Astăzi celții irlandezi vorbesc engleză. Revitalizarea limbii celtice e o modă nouă, abia apărută. E valabil pentru welsh sau scoțiană. Dumneata nu cunoști pronunția în scoțiană, nici irlandeză și nici welsh. E diferită de engleză. Asta ne spune că celții, picții și strămoșii populației welsh nu se înrudesc cu anglo-saxonii. Ei nu pot pronunța vocalele așa cum le pronunță anglo-saxonii. În insule au apărut și romanii cît și vichingii, sau francezii de exemplu, ca să nu uităm și de evrei, iar mai nou indieni și paschitanezi. Studiul limbilor nu înseamnă numai analiza cuvintelor, ci în primul rînd înseamnă studiul foneticii. Fonologia ne omoară.
acum o să-ți spun o teorie personală, care a fost îmbrățișată de cercetători din domeniul lingvisticii și geneticii. Vorbirea se înscrie în codul genetic. Există genă responsabilă pentru vorbire. Mi-a trebuit 40 de ani ca să-mi văd cu ochii că teoria mea a fost demonstrată de oameni de specialitate. Ai auzit de așa ceva? Știi cum se numește gena vorbirii? Nu orice neam poate pronunța sunetele în același fel ca alt neam. Din cauza asta există diferențe fonologice. Unei gene îi ia peste 2500 de ani ca să se modifice. Vezi Maximilian! Și asta are loc doar în condiții de mediu favorabile, adică nu apar accidente pe parcurs, care ar înfrîna modificarea. Dacă apar e nevoie de și mai mult timp, ca să apară vreo modificare.
cu tot respectul dar habar n-ai de lucruirle astea.
participi la conferințe de lingvistică, arheologie, istorie, geologie, etc.? Nu cred. Trebuie să-ți și permiți financiar. Congrese, simpozioane, prelegeri, etc. Cu cîte universități ți legătura și corespondenzi?
uite, am răbdare să fac un test cu tine. Ai auzit de UIGUR? Ce popor, ce limbă e asta și ce scriere are? Dacă nu știi îți trimit niște materiale, să văd dacă te descurici, pentru că tot mă trimiți spre Asia, aiurea-n tramvai. Asta pentru că m-ai provocat cu șciții. Cunoști istoria reală a acestor UIGUR (UYGHUR în engleză) sau în turcă OEIGUIR.
spui că nu se pune problema ”înrudirii tracilor cu celții și șciții” în altă parte decît în studiile indo-europene. Păi unde ai vrea să spună? La Maia, la chinezi, sau aborigenii polinezieni? Probabil în viziunea dumitale au legătură cu semiții? Cine știe?!
cum adică nu dovedești nimic cu testele genetice?! Vorbești serios? Cred că ești în derizoriu. Rădăcinile genetice sînt una și cele lingvistice sînt alta. Cele genetice nu ți le șterge nimeni. Cel mult le poate modifica, dar repet ai nevoie de foarte mulți ani și condiții propice, adică aceleași ca să apară modificări. Maximilian spunea că ai nevoie de cel puțin 2500 de ani, ca să modifici o genă. Probabil că tu ești mai deștept decît Maximilian, și le poți modifica mai repede.
ce n-ai înțeles tu despre genele românilor, este că au majoritar gene autohtone în cea mai mare măsură. Asta denotă că am fost sedentari. Istoria o confirmă. Așezați la răscruce de drumuri, ne-am confruntat cu foarte multe migrații pe parcursul a mii de ani, și tot aici trăim. Românii au cel mai mare procentaj de gene indigene, față de orice alt popor din Europa. Asta se reflectă și în limbă, tradiții, psihologie, etc. Viață în general. Toate astea dau identitate Balcanic-Europeană, cizelată de mii de ani în același areal geografic.
nu numai româncele își combină genele cu toți străinii. Peste tot se întîmplă la fel, chiar mai rău, deoarece programul multiculturalizării globale, de ștergere a identității, acționează mult mai agresiv în lumea occindetală decît în estul Europei. La noi abia după 1990 se întîmplă această multiculturalizare forțată de ștergere a identității. Asta e politică și tradiție, și nici credințe. Dacă nu faci diferență între ele, n-am ce-ți face.
J oriental?! J e derivat din I-ul balcanic, unde I are cea mai mare concentrație. Ai auzit de Ion de la Anina? Dacă J a ajuns în Orientul Apropiat, este altă discuție și subiect de studiu. Cînd și cum? Dar mintea ta nu poate cuprinde nici măcar migrațiile.
ignorant ești tu cu neamul tău amice!
în încheiere îți propun să nu te mai prostituezi cu  din A. Există și prostituție lingvistică, nu numai la fetele românilor. Crezi că se întîmpla așa ceva, dacă românii nu erau demolați financiar complet? Dumneata confunzi cauza cu efectul, și dai vina pe bietele românce, care au ajuns vai de capul lor! Ai grave probleme de afazie de temporalitate, similaritate și contiguitate.
Domnule Stan Patitul, am o intrebare, la care poate ca se poate raspunde, daca cercetarile genetice au ajuns asa de departe. Cum controleaza gena vorbirii si a limbajului evolutia limbii? Fiindca gena aceasta, daca se modifica atat de greu (la 2500 de ani), in schimb limbajul se modifica cam de zece ori mai repede. De curand m-am documentat asupra limbii din Transilvania din secolul al XIX-lea si am constatat ca limbajul de atunci folosea multe cuvinte diferite de limbajul nostru de acum. Si totusi, dictionarul pe care l-am intocmit ( de cuvinte si expresii), este destul de usor de inteles, foarte putine cuvinte necesitand o „traducere” efectiva. Asta inseamna ca gena asta buclucasa controleaza limba nu in mod static, inghetand-o, ci prin niste reguli mai fine, care spun ce fel de cuvant (inventat sau preluat de la altii) are dreptul sa intre in limba romana si care nu. Si fiindca orice comentariu care se respecta trebuie sa aduca si dovezi sau exemple, dau si eu aici cateva dintre aceste expresii si cuvinte, care pe mine m-au fermecat cu expresivitatea si frumusetea lor. Iti vine aproape sa regreti ca limba evolueaza, dar totodata pare ca si saraceste:
Ce zideste ziua, se uluie noaptea, De cate fataliati nu se paleste omul?, fara pic de superbie, cifra gresita s-a cores (corectat), TImpurile s-au agerit (inasprit), prudenta prevazatoare, faime fioroase, sa lucram in consunantie, rapacitate lupeasca, sa nu zgariem ranile incortiosate, multime esacerbata, nevarstnici in pricepere, amenintat de desmadulare, se impulpeaza ca aparator, fapte sparioase, fapte de grozavie, ne-a adus in absurde, tinuram o consulta, simulatisimului cititor, complimente magulicoase, de totului surprinzacios, omuleanul meu, la drasticele mele opuneri, sa fiu om de parola, lasamant (testament), prevaricatii (rautati), ultimul surcelu din neamul sau, comisiune cercetatoria, vremelnicestile timpuri, dorinta egoistica, stratagema bine nimerita, de cate ori cere trebuinta, agitatoriu si tulburatoriu de pace, omul bun si onorific, desfranata sa oaste, tircustari (circumstante), tamandare (intarziere, tandalire), om cu suca (inclinare) rea… Eu n-am scris exemplificarile cu diacritice, dar gena limbajului va spune fiecaruia unde e nevoie de ele si unde nu.
Excelentă zicere: vremelniceștile timpuri! Să pui la un loc cele două cuvinte – vreme și timp, este ispravă deosebită a nomotetului român!
inovație, capacitate de a raționa și a inventa cuvinte și expresi, care să transmită gîndurile și trăirile noastre. Și asta e specifică la fiecare popor. Mira-m-aș dacă nu există o altă genă responsabilă cu structurarea gîndirii cînd vine vorba de inovație prin invenție! Timpul va confirma dacă am sau nu dreptate. Deocamdată genetica n-a făcut progrese pînă la nivelul ăsta, deși se străduiește să descopere și astfel de lucruri.
legat de ce discutăm acum pot să spun un fenomen intersant. Pînă de curînd s-a considerat că indivizii care nu pot emite anumite sunete, au probleme de vorbire, ba fice, ba psihice, pînă s-a descoperit gena vorbirii. E cazul pelticilor, rîrîiților, bîlbîiților, etc. Sînt foarte multe forme. După descoperirea genei vorbirii s-a schimbat atitudinea medicală față de acești indivizi cu probleme de vorbire. S-a constat că de fapt ei nu au nici-un fel de probleme de vorbire, ci e vorba de gene ale vorbirii reminiscente de la strămoși de mii de ani, sau mutante apărute cîndva în istoria genetică a individului respectiv. De exemplu povestea cu B-P. Unii nu-l pot pronunța pe B și îl pronunță P. Astea se numesc accidente genetice. Probabil într-un viitor foarte apropiat problemele astea de vorbire vor fi rezolvate pe calea intervenței genetice. Deja se studiează foarte serios problema asta. Sînt specialiști care susțin că astfel de defecte genetice de vorbire for fi rezolvate prin intervenții genetice într-un viitor foarte apropiat. Institutul Max Planc face cercetări serioase în acest domeniu.
cîteodată mă îngrozesc cînd mă gîndesc la ce performanțe a ajuns genetica în medicină. Și asta numai în timpul vieții mele, iar acum a luat-o în sus pe pantă exponențială în viteză. Să tratezi cancer prin intervenții genetice de exemplu.
nu știu dacă e bine să deschidem cutia pandorei, așa cum o definesc chiar unii dintre geneticieni.
eu rămîn la pasiunea mea cînd vine vorba de lingvistică și genetică, și rămîn mai departe credincios arheo-lingvisticii și amprentelor lingvistice, sunete și combinații sonore, care sînt specifice oricărei limbi. Sînt convis că se poate determina cu exactitate cînd și cum au apărut. Deocamdată nu sînt mulțumit cu arborii lingvistici propuși de diferiți cercetători în lingvistică, așa cum nu sînt mulțumit nici cu ipotezele anatoliană sau kurgan, de evoluție a indo-europenilor. Mai sînt și altele, care la fel pentru mine nu stau în picioare.
Maximilian a fost un geniu marginalizat, deoarece teoriile lui nu convin unora, dar asta nu înseamnă că ele nu sînt valabile. Mai e și instictul omului. Ceva îmi spune că avea mare dreptate. Din cîte știu eu și din analiza istoriei și a evoluției omului în timp, se confirmă din plin teoriile lui. Aștept geneticienii să apară și cu teorii legate de vîrsta genetică a omului, și evoluția lui genetică în timp, care e altă mîncare de pește. Teoria lui Adam, Out of Africa, pentru mine nu stă în picioare, la fel ca și teoria relativității care e incompletă. Ori cea cosmogonică a Big Bengului, de exemplu.
gena vorbirii controlează fonetica, nu limba. Felul cum pronunțăm
anumite sunete și combinațiile lor. Asta face diferență între limbi.
Latina de exemplu nu are sunete precum Ă,Î,Ș,Ț, CÎ și GÎ. Nu are de fapt
nici Z. Z apărea doar pentru numele proprii din alte limbi.
cuvinte
apar și dispar. Apoi mai avem și împrumuturi. Mai există și graiuri. Și
ele sînt înscrise în codul genetic. Moldovenii pronunță diferit
aceleași cuvinte față de ardeleni sau munteni. Nu confundați vorbirea cu
limba! E important.
ce e important de știut, este că orice limbă
ale sunetele ei specifice și combinațiile ei sonore, care o
diferențiează de alte limbi. Din cauza asta cînd auzim o limbă, ne dăm
seama ce limbă e chiar dacă nu cunoaștem limba respectivă. O identificăm
prin sunetele ei. Gena vorbirii e responsabilă pentru producerea de
sunete și combinațiile lor. Asta se înscrie în codul genetic. În plus
apar și diferențieri fizice la nivelul cutiei vocale și a corzilor
vocale.
limbajul are mai multe proprietăți. E vorba de crearea de
cuvinte și ce reprezintă ele pentru intelectul uman. În cazul
împrumuturilor și acolo există o adaptare fonetică în pronunțare, dar și
acceptarea cuvîntului ca idee, mai ales în cazul neologismelor.
în plan psihic și intelectual intervine inovația, așa cum ați exemplificat.
sînt
convins că nu numai sunetele sînt înscrise în codul genetic, dar și
modul de gîndire, care conduce la crearea cuvintelor. Rămîne să vedem
cînd specialiștii în genetică vor descoperi și astfel de gene
responsabile cu structurarea limbii în gîndire. Aici cel mai bun exemplu
e faptul că expresiile nu sînt traductibile, ci găsim doar echivalente,
care transmit ideea sau starea de exemplu, dar nu și modul care o
descrie. Filologii știu mai bine decît mine despre ce vorbesc cînd mă
refer la traducerea expresiilor dintr-o limbă în alta.în cazul
limbii mai sînt și alte domenii de cercetare interdisciplinare, care în
ultima vreme se ocupă serios și de evoluția limbii, cum ar fi
arheo-sociologia și arheo-psihologia. Structurile sociale și psihice
creează structuri în gîndire, care se refelctă mai tîrziu în structuri
de vorbire și de limbă. Evoluția genetică se datorează hranei, mediului,
relațiilor sociale și psihice, etc. Un alt capitol în istorie e și cel
al migrațiilor. Toate lasă urme și modificări la nivel genetic. Am dat
mai jos un răspuns și dlui Coja.
Multumesc. M-ati turtit de tot!
aveți numai grijă să nu rămîneți turtit! Sper că v-am fost de folos cu răspunsul!
teoria structurilor a fost una din marile inovații ale epocii moderne. A deschis orizontul în foarte multe domenii, iar mai nou se manifestă și-n istorie, lingvistică, genetică, adică domenii care conduc la identitate etnică.
în tinerețe, cu vreo 45 de ani în urmă, am citit cărțile unui profesor de istoria economiei de la Sorbona, Fernand Braudel, Vă recomand o trilogie: Jocurile schimburilor, Timpul lumii și Structurile cotidianului, alături de Mediterana în timpul lui Filip al II-lea. Editura meridiane în limba română. Dintr-o dată am început să văd istoria cu alți ochi.
apoi am descoperit că și în alte domenii există oameni de forță care aplică principiile acestei teorii, cum ar fi biologie, lingvistică, estetică, etc. În biologie pot cita cartea lui Jaques Monaud, Necesitate și hazard, în care el aplică legea entropiei din fizică, cu ajutorul teoriei structururilor. inventatorul legii entropiei în fizică a fost Roengen, adică românul N.R. Georgescu. Lumea crede în general că întîmplător este tot una cu hazard. Lucrurile nu stau așa deloc.
mai tîrziu cu vreo 40 de ani în urmă am avut ocazia să studiez teoria structurilor în estetică cu profesorul Cezar Radu, care mi-a deschis capul și-n domeniul esteticii, unde suporterul cel mai înfocat al teoriei structurilor era Umberto Eco. Atunci am înțeles rolul foarte important al abordării limbajului prin teoria structurilor, prin care lingvistica, filozofia, psihologia, sociologia, comunicarea informațională (midia), se supun legilor structuraliste.
tot timpul am fost preocupat și de genetică, iar dapdv îl pot cita pe Cavalli-Sforza, care a structurat istoricește evoluția speciei umane. Multă lume confundă specia cu rasele. El a pus bazele cercetării moderne teoretice și practice. Chiar dacă nu sînt de acord cu teoria Out of Africa, a lui Adam care a populat întreaga planetă, plecînd din Africa, el a făcut multă lumină în modul de abordare structuralistă științifică. Genetica aplicată e abia în fașă. Numai în ultimii 10 ani a avut la dispoziție tehnologia de investigare, și numai de 5 ani dispune de tehnologie ultra modernă de vîrf pentru teste de finețe, care ne permit să analizăm și să înțelegem rolul genelor și al modificărilor datorate mediului natural și uman care au creat mutații. Un singur exemplu: importanța genei lactice. Africanii nu prezintă toleranță la lapte, alimentul cu care ne naștem. Ca adulți ei prezintă o intoleranță față de lapte. Spre deosebire de africani, europenii prezintă cea mai mare toleranță față de lapte la maturitate, consumînd cantități mari pînă la moarte. Gena responsabilă pentru toleranța la lactoză, e diferită. Orice genă se diferențiează prin proteinele pe care le conține. Mi-am pus mereu întrebarea dacă nu cumva toleranța la lactoză i-a făcut pe europeni mai ascuțiți la minte?! Ca să consumi lapte e nevoie să crești animale, deci statutul de crescător de animale, cîștigat de omul european prin renunțarea la cel de vînător, i-a modificat gena responsabilă cu toleranța la lactoză. Tipul european a fost forțat de mediu, un teritoriu mic cu densitate mare, și-n mare parte nepopulat din cauza glaciațiunii, să învețe să domesticească animale pentru hrană. În paralel, Africa oferea suficientă hrană pe o suprafață mai mare și o densitate mai mică, ceea ce nu a forțat tipul african să treacă la statutul de crescător de animale domestice. Statutul de culegător și vînător a fost suficient pentru procurarea hranei. Diferențele acestea de mediu au creat diferențe și-n evoluția omului. În continuare sînt zone în Africa unde oamenii mănîncă mai mult din cules și vînat decît din creșterea animalelor sau agricultură. Numai în ultimul timp, din cauza creșterii populației africane, e nevoie de zootehnie și agricultură la scară mare. Foametea în Africa e un efect al condițiilor de mediu și stagnarea în evoluție, iar intoleranța la lapte a africanilor vorbește de la sine, că ei au rămas în urmă ca evoluție față de europeni. N-au fost forțați să treacă la alt mod de viață, din care cauză au rămas pe o treaptă net inferioară în evoluție, care se reflectă în mod direct și prin gena responsabilă cu toleranța la lactoză. Modificarea ei la europeni s-a petrecut cu multe mii de ani în urmă. Africanii au nevoie de-acum încolo tot de multe mii de ani ca gena aceasta să se modifice.
cu teoria Out of Africa nu sînt de acord exact din acest motiv. Adică atîta timp cît Africa furniza hrană suficientă, nu văd nici-un motiv ca populația africană primitivă să părăsească Africa, migrînd spre alte teritorii, atîta timp cît mama Africa producea suficientă hrană. Populația europeană a fost forțată să părăsească Europa, din cauza spațiului redus și creșterea populației. Tot europenii au fost forțați să treacă la agricultură din aceleași motive, cu mult înainte de populațiile prezente pe alte continente. Rasa albă a migrat masiv în toate direcțiile fiind forțată de condițiile de mediu și creșterea populației. Inovațiile apar din necesitate, dar mai intervine și hazardul. Aici pot spune că omul de Neandărtal strică teoria Out of Africa, fiind un tip specific european, care nu se încadrează în teoria lui Adam plecat din Africa. Așa cum teoria relativității a lui Einstein e contrată tot mai mult în ultima vreme, și se caută soluții fiind incompletă, tot așa tot mai mulți geneticieni se opun acestui model, Adam Out of Africa, adică totul dintr-un punct precum și teoria Big Bengului, care la fel e nedemonstrată încă. Între model și teorie e o mare diferență. Oricine are dreptul să propună modele, dar teoria, adică adevărul, nu poate fi decît unul singur.
despre limba română pot spune că e o limbă unitară, cu toate vitregiile timpului, vremelnicia timpului, supusă unui proces de separare prin germanizare, slavizare și turcizare pe o perioadă foarte lungă de timp, față de alte limbi europene. Cu toate acestea se prezintă ca cea mai unitară limbă din Europa, dacă nu cumva din lume. Are graiuri regionale, dar nu și dialecte. E valabil și pentru limba română la sud de Dunăre, de care se vorbește foarte puțin dapdv. Italiana nu există decît ca limbă literară, deoarece în Italia există foarte multe dialecte, încît cei din nord cu cei din centru, sau din sudul Italiei, au nevoie de italiana literară, ca să se poată înțelege unii cu alții. Asta reflectă structura cosmopolită a fostului imperiu roman, datorată multor populații care au trăit în peninsula italică înainte de apariția imperiului roman, cît și populațiilor cărate de imperiu în peninsulă, ca sclavi pe parcursul a 1000 de ani, iar după aceea a popoarelor care au atacat continuu peninsula și Roma după destrămarea imperiului. Italienii nu numai că n-au o limbă unitară, dar nici dpdv genetic nu se prezintă unitar, așa cum se prezintă românii. Era normal ca limba latină să moară chiar la ea acasă, mai rău chiar decît în celelalte țări vorbitoare de limbi romanice. După unii lingviști, italiana prezintă cel mai mic procentaj de latină, dintre toate celelalte limbi romanice. Etnogeneză și glotogeneză. În perioada pre-romană în peninsulă trăiau: gali, celți, greci, puni, etrusci, iliri, chiar și daci în Retia, alături de triburi indigene de latini: oscani, faliscani, umbrieni și latini, care încă de atunci erau în inferioritate numerică. În perioada romană au fost cărate în peninsulă alte populații din imperiu, din Balcani, Anatolia, Orientul Apropiat, nordul Africii, Iberia, Galia, Britania, Germania, etc., care s-au suprapus peste amalgamul deja existent în peninsulă. După destrămare: germanici, goți, huni, lombarzi, franci, etc. Ce sînt italienii dpdv genetic? Un amalgam. Ce etnie? Cred că nici 5% din genele indigene de latini nu mai au italienii în zilele noastre. Cam tot atît există din ele și la români. Dar lingvistic? Ce-a mai rămas din limba latină? Am dat mereu exemple de cuvinte latine existente în română, dar dispărute din italiană, cum ar fi cuvîntul ALB, care face parte din lexicul de bază, și care a dispărut și la celelalte limbi romanice. Se pune întrebarea atunci: cuvîntul alb e de origine latină, la tridurile indigene de latini, sau are altă origine? Se știe că la etrusci casa regală se numea Alba Longa. Altă întrebare obligatorie e cum a supraviețuit la noi? L-am moștenit de la latini? Sau din altă sursă mamă? Ori de ce noi nu am moștenit ceva asemănător cu bianca, blanc, branco, blanca, ca celelalte limbi romanice? Apoi mai e și cazul izolat al Scoției, care s-a numit pentru o perioadă foarte lungă de timp, regatul de ALBA. Unde dai și unde crapă? Mai există și rîul Elba, o slavizare a lui ALBIS din vremea romanilor. Apare și ca insulă, care aparține de Toscana, fosta Etrurie a etruscilor, în forma ELBA. Oare tot o slavizare?! Există și Albania sau munții Alpi, adică Albi. La noi e inutil să mai dau exemple, deoarece abundă, cum ar fi Alba sau Albești, ori numele Albu de exemplu.
https://www.youtube.com/watch?v=rJMePH9cW38&list=RDftH4dLqVy_o&index=15
ce spuneam mai jos de chinezi.
https://www.youtube.com/watch?v=uJqwp4E2u60&index=6&list=RDftH4dLqVy_o
https://www.youtube.com/watch?v=syFDyYQLYW0&index=28&list=RDftH4dLqVy_o
textul e în turcă și rune uyghur. Miticele rune europene au ajuns pînă-n Asia. Și poporul uyghur e interesat de istoria adevărată. Sînt interesați și de scrierea veche, cu toate că acum scrierea arabă și turcă sînt cele de circulație. Chinezii uyghur insistă și cu a lor, deși majoritatea chinezilor din zonă, chiar din vestul Chinei se consideră uyghur și se prostituează cu scrierea arabă, fiind adepți înrăiți ai islamismului. Ciudată lume, să vezi un chinezoi vorbind turcmenă, scriind în arabă și considerîndu-se uygur. Melodia care urmează.
Se vede bine ca „moftangiul” l-a suparat din cale-afara pe domnul Stan Patitul! Din articolul dansului, mie, ca nespecialist, mi se pare mai mult decat o disertatie de inalta clasa, in fata careia ne scoatem palaria cu tot respectul. E si un avertisment pentru cei care, daca nu stiu sa mestece mamaliga, e mai bine sa nu puna mana pe facalet. Si totusi, exista o sansa si pentru ignoranti, ca sa ajunga la un anumit nivel de cunoastere. Sa-i zicem, prin observatie directa. Eu, de pilda! N-am auzit in viata mea de glotogeneza, de Maximilian si nici de gena vorbirii, cu toate ca ma bucur ca exista. Bucuria mea se datoreaza faptului ca am observat mai de mult ca exista dificultati pentru unele neamuri, de a pronunta anumite sunete specifice altor limbi. Iata un fragment din romanul meu „Pui de tigan”, aparut in 2013:
„Într-o zi de toamnă târzie, pe la începutul clasei a șaptea, pe când îmi mâncam într-o pauză pâinea cu untură, văd că se apropie de mine Istvan, un băiat mititel din clasa a patra şi-mi spune pe nume într-un fel încât m-a apucat cea mai neagră disperare:
— Ionico, poate io se spuie la tine ceva?
Şi punând accentul ca ungurii, pe prima silabă a cuvintelor, mi-a mai dat și nume de fată!
— Spune mă, ce ai pe suflet! l-am încurajat eu.
— Uite, mai mulţi boieţi de romuni bate la mine in fiecare zi!
— Cum, măi Istvan, să te bată? întreb eu, devenind dintr-odată foarte atent.
— Da, inconjoare la mine trei boieţi și zice, mo Istvan, tu ungur la tine. Da io zic, nu, nu, che am friche, io romun. Şi atuncea zice unu la mine, no, dache tu romun, ia zi tu la noi pâine ! Şi io nu pot se zice și zice puine. Şi atunci eia de la mine botaie!
— Istvan, dacă se mai leagă de tine, le spui că de acum încolo eşti prietenul meu și dacă mai îndrăzneşte vreunul să te mai năcăjească, o să aibă de-a face cu mine!
A doua zi în recreaţie vine Istvan iar la mine:
— Iar botut ieri la mine mogarii eia!
— Şi tu nu le-ai spus nimic?
— Io spus, da ei nu crezut și botut mai departe!”
Amu, ca orice ignorat caruia nu-i ajunge sa se laude numai odata, mai dau un fragment din romanul „Cei 7 beduini”.
„În această perioadă de mare dragoste pentru poporul sovietic, a apărut lucrarea Profesorului care era foarte bine documentată şi argumentată. Cum se poate, afirma Profesorul în lucrarea sa, ca un cuvânt precum nauka (ştiinţă) să ne cadă bine, când în româneşte cuvintele „năuc” şi „năuceală” au sensul de „prost” şi „prostie”. Cât de plăcut poate suna pentru urechile noastre frumosul cuvânt „piş” (în limba rusă însemnând „a scrie”) când pe noi, din fragedă pruncie, ne duce cu gândul la cu cu totul altceva, nu la a pune mâna pe creion.
Ce să mai vorbim de stufoasa paletă de cacofonii cu care este atât de bine împănată limba rusă, încât zbârleşte pielea pe spinarea oricărui român adevărat. Cuvinte precum „cachim”, „cacaia”, mai directul „cac” sau teribilul „cacoi” nu ne pot face altceva decât să ne stea mintea-n loc. Românul, spunea Profesorul cu mândrie, este al naibii de inteligent şi asta pentru că, stând în bâtă şi păzind oile, mintea i-a umblat slobodă, pe toate coclaurile ca vodă prin lobodă, exersându-se.
Cum se poate explica altfel incapacitatea sa de a învăţa limba rusă (de vreme ce e în stare să înveţe engleza, franceza sau chiar germana într-un timp de 3 ori mai scurt) decât tocmai prin această incompatibilitate? Oare nu-i şi rusa tot o limbă ca oricare alta? Ştim că în viaţă sunt lucruri foarte asemănătoare, aproape identice, cum ar fi pantoful stâng şi cu cel drept.
Şi totuşi, pantoful stâng nu intră pe piciorul drept şi nici invers! Şi fiindcă nu vrem să ne stricăm picioarele şi nici să scâlciem pantofii, va trebui, deşi ne doare inima, să renunţăm la speranţa de a mai citi vreodată în original „Tânăra Gardă” de Alexandr Fadeev sau „Aşa s-a călit oţelul” de Ostrovski.
Înţeleg foarte bine de ce un student, după ce a învăţat 7 ani la şcoală limba rusă, spunea în continuare Profesorul, nu ştie bine nici literele, căci deschizând o carte scrisă în limba rusă, românul simte o ameţeală care-l… năuceşte.
Nu am dori să se înţeleagă că am avea ceva cu limba rusă, dimpotrivă, ne face mare plăcere când auzim cu cât sârg o învaţă elevii sovietici. Este de asemenea, o limbă complexă, marii scriitori ruşi probându-i îndeajuns calităţile. Dar ce să facem dacă pe noi ne ameţeşte?”
apreciez intervenția!
https://www.youtube.com/watch?v=0Ngr6p1vBYs
vreau si io o caciula d’aia ca sa ma duc la vanatoarea de ursi!
sunt mooortali!
multam fein!
numa o căciulă?! Da de cîntăreață ce zici?! Ce e interesant e că limba e din familia turcmenă, religia musulmană dar numele are construcție slavă -AEVA, adică fiinca lui Abdul.
asta e muzică recentă. Am pus mai sus un linc tradițional, unde apare textul în turcă și rune uigur, care sînt de proveniență europeană. Pînă și ei își reevaluează istoria. Oricum se vede cu ochiul liber că unii sînt europeni, alții asiatici mongoloizi, indieni sau chinezi. E un amalgam mare la răscruce de drumuri și de timp îndelungat. Una din soțiile lui Alexandru Macedon a fost din Bactria și o chema Roxana. Asta se întîmpla pe drum spre Taxila, adică Punjab în India pe drumul mătăsii. Zona Afganistat era importantă pentru greci și egipteni pentu minereuri și lapis lazuli. Perșii au tăiat legătura cu drumul mătăsii și au pus monopol pe ruta comercială. Ăsta a fost cel mai serios motiv pentru campania lui Alexandru Macedon pînă la Taxila.
absolut fascinant!
Frumoasa e periculoasa rau dar ma intreb daca mimica i se trage din saraiurile turcilor etc sau si din cinematografia moderna – jocul ochilor vreau sa zic ! Datul privirii peste cap este cam profesionista …….sau asa le este folclorul lor foarte senzual, asa sublimata cum este sexualitatea in aceste dansuri lascive, . Inclusiv la turci in dansul buricului.
In ce priveste iluminarile carora ma supuneti, mi-ati dat niste fulgere care-mi spun ca vocalele uigurilor sunt in numar mare cu mult mai deschise decat ale turcilor , deci doza de influenta europeana este absolut perceptibila !
Am cumva dreptate, daca nu va iau prea mult timp?
In tot cazul speciale multumiri pentru teoria dezvoltata – ne expuneti unor introspectii extrem de savante si cumplit de nebanuite ..
Concluzia mea este – femeile furate, cumparate etc , adunate de peste tot de catre aceste popoare turcice, nu se poate sa nu fi lasat urme si la nivel de glotogeneza !
Corect?
Chiar daca, desigur, fondul de baza s-a mentinut .
Se spune ca un copil daca este bilingv de mic dezvolta „un anumit organ” pe care unul monolingv la frageda tinerete, nu-l dezvolta !
Ce parere aveti ?
Iertaciune pentru indrazneala de a va consulta prea mult.
Multe multumiri pentru documentatia care ne intriga considerabil !
De asta ce ziceti – e superba – e folclor curat:
Rozilam- Uyghur traditional dance (beautifull dancer)
https://www.youtube.com/watch?list=RDftH4dLqVy_o&v=B4bvu7fBhzo
mișcările în dans au și influențe indiene. Uigurii susțin că indienii le au de la ei. E vorba de mișcarea ochilor, A capului și gîtului, precum și a mîinilor. Mai e și rotirea amețitoare, cel mai bine executată de sufi, care nu sînt turcmeni. Era normal ca la răscruce de drumuri să apară multe elemente de la lumi diferite. Ce e important de reținut este că inițial migrația s-a produs dinspre vest spre est, adică europenii au migrat peste popoarele asiatice, după care migrația s-a produs invers, dinspre est spre vest.
am dat un linc mai sus special, pentru că textul e bilingv, uigur și turcă, prin care se poate studia prin comparație scrierea cu rune uigur. Runele zis uigur sînt de fapt rune din Europa. care au poposit pe meleaguri asiatice cu migrații din Europa spre Asia. Lingviștii n-au comentat nimic. Uigurii acum încearcă să revitalizeze scrierea runică. Se citește de la dreapta la stînga, și are echivalente în limba turcă, care se scrie de la stînga la dreapta. Scrierea cu rune, specifică Europei, a ajuns și în Asia. Din păcate lingviștii prezenți pe sait n-au gustat trimiterea mea și nici nu au comentat, ca și cînd ar fi un fenomen lipsit de importanță. Așa să fie oare?
Binențeles că populația turcmenă s-a impus în zonă fiind o populație majoritară, dar dacă scrierea a supraviețuit așa cum ne spun unii istorici arabi, pînă-n sec XIX, la o parte din uigur, ar trebui să ne pună cel puțin pe gînduri, în ce privește expansiunea rasei albe, ariană, spre est, mai ales că reprezintă o verigă spre drumul către India.
dpdv al femeilor, există două cazuri diferite. Unul cînd migrația se face cu toată lumea, în urma catastrofelor geologice, de climă, sau datorate invadatorilor, așa cum a fost cazul șciților noștri, care au migrat spre est cu femeile lor și copiii lor, cu animale, purcel și cățel. Celălalt caz e al invadatorilor, în care vin doar bărbați călare pe cai, iar după decimarea bărbaților autohtoni, se amestecă cu femeile lor. În primul caz e o migrație masivă dar pașnică, în căutarea de alt pămînt. Al doilea e de natură războinică. În primul caz au loc căsătorii interetnice pașnice, pentru a consolida conviețuirea fără conflicte. În al doilea e vorba de un amestec forțat, între invadatori și femeile indigene.
baza populației uigur a fost rasa ariană care a migrat pașnic spre Asia cu femei, copii, animale, semințe, etc., inclusiv cultură, iar amestecul a fost omogen cu popoare asiatice din zonă. Mai tîrziu s-a ridicat Asia și invadatorii s-au amestecat cu femeile, fără să-și care cu ei femeile pe care le-au lăsat acasă. Invadatorii mongoli fără femei s-au suprapus peste o populație mixată deja între europeni și asiatici, cu prepondență turcmenă, după care prin expansiune și-au luat femei din zonele aferente, iraniene, indiene, sau chineze. După aceea s-a produs un amalgam complex, dar se poate vedea cu ochiul liber că rasa albă europeană a supraviețuit, chiar dacă limba e din familia turcmenă. Mongoloizii la nivelul glotogenezei nu s-au impus, și nici măcar la nivel genetic, deoarece și genetic e tot un amalgam complex. Revenirea lor la scrierea cu rune, e numai o amintire, deoarece scrierile arabă, turcă și chineză sînt cele care s-au impus și conviețuiesc în prezent. Arabă pentru că imperiul arab a pus stăpînire pe zonă, și a fost o scriere de circulație în imperiul arab.
așa e cu bilingv și monolingv. Mai mult în zona turcmenă s-au suprapus mai multe, trei și chiar patru, în decursul timpului. Problema cu mai multe limbi în familie poate genera autism, deoarece copilul nu știe pe ce linie să meargă, dacă nu se impune nici-una dintre ele. Mai ales în cazul a trei sau patru limbi diferite. Autismul provocat de limbi diferite e specific societăților cosmopolite, din care cauză e mai agresiv în țările occidentale cosmopolite. Cunosc copii de români care deși ambii părinți sînt români, ei se uită la televizor în engleză, iar unii au doică de altă etnie, adică intră pe fir a treia limbă, Copilul e derutat și nu știe ce se întîmplă, după care se autoizolează, vorbindu-și singur și amalgamînd cele trei limbi. Autismul ăsta e dobîndit din cauza condițiilor de mediu, față de cel moștenit, transmis de strămoși, care și ei cîndva au suferit un proces asemănător. Poate apărea de la multe generații în urmă, nu e obligatoriu direct de la părinți, care pot fi normali, chiar dacă sînt de etnii diferite.
știu și dansatoarea asta. Am descărcat vreo 9 GB de muzică uigur, pentru scrierea cu rune. Sînt suficiente clipuri pentru a studia scrierea uigur antică cu rune, și diferența dintre limba turcă de exemplu și cea uigur.
unul dintre lincurile trimise de mine e dintr-o colecție de 50 și ceva de melodii, amestecate tradiționale cu moderne sau interpretări moderne la cele tradiționale. Se pot vedea influențe chineze, indiene, iraniene, mai ales la azari, pentru că în zona turcmenă, există și azari. Unele prezintă cu stupefacție pentru mine versiuni ale costumelor populare românești, sau indiene fără urmă de îndoială, care sînt diferite de cele turcmene sau chinezești. Cu toate că papucul arab musulman s-a impus serios, femile tot nu poartă costumația musulmană. Sînt mai libertine. Se vede și din dans. Acolo pot dansa cu bărbații, pe cînd la arabi dansează numai singure și dau din buric, iar bărbații asistă. O altă diferență este că uigurii apreciează femeile, față de arabi la care femeia e un sclav pentru crescut copiii, nimic altceva.
și Turcia e mai libertină, deoarece și turcii cînd au ajuns în Anatolia, nu era pustie. Era deja un amalgam, dominat majoritar de descendenții lumii traco-celto-șcite, peste care s-au suprapus multe alte popoare. Mă distrez cînd mă gîndesc cum se bat turcii cu pumnii în piept că ei sînt turci, la fel ca și ungurii, cînd defapt ei sînt minoritari genetic, dar i-au dresat pe toți să vorbească limba turcă. Ca să nu uităm și de politica lor expansionistă cu cerut tribut în băieți, chiar și de la noi, adică au mai și cărat gene de la alte popoare. Îi educau militar pentru armată de la vărstă fragedă în limba turcă, iar după pensionare le dădeau pămînt după modelul roman, și dreptul să se căsătorească. Mai mult, cu mai multe femei. Tributul plătit de români în băieți s-a ridicat cîteodată și la 10.000 de băieți pe an. Nu e o cifră mică deloc, cînd e vorba de mixaj interetnic cu mai multe femei, după satisfacerea serviciului militar. Cîte popoare au subjugat turcii și-au luat tribut de la ele în băieți? Ce sînt turcii din Turcia? Mai mult i-au dresat pe foștii traci din Anatolia la islamism. Cu toate astea sînt ”turci” care vînează și mănîncă porc mistreț. Renumitul porc mistreț cu colți de argint din Levant. Legendarul Keros din mitologia tracă, preluat și de greci, iar mai tărziu de romani. Inclusiv turcii și tătarii din Dobrogea mănîncă chiar porc domestic. O recunosc și spun, că dacă au trăit de atîta timp printre romîni, s-au adaptat la tradițiile românești. Unii mințeau în reportaj, dar alții corecți le dădeau peste nas spunîndu-le că și ei mănăncă porc. Chiar și beau. Traba asta e un conflict serios cu religia islamică. Se pune întrebarea: dacă turcii din Dobrogea sînt turci genetic, sau români turcizați? Numai testele genetice ne pot confirma. Tradițiile lor nu sînt oricum islamice. Pot fi descendenți din soldați cu femei autohtone. Fenomenul e cunoscut foarte bine. Aliații în Germania și rușii cantonați după război în Germania de est. Americanii din Korea de sud de exemplu. Seara soldații ies din cazarmă în oraș și-și caută mîndruțe, din care se mai nasc și copii. Unii se căsătoresc cu ele și le cară în America.
scuze dar nu mai stau să corectez textul de greșeli.
este formidabil de interesant ce-mi spuneti -mii de multumiri – tocmai m-ati facut sa descopar ce inseamna runele – eu credeam ca ele tineau doar de scrierea germanica – cand colo, ce sa vezi :
https://de.wikipedia.org/wiki/Runen
in ce priveste miscarea ochilor, mi-ati adus aminte ca intr-adevar miscarea ochilor vine din India sub forma dansatoarei primei pelicule ce mi-ati trimis
inca n-am vizionat noile trezoruri de mai sus – d’abea urmeaza sa le vizionez
pana una alta privesc filmul despre musulmanii din Romania , excelent intr-adevar, fapt pentru care din nou va multumesc si va sugerez neaparat sa-l expuneti si pe blogul profesorului Coja caci romanii trebuie sa inteleaga ce se intampla – eu am avut o relatie minunata cu familia unui chirurg curd -musulmani dar temperati , din Siria -studiat in Romania din timpul lui Ceausescu – mi-au salvat mama in absenta mea , o iubeau tare caci ea ii invatase romaneste, le imprumutase si lor si copiilor mai ales carti de istorie, dictionare, enciclopedie etc , deci cunosc si latura armoniei intre romani si curzi, dar citesc despre turci si musulmani si prin alte parti asa ca sunt la curent aproximativ si cu gravitatea ce se naste daca se inmultesc prea mult iar unii se radicalizeaza ducandu-se inapoi in Africa si revenind cu practica jihadista .
in fapt, ca si iudaismul, islamismul este o religie cu aplicare si scop practic, cucerirea lumii .
Adica sunt pseudoreligii, dupa cate inteleg .
Eeeextraordinar de interesant ce-mi spuneti despre avansarea arianismului spre Asia – dimensiunea intrepatrunderii cu asiaticii e formidabil de neasteptata pentru un ignoramus ca mine !
Inca odata multe multumiri!
Urmeaza sa vizionez dansatoarele care sunt intr-adevar o mare delectare si sa urmaresc intrepatrunderea folclorului costumatiei – voi urmari sa descopar costumele romanesti!
Tot binele!
cînd am trimis documentarul, mai înainte nu acum, nu a reacționat nimeni. Nu toate lincurile funcționează la dl Coja în articole. Sînt active la comentarii, dar la copy-paste pe pagina de articole, lincurile nu sînt active.
migrațiile spre Asia au fost migrații bilogice impuse de creșterea populației și cataclisme naturale. Europa a fost un continent mic, dar dezvoltarea agriculturii a condus la creșterea populației. A fost o expansiune naturală spre Asia. Ea s-a produs atît prin nordul Mării negre cît și prin sudul Mării Negre, prin Anatolia. Ambele branșe au creat fiecare cîte două ramuri. Cea spre Asia s-a ramificat la lacul Aral, iar cea sudică s-a îndreptat spre India. Celaltă și-a continuat drumul spre estul Asiei. De curînd au fost găsite oase de neandărtal în Siberia la Denisova, într-o peșteră. La scurt timp au descoperit o nouă specie, care a fost denumită Denisovian. S-au găsit și oase care prezintă mixaj între Neandărtal și Denisovian. Denisovian fiind o specie necunoscută, care se pare că a fost o specie indigină. Asta demolează teoria Out of Africa, adică primii hominoizi au apărut în Africa și apoi s-au răspîndit peste tot. Tot de curînd s-a demonstrat că toate populațiile pe glob mai au resturi genetice de Neandărtal, cu excepția populației Africane, unde nu are urme deloc, nici în oase preistorice și nici în populația prezentă a Africii. Se pare că lui Neandărtal i s-a înfundat în Orientul Apropiat spre Africa.
A doua branșă ariană s-a bifurcat în Anatolia, una mergînd spre Orientul Apropiat cu urme pînă la Egipt. Celaltă a luat-o spre Orientul Mijlociu spre India, unde s-a întîlnit cu cealaltă ramură plecată prin nordul Mării Negre. E momentul cînd indienii cunosc rasa alba. Practic cuvîntul arian înseamnă om alb în indiană, deși se pare că cuvîntul a fost purtat de europeni și transmis indienilor.
s-au găsit mumii de albi în China, despre care China refuză să discute sau să lase cercetători străini să le studieze. Imagini și atît. E suficient și așa deoarece se pot vedea trăsăturile tipic europene, față de cele ale chinezilor.
între migrația europenilor pînă spre rasa mongoloidă, și migrarea în sens invers, a asiaticilor spre Europa e o difernță de mii de ani. Asia centrală a fost oricum locul unde s-au amestecat mai multe rase. Așa cum am spus deja a fost un amalgam complex, care se vede și cu ochiul liber. De exemplu mongolii sînt diferiți de chinezi, de turcmeni, indieni sau albii care au mai supraviețuit prin zonă.
cele două religii de care vorbești sînt ideologii, nu sînt religii. Vechiul testament e o ideologie, care s-a născut din istoria lor. Iar despre islamism nici nu mai e nevoie să spun de ce o ideologie, nu o religie.
ultimele filme trimise cu muzică șamanică, sînt total diferite de ce am discutat pînă acum despre uiguri.
scrierea uigur cu rune e clar plecată din Europa. Asta e o amprentă lingvistică, cum o numesc eu, care se întinde la inuiți din Groenlandă, prin Europa, pînă-n estul Asiei, de unde a trecut strîmtoarea și a ajuns la populația exchimoșilor din Canada. Dacă nu ar fi existat și în Europa pînă-n Groenlanda, s-ar fi putut afirma că scrierea cu rune a fost o invenție a omului asiatic. Din păcate la vremea cînd s-a plimbat scrierea spre Asia, asiaticii nu ajunseseră în Europa. Asta se petrece mult mai tîrziu, fiind o istorie recentă. Dacă ar fi ajuns ar fi lăsat urme. Nu se găsesc înainte de migrația cavalerilor stepelor asiatice. Au ajuns cînd bine știm cu toții, foarte tîrziu, și nici nu s-au impus genetic, deoarece au fost asimilați de europeni. Procentajele sînt mult prea mici, ceea ce refelctă inferioritatea numerică și dezorganizarea socială, fiind o societare într-un stadiu net inferior stadiului în care se aflau europenii.
numai bine și sănătate!
neaparat postati-l drept comentar si rugati-l pe domnul profesor sa-l posteze ca headliner – fff interesant !
El e foarte ingrozit de Hitler cu Drangul lui nach Osten, hahahaha!
Zice ca vroia sa ne termine ! Ceva inexact .
Se pare ca Neanderthalul s-a combinat in paralel cu diverse formatii , care au disparut!
vad ca ai o adresa la miscari de trupe in Ucraina – pot sa-ti scriu iesind de pe blog ?
la adresa asta: stanpatitu1963@gmail.com
confirmați interceptarea!
mai sînt o groază de filme legate de războiul din Ucraina. Căutați pe dreapta la recomandări după ce descideți din nou lincul cu filmul!
la ce spuneam de turcii din Dobrogea, un documentar foarte bine făcut cu conflictele din interiorul lumii musulmane cît și conflictele cu românii, și problemele create. Consider că a fost făcut foarte bine, atingînd toate fațetele islamismului pe teritoriul României.
https://www.youtube.com/watch?v=9H-WHper5CM
am trimis trei mesaje unul după altul. Atenție!
aici am ce spuneam despre costume care aduc cu ale noastre. Cele turcești, chinezești sau indiene sînt diferite.
https://www.youtube.com/watch?v=S-ttzKPEHOo&list=RDftH4dLqVy_o&index=30
Maaare dreptate aveti!!!Juri ca sunt camasi romanesti , izmene romanesti,desi ciorapii si ciucurii de la brau au o tenta greceasca !
Ma gandesc ca nu doar costumele dar si melodia poate fi una de-a noastra orientalizata !
Formidabil!
tot costumul e tipic românesc, cu ițari și cămașa pe deasupra, legată cu brîu. Ciucurii sînt de origine vlahă din Balcani, pe care i-au preluat la sud de Dunăre, atît grecii cît și slavii, sau albanezii, cu nojițele înfășurate pe gambă-n sus. Acum toți se laudă că e costumația lor tradițională. Costumația tasta tipic românească e amprenta folclorică ancestrală. Asiaticii poartă tunică cu șalvari tradiționali. Se deosebește fundamental de costumul nostru. Ca să nu mai vorbesc de căciulă, care nu mai e blană sălbatică stufoasă, ci blană de oaie, care confirmă ciobănitul nu cruzimea migratorilor.
așa e ai dreptate și cu cîntecul, iar dacă ești atent și dansul e diferit de cel asiatic.
uluitor, ce dreptate extraordinara ai!!! maramuresenii nostri au ciucuri si la gamba si la palarie . Iar dansul celor din Oas , cu bastoane peste care sar flacaii, este – am citit undeva – foarte asemanator cu dansul soarelui al incasilor . camasa e exact a noastra, izmenele, nu chiar itari, caci aceia sunt stramti pe picior, dar sunt foarte asemanatoare, caci multe izmene sunt largi in folclorul nostru!
Eeextraordinar de interesanta descoperire!
Multam fein pentru toate dezvaluirile!
Felicitari ca ati postat filmul cu musulmanii din Romania sa-l vada toata lumea – am vizionat integral si toate filmele cumplite despre bietii moldoveni: e saracia demolanta, nu altceva, ce-i anihileaza!
Iar genocidul lent este sigur calculat!
atenție am trimis alte 3 mesaje.
ai urmărit documentarul cu musulmanii din România? E mai jos pe pagină.
aici mai am ceva foarte interesant, de la uiguri din Iacuția, munții Altai, muzică șamanică. Eliade a fost fascinat și a studiat îndeaproape fenomenul acesta. Și eu ca și el cred că e o amprentă a tradițiilor noastre ancestrale, care descriu comuniunea cu natura. Mai ales că lupul a fost un simbol al lui Apolo. Sînt tradiții politeiste pe care zișii uiguri din zona munților Altai le-au păstrat. Imită sunetele animalelor, calul și mai ales lupul, al păsărilor, vîntul, pădurea și apele.
instrumentul folosit e o drîmbă mult mai evoluată decît drîmba românească. Sînt încă unii care cîntă și din frunză.
am aici două din cele mai bune cîntărețe de muzică șamanică, specifică religiei politeiste. Nici islamismul nu i-a convins c-ar fi bine să renunțe la religia lor.
https://www.youtube.com/watch?v=YeAp1fPt8Eg
https://www.youtube.com/watch?v=FkaVBszsgkY
în multe locuri în marea Siberie, femeia e preot, șaman, care este o reminiscență a gintei matriarhale. Artemis și Apolo au supraviețuit în Siberia. Ca să nu mai vorbesc cum le cheamă: Olena și Iuliana.
sînt curios ce părere ai!
precis ca asa este iar traditia imitatiei sonore vine din epoca comuniunii mai stranse cu animalele pe care precis le si manipulau cu ajutorul acestor sunete – era chiar o simbioza la mijloc!
Fabuloase samanitele !
Felicitari pentru cercetare – pacat ca nu i le puteti trimite lui Eliade
Acum vreo 50 de ani i-am rasfoit cartea despre samanism!
Eu am 70, e cam mult de atunci , hahaha!
mă străduiesc să-l continui pe Eliade. Unele lucruri le-am descoperit înaintea lui, De exemplu Artemis a tracilor versus a grecilor. Ceva înainte de a muri ajunsese și el la această concluzie, că Artemis a tracilor e cu totul altceva decît cea a grecilor, dar n-a mai apucat să finalizeze și să publice rezultatele. Oricum a ajuns la concluzia că tot începe cu Apolo și Artemis la traci, cînd căutăm rădăcinile europenilor. Grecii au preluat-o tîrziu de la traci, în perioada decadentă, cînd și la ei apăruse rochița scurtă, ca în vremea hipismului cu moda minijup din occeident. Toate culturile ajunse la decadență dezbracă femeia. Nici romanii n-au scăpat de treaba asta. Aici intră și prostituția, homosexualitatea, neglijarea copiilor, etc. Din păcate dacă zici ceva rău sau urît despre romani, ai probleme și dureri de cap.
și influențele din India. Ei zic că e invers. Cultura indiană a pătruns mai tîrziu. Tătarii asiatici au ocupat și vestul Indiei. S-au amestecat cu indience.
https://www.youtube.com/watch?v=5JNuAiAPUGs
https://www.youtube.com/watch?v=eCAO_RJiev0
mi-ati luat mintile cu fuziunea indiano uigura, intr-adevar, fara egal, temperament uigur, cu eleganta bratelor si limbajul mainilor de la indieni , cu prestanta lor regala, ce armonizare formidabila!
Nici n-as fi visat ca exista asa ceva !
Dar dracoaica asta va place, ci-ca-i dans vechi uigur !
Probabil ca le stiti!
Ancient Uyghur dance (2008 Seol International Dance Competition)
https://www.youtube.com/watch?v=-BbAQQs5JKo
foarte bune observațiile și descrierile. Da o știu. A fost și premiată la festival. S-a prezentat numai folclor de peste tot din Asia. E una dintre cele mai bune pe care le au uigurii. Mă refer la dans. E unul din cele mai bune videoclipuri cu dans tradițional.
sau ăsta:
https://www.youtube.com/watch?v=eCAO_RJiev0
SI BASESCU CU CINE SEAMANA MAI TARE ?
SAU ARE NASUL PREA LUNG ?
Uiguri photos:
https://www.google.be/search?q=uiguri+photos&rlz=1C2GGRV_enBE751BE751&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiS1dHPnKnVAhUEbVAKHe4gAJIQ7AkIQA&biw=1600&bih=794
mongoli :
https://www.google.be/search?q=mongoli+photos&rlz=1C2GGRV_enBE751BE751&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjtjriInqnVAhXHJ1AKHTfiCmcQ7AkIQg&biw=1600&bih=794
Gingis Han
https://www.google.be/search?q=genghis+khan+photos&rlz=1C2GGRV_enBE751BE751&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwig48X_nqnVAhXMb1AKHQrWCDkQ7AkIQw&biw=1600&bih=794
TEMPLUL LUI GINGIS HAN:
https://www.google.be/search?q=genghis+khan+photos&rlz=1C2GGRV_enBE751BE751&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwig48X_nqnVAhXMb1AKHQrWCDkQ7AkIQw&biw=1600&bih=794#imgrc=qp3Ti7eny50ELM:
Biografie
http://familypedia.wikia.com/wiki/Genghis_Khan_(c1162-1227)/biography
pe pagină mai jos e un articol în engleză despre genetica populației uigur:
https://tengritagh.org/author/hantengrinuri/page/8/
sînt texte în turcă dar și în engleză, despre istorie, religie, etc.
ce e important e că analizele genetice arată o populație mixtă între europeni și asiatici, și culmea cu un procentaj mare pe linia feminină europeană. Asta denotă migrație masivă dinspre Europa, cu mixaj de populații din centrul Asiei, peste care s-au suprapus și mongolii din estul Asiei. Imperiul a înglobat și teritorii cu chinezi. Chinezii au anexat estul Uiguristanului în 1949, adică foarte tîrziu.
apare și o mumie de femeie tipic europeană. De fapt toate articolele sînt foarte interesante.
Am auzit de uiguri. Chiar traiesc printre ei in acest moment. Dar nu asta doream sa spun ci faptul ca teoria genetica ii arde la ficati in special pe unguri si am vazut in forumuri (coincidenta oare?) spunind ca aceasta chestiune a geneticii nu poate fi luata in considerare. Oare de ce? Sa fie la fel si in cazul tribului botezat cu briciul pentru ca nu s-a vrut nici crestin nici musulman si a limbratisat ca religie ce a ramas?
foarte bune observațiile. Fiind neamuri bune cu turcmenii, ajung mai tîrziu în conflict. Ungurii acceptă creștinismul, trăind printre creștini după ce-au migrat din stepele asiatice, iar turcmenii ajung islamizați de arabi, dar ajung să și facă pașalîc turcesc din Budapesta. Cum se spune au ajuns neamurile să se bată între ele.
uigur astăzi este un amestec de populații. Baza pe care s-a construit a fost de europeni, ajunși acolo prin migrație sprea Asia, peste care s-au suprapus asiatici, rasa mongoloidă și chinezi, iar mai tîrziu și indieni. Sînt dovezi și urme europenilor pînă-n China, despre care chinezii nu vor să vorbească, și nici nu acceptă să se facă investigații științifice. Consider zona ca un fel de triunghi al Bermudelor istorice, unde mai multe rase și culturi s-au ciocnit și s-au suprapus în decursul istoriei. Astăzi sînt musulmani ca religie, folosesc atît scrierea turcă cît și cea arabă, cu toate că a supraviețuit și scrierea cu rune, născută în Europa și adaptată la limbă, care acum prezintă un amestec de ungro-turco-finică, mongolă și împrumuturi din chineză, așa cum se prezintă și compoziția etnică. Cel mai ciudat apar chinezii din zonă, care vorbesc limba uigur și sînt musulmani, deși se vede clar pe fața lor că genetic sînt chinezi, nu ungro-turcmeni, și nici mongoloizi. Există o astfel de populație și în vestul Chinei, zonă puternic musulmană.
probabil că ai avut ocazia să vezi și scrierea uigur cu rune! Ca să poți face echivalența fonetică e bine să studiezi texte în ambele scrieri, turcă și uigur. Araba e mai dificilă, dar alfabetul turcesc adoptat și de uigur, se bazează pe cel latin cu variații pentru sunetele specifice intervocalice, sau consoane care nu există în limba latină.
normal ca chestiunea genetică să nu fie luată în considerare de unguri, deoarece ei se pretind europeni creștini. Din păcate ei au avansat cel mai mult în teritoriul rasei mongoloide, cu mii de ani în urmă, cu care s-a amestecat, iar mai tîrziu au mărșăluit înapoi spre Europa. Cînd au ajuns în Europa nu mai erau aceeași, deoarece aveau un implant serios de rasă mongoloidă. Asta ei știu prea bine, dar nu vor să recunoască, chiar cu testele genetice pe masă.
întotdeauna am fost fascinat de astfel de popoare, care s-au născut la confluența mai multor culturi, deoarece în final au creat un amalgam cultural foarte interesant. Am observat chiar și influențe europene. O parte din ei au niște costume tradiționale foarte asemănătoare cu ale noastre și cele din Balcani în general.
Domnule Stan Patitul, spuneti ca ungurii au acceptat crestinismul. V-ati exprimat corect, pentru ca „a accepta” nu inseamna si „a crede”, asa cum inteleg romanii credinta. Ungurii au trecut prin cinci religii: ortodocsa (pentru scurt timp), catolica, evanghelica (pentru scurt timp), apoi unitariana si calvina, numita si reformata. De asta la ei ar fi fost improbabil ca sa apara un Constantin Brancoveanu.
așa este. Foarte bună observația. Eu numesc asta: interesul poartă fesul. Oportunism cameleonic pentru avantaje.
a accepta înseamnă interese. A nu accepta din convingere, înseamnă credință. Hun-gurii la fel ca Ui-gurii și alți guri din stepele Asiei, Cazac-gurii sau Turc-gurii, au acceptat religiile unde s-au așezat mai tîrziu. Toți au trecut de la politeism la monoteism și variațiile monoteiste. Și islamismul are protestanții lui, nu numai creștinismul. Vezi Șia versus Suni! Interesele politice stau la baza intereselor religioase.
hun-gurii au fost în general folosiți ca mercenari de diverse imperii. De exemplu primul val sosit în Balcani prin sudul Dunării a fost anihilat de imperiul roman de răsărit. Au fost înfrînți dar li s-a dat dreptul să se așeze în Panonia Inferioară, în sudul Dunării, în schimbul serviciilor militare pentru imperiul roman de răsărit. Mai mult ca sigur că li s-a și cerut să se convertească, deoarece astfel de păci se făceau consolidîndu-se și cu căsătorii. Religia era impusă de imperiu. E valabil și pentru slavi și bulgari de exemplu. Primul țar bulgar, Boris I, se convertește la creștinism în secolul IX și-l acceptă ca naș de botez pe împăratul Mihai al III-lea.
https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_I_of_Bulgaria
În general noii veniți îmbrățișează religia imeriului, dacă nu reușesc să cucerească imperiul, pentru a dobîndi avantaje. Dreptul de a se stabili pe teritoriul imperiului respectiv, și de multe ori cerînd avantaje față de populația autohtonă, așa cum au făcut și Hun-gurii, în schimbul serviciilor militare.
alt val de Hun-guri a pătruns tot prin sudul Dunării cu ostrogoții și vizigoții. Ostrogoții au cucerit Roma cu alte hoarde de Hun-guri sub tutelă. Se știe că goții se convertiseră deja la creștinism. Vizigoții au mărșăluit prin Balcani, de unde au intrat în Anatolia, tot cu hoarde de Hun-guri după ei, trecînd prin Egipt și nordul Africii, iar din Mauretania au intrat în Spania.
la fel și turcii au cucerit Babilonul înainte să ajungă în Anatolia, unde s-au convertit la islamism. Și Turc-gurii au fost politeiști pînă au ajuns la Babilon. Au fost dați afară de mongoli, alți guri, Mon-guri, tot politeiști. De la Babilon turcii au migrat spre nord-vest și au intrat în imperiul roman de răsărit, dar au ajuns cu o religie monoteistă, dobîndită la Babilon, islamism.
diferența dintre Hun-guri și Turc-guri este că turcii au creat un imperiu, cucerind treptat imperiul roman de răsărit. Ei au impus religia, nu imperiul, deoarece imperiul a pierdut controlul și Turc-gurii au devenit ei un imperiu. Hun-gurii nu au creat un imperiu, ci au fost aserviți unui imperiu, roman de răsărit sau cel habsburgic mai tîrziu, fiind folosiți ca mercenari. Au primit privilegii, dar au acceptat convertirea la creștinism, fie de rit ortodox, fie de rit catolic. Protestantismul a fost o formă de răzvrătire la catolicism și impunerile Romei, mai tîrziu. Protestantismul s-a manifestat și la alte popoare autohtone din Europa, nu numai la Hun-guri. Inclusiv o parte din români au trecut la protestantism, tot împotriva Romei și-a taxelor aberante cerute. În afară de taxele pentru imperiu enoriașii erau taxați și de Roma, biserica catolică. Convertirea are natură politică, nu religioasă.
Hun-gurii creștinați de imperiu, înainte de protestantism au intrat într-o coaliție creștină în a doua jumătate a secolului XIV, și au coborît la vale împreună cu polonezii, sîrbii și vlahii, într-o cruciadă creștină împotriva turcilor, care băteau la porțile Constantinopolului. E o cruciadă, de care nu prea s-a vorbit în istorie, decît de foarte puțin timp. Hun-gurii au ajuns să se bată cu neamurile lor Turc-gurii, ei creștini, iar ceilalți islamici. În cruciada asta, înainte de 1400, turcii au exterminat tot efectivul unguresc, și le-au capturat toate tunurile și echipamentele militare, pe care le-au folosit mai tîrziu la cucerirea Constantinopolului. Pe vremea aia turcii cuceriseră doar centrul Anatoliei, și-și puseseră cortul la RUM, adică primul sultanat, sau capitală pe românește. După victoria împotriva cruciadei creștine a Europei de est, turcii au avansat la Niceea, în vestul Anatoliei. De-acolo au organizat asaltul asupra Constantinopolului ceva mai tîrziu. Dacă Roma ar fi trimis și ea trupe din vestul Europei, turcii ar fi fost învinși în centrul Anatoliei. Imperiul otoman nu s-ar mai fi născut, dar așa cum a procedat tot timpul, Roma a făcut numai promisiuni. Singurii care s-au alăturat din vest au fost Genovezii și Venețienii. Dar cu o floare nu se face primăvară. Doar două ducate, care au acționat din proprie inițiativă și cu forțele proprii, neglijabile într-o asemenea campanie militară, n-au reușit să schimbe soarta istoriei. Amăgirea Romei a avut loc și înainte cu Asăneștii, care conduceau imperiul Vlaho-Bulgar, dar a continuat și după cruciada creștină, a creștinilor din estul Europei, după cum se cunoaște foarte bine. Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, ca să dau numai cîteva exemple. Nu degeaba a spus poetul: Ce-au voit acel apus? Românul răspunde simplu: la plăcinte înainte, la război înapoi. Roma vroia taxe, dar nu vroia să cheltuie pe războaie în numele creștinătății. Ăsta a fost și motivul dezastrului primei cruciade, cît și a următoarelor care i-au urmat.
Asăneștilor li s-a cerut să se convertească la catolicism pentru ajutor de la Roma, prin Diploma Ioaniților, ei fiind ortodocși, pentru a plăti tribut Romei, nu Constantinopolului. Iar după ce s-au convertit n-au mai primit nimic. Eu aș pune-o și pe-a 7-ea cruciadă, războiul de independență, în care am fost în coaliție cu rușii, și care a pus capăt supremației otomanilor în Europa.
1877-78, n-a fost tot o cruciadă în numele creștinismului? Din păcate Roma dormea, iar de la Roma lucrurile se văd diferit. Ce n-a reușit Roma cu tot apusul în sute de ani, au reușit două popoare asuprite și exploate în numai doi ani, dar din păcate asta nu se vede de la Roma. Ca să nu mai vorbesc că cele două popoare se aflau încă în feudalism, în timp ce Roma și vestul se lăfăiau în avantajele capitalismului burghez, pe principiul: lasă-i pe proști să se sacrifice, iar noi să ne lăfăim la căldurică fără dureri de cap.
istoricii în zilele noastre vorbesc mai nou de 6 cruciade în numele creștinătății, dar nimic de cea din 1877-78, pe care eu o consider pe drept a 7-ea cruciadă în numele creștinismului, chiar dacă istoricii occidentali n-o văd tot așa. Istoria e puțin mai complicată decît am fost învățați s-o știm, și trebuie în continuare s-o știm după unii.
Pai marele interes si oportunism a fost creerea lor ca franciza catolica, perceputi apoi ca un soi de locotenenti in zona. Banii de la Vatican destinati ajutoarelor militare treceau prin mana lor (cum s-a intamplat pe vremea lui Matei Corvin pentru Vlad sau Stefan), numai ca nu prea mai ajungeau unde trebuie. Adica ramaneau la locotenent, in timp ce caprarul (caporalul) se ciomagea cu turcul (de exemplu Vlad cu expeditia lui de la sud de Dunare, apoi respingerea expeditiei otomane condusa de sultan, Stefan cu Vaslui, apoi Valea alba si toata expeditia otomana din 1476. Cu banul de ajutoare pastrat de locotenentul intermediar, isi mai tragea si el o cetate angajand mesteri nemti sau italieni, niste drumuri, mai moderniza o localitate….Atata timp cat caprarul o scotea la capat, nu mai intreba nimeni de destinatia banilor, dimpotriva, Matei se mai lauda in scrisori ca victoriile au fost obtinute de catre „capitanul sau”. Nu mai conta de pilda ca Stefan avusese peste 100000 de turci in tara in timp ce „protectorul” isi sarbatorea nunta pina se gata campania. Chestiile astea s-au intamplat si inainte de el si (mult) dupa.
Sa reiau pe scurt, oportunismul, statutul de tampon intre vest si zona de aici.