Câteva ipoteze etimologice interesante
No issue detected

Stan Pățitu6 hours ago
.
tot nu mi-ai spus dacă ești același Sorin cu Sorin Filip. O consider obrăznicie, la fel ca și felul cum mi te adresezi. Cu puțin efort aș putea să-ți fiu bunic, dacă nu cumva chiar îți sînt?!
cum era și normal ai ajuns la jigniri. Halal intelectual!
amice, ești o spuză de cultură. Nici măcar brumă nu se poate numii.
habar nu ai de migrații. Celții au origine ilirică. Au migrat în Anatolia, după care s-au întors din nou în Balcani. La fel au făcut și galii. Avem urme și pe teritoriul României, nu numai în Iliria romană. Gentic se înrudesc foarte bine cu dacii, nu cu geții, deși sînt neamuri și cu ei. GENETIC. Limba e altceva. Etnogeneză e una și glotogeneză e alta. Astăzi celții irlandezi vorbesc engleză. Revitalizarea limbii celtice e o modă nouă, abia apărută. E valabil pentru welsh sau scoțiană. Dumneata nu cunoști pronunția în scoțiană, nici irlandeză și nici welsh. E diferită de engleză. Asta ne spune că celții, picții și strămoșii populației welsh nu se înrudesc cu anglo-saxonii. Ei nu pot pronunța vocalele așa cum le pronunță anglo-saxonii. În insule au apărut și romanii cît și vichingii, sau francezii de exemplu, ca să nu uităm și de evrei, iar mai nou indieni și paschitanezi. Studiul limbilor nu înseamnă numai analiza cuvintelor, ci în primul rînd înseamnă studiul foneticii. Fonologia ne omoară.
acum o să-ți spun o teorie personală, care a fost îmbrățișată de cercetători din domeniul lingvisticii și geneticii. Vorbirea se înscrie în codul genetic. Există genă responsabilă pentru vorbire. Mi-a trebuit 40 de ani ca să-mi văd cu ochii că teoria mea a fost demonstrată de oameni de specialitate. Ai auzit de așa ceva? Știi cum se numește gena vorbirii? Nu orice neam poate pronunța sunetele în același fel ca alt neam. Din cauza asta există diferențe fonologice. Unei gene îi ia peste 2500 de ani ca să se modifice. Vezi Maximilian! Și asta are loc doar în condiții de mediu favorabile, adică nu apar accidente pe parcurs, care ar înfrîna modificarea. Dacă apar e nevoie de și mai mult timp, ca să apară vreo modificare.
cu tot respectul dar habar n-ai de lucruirle astea.
participi la conferințe de lingvistică, arheologie, istorie, geologie, etc.? Nu cred. Trebuie să-ți și permiți financiar. Congrese, simpozioane, prelegeri, etc. Cu cîte universități ți legătura și corespondenzi?
uite, am răbdare să fac un test cu tine. Ai auzit de UIGUR? Ce popor, ce limbă e asta și ce scriere are? Dacă nu știi îți trimit niște materiale, să văd dacă te descurici, pentru că tot mă trimiți spre Asia, aiurea-n tramvai. Asta pentru că m-ai provocat cu șciții. Cunoști istoria reală a acestor UIGUR (UYGHUR în engleză) sau în turcă OEIGUIR.
spui că nu se pune problema ”înrudirii tracilor cu celții și șciții” în altă parte decît în studiile indo-europene. Păi unde ai vrea să spună? La Maia, la chinezi, sau aborigenii polinezieni? Probabil în viziunea dumitale au legătură cu semiții? Cine știe?!
cum adică nu dovedești nimic cu testele genetice?! Vorbești serios? Cred că ești în derizoriu. Rădăcinile genetice sînt una și cele lingvistice sînt alta. Cele genetice nu ți le șterge nimeni. Cel mult le poate modifica, dar repet ai nevoie de foarte mulți ani și condiții propice, adică aceleași ca să apară modificări. Maximilian spunea că ai nevoie de cel puțin 2500 de ani, ca să modifici o genă. Probabil că tu ești mai deștept decît Maximilian, și le poți modifica mai repede.
ce n-ai înțeles tu despre genele românilor, este că au majoritar gene autohtone în cea mai mare măsură. Asta denotă că am fost sedentari. Istoria o confirmă. Așezați la răscruce de drumuri, ne-am confruntat cu foarte multe migrații pe parcursul a mii de ani, și tot aici trăim. Românii au cel mai mare procentaj de gene indigene, față de orice alt popor din Europa. Asta se reflectă și în limbă, tradiții, psihologie, etc. Viață în general. Toate astea dau identitate Balcanic-Europeană, cizelată de mii de ani în același areal geografic.
nu numai româncele își combină genele cu toți străinii. Peste tot se întîmplă la fel, chiar mai rău, deoarece programul multiculturalizării globale, de ștergere a identității, acționează mult mai agresiv în lumea occindetală decît în estul Europei. La noi abia după 1990 se întîmplă această multiculturalizare forțată de ștergere a identității. Asta e politică și tradiție, și nici credințe. Dacă nu faci diferență între ele, n-am ce-ți face.
J oriental?! J e derivat din I-ul balcanic, unde I are cea mai mare concentrație. Ai auzit de Ion de la Anina? Dacă J a ajuns în Orientul Apropiat, este altă discuție și subiect de studiu. Cînd și cum? Dar mintea ta nu poate cuprinde nici măcar migrațiile.
ignorant ești tu cu neamul tău amice!
în încheiere îți propun să nu te mai prostituezi cu  din A. Există și prostituție lingvistică, nu numai la fetele românilor. Crezi că se întîmpla așa ceva, dacă românii nu erau demolați financiar complet? Dumneata confunzi cauza cu efectul, și dai vina pe bietele românce, care au ajuns vai de capul lor! Ai grave probleme de afazie de temporalitate, similaritate și contiguitate.